×
 

Ansökan: steg för steg

Första steget till en plats i våra klassrum är att skicka in en ansökan! I den ansökningsguiden hittar du all information du behöver. Vi går bland annat igenom hur du ansöker steg för steg och vad din ansökan behöver innehålla.

Välj utbildning du vill söka och klicka på ansök-knappen.

Registrera ett konto eller logga in på yh-antagning.se.

Ladda upp dina betyg för att visa att du är behörig.

Skicka in din ansökan. Klart!

Viktigt att tänka på när du gör din ansökan

Ansökan sker via yh-antagning.se. För att vi ska kunna behörighetsgranska dig är det viktigt att din ansökan är komplett med betygskopior och övriga dokument som efterfrågas. Läs noga igenom behörighetskraven på utbildningssidan innan du skickar in din ansökan. Du kan när som helst logga in på yh-antagning och följa din ansökan under "mina sidor".

Betyg

Ladda upp dina betygsdokument från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller folkhögskola. Vi behöver en kopia på originalhandlingen där ditt namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser tydligt framgår.

Hur hittar jag mina betyg?

Om du inte har tillgång till dina gymnasiebetyg kan du antingen hämta ett utdrag från antagning.se, kontakta kommunen du läste din gymnasieutbildning på eller inhämta en betygskopia från stadsarkivet. Du som har utländska betyg laddar enbart upp relevant bedömning från UHR.

Översättning av utländska betyg

För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver dina betyg vara på engelska, franska, spanska, tyska eller något av de nordiska språken. Annars behöver du få dina betyg översatta av Universitets- och Högskolerådet. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid. När du har fått dina betyg översatta laddar du upp dem i din ansökan hos oss.

Tjänstgöringsintyg

Om arbetslivserfarenhet är ett av behörighetskraven eller om du vill ansöka med reell kompetens behöver du även ladda upp ett tjänstgöringsintyg i din ansökan. I intyget som du begär ut från din arbetsgivare ska följande framgå:

  • Vilken period du arbetat (start- och slutdatum eller pågående)
  • Hur mycket du arbetat (angivet i procent eller antal timmar)
  • Vilken befattning du haft (inklusive arbetsbeskrivning)
  • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare

Om du saknar underlag som krävs för att visa att du är behörig till utbildningen du söker, kan du skicka in din ansökan och välja alternativet ”Komplettera senare”. Kom ihåg att du behöver komplettera din ansökan i tid för att fortsätta vara med i antagningsprocessen. Datum för sista kompletteringsdag hittar du på yh-antagning.se där du lämnade in din ansökan.

Om du har skyddad identitet är du välkommen att kontakta vår enhetschef Anna-Karin Forssén med den mejladress du vill använda i din ansökan. Vi följer reglerna för hantering av skyddade personuppgifter och hanterar dem varsamt. När du kontaktat oss hjälper vi dig vidare i ansökningsprocessen.

För att ansöka till en YH-utbildning behöver du ha ett giltigt personnummer eller samordningsnummer. Är du inte svensk medborgare eller inte bosatt i Sverige behöver du även ett uppehållstillstånd (med undantag för norska, isländska och EU-medborgare). Mer information hittar du hos Migrationsverket.

Vanliga frågor om ansökan