×
 

Hoppa till innehållet

Urval och antagning Så fungerar urval och antagning hos oss

Bilden visar en närbild av en person som håller en mobiltelefon i händerna. Personen bär en grå hoodie och är i en utomhusmiljö med ett naturligt ljus. Bakgrunden är suddig med träpanel som ger ett varmt intryck.

Urvalsprocessen på Vårdyrkeshögskolan

Vem blir antagen? Vad innebär ett urvalsprov? Om en utbildning har fler behöriga sökande än antalet platser genomförs ett urval. Eftersom en YH-utbildning bedrivs tillsammans med företag kan processen skilja sig åt lite mellan olika utbildningar. Här kan du läsa om antagningsprocessen och vad som händer om du blir antagen eller får reservplats.

  1. 1

    Digitalt urvalsprov

    Urvalet baseras på ett digitalt prov som du blir inbjuden till via yh-antagning.se. Provet testar din kunskap i grundläggande ämnen som är viktiga för utbildningen. När du genomfört ditt prov räknas resultatet samman med din ansökan. Ju bättre resultat, desto högre urvalspoäng och större chans att bli antagen. Om du har sökt flera utbildningar hos Vårdyrkeshögskolan och blir kallad till flera urvalsprov ska du endast göra ett prov. Ditt provresultat gäller för alla utbildningar du är behörig till hos Vårdyrkeshögskolan.

  2. 2

    Gruppsamtal för vissa utbildningar

    Vissa av våra utbildningar har en urvalsprocess i två steg. Steg två är ett gruppsamtal där vi bedömer din argumentationsförmåga, kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp. Om vi har många sökande är det endast de 120 sökande med bäst resultat på det webbaserade urvalsprovet som går vidare till gruppsamtalet. Anmälan till gruppsamtal sker via yh-antagning.se. Om du ej gått vidare hamnar du på en reservplats.

    Utbildningar med gruppsamtal: Tandsköterska i Karlstad

  3. 3

    Antagningsbesked

    När vi har behandlat alla inkomna ansökningar börjar vi anta behöriga personer utifrån resultatet i urvalsprocessen. När antagningsbeskedet skickas ut får du ett automatiskt mejl med uppmaningen att logga in på ”mina sidor” på yh-antagning.se. Där kan du läsa och svara på beskedet.

Två personer ler och diskuterar framför en dator och en bok vid ett fönster. Den ena bär en grön tröja och den andra en blå tröja.

Du som blivit antagen

Grattis! För att behålla platsen måste du tacka ja inom tre dagar efter att antagningsbeskedet publicerats, annars riskerar du att förlora din plats. Du tackar ja eller nej till platsen i yh-antagning.se.

Observera att antalet svarsdagar kan variera ju närmare studiestart vi kommer, så dubbelkolla vad som står i ditt antagningsbesked.

Du kan endast läsa en heltidsutbildning åt gången på Vårdyrkeshögskolan. Om du redan har tackat ja till en utbildning och får ett antagningsbesked till en annan utbildning du hellre vill läsa behöver du tacka nej till den första utbildningen innan du kan tacka ja till den nya.

Du som fått reservplats

Om du fått en reservplats behöver du inte göra något för att behålla din plats i reservlistan. När någon tackar nej till sin utbildningsplats flyttas du automatiskt upp i listan. Om det är så att du blir antagen kan ditt antagningsbesked komma sent, ibland tätt inpå terminsstart. Var uppmärksam på eventuell information som skickas ut i yh-antagning.

Vanliga frågor om urval och antagning

  • Det varierar, men vanligtvis har våra program 30-35 platser och kurserna 35-50 platser.

  • Antagningsbeskedet läggs upp i yh-antagning.se där du gjorde din ansökan. Du får ett mejl när beskedet finns redo. Läs mer om antagningen »

  • Vad roligt! Nu behöver du fundera över vilken utbildning som lockar dig mest. Du har endast möjlighet att läsa en heltidsutbildning i taget på Vårdyrkeshögskolan. Därför behöver du tacka ja till platsen du vill behålla, och nej till utbildningen du inte avser läsa, inom tre dagar.

  • Om vi har fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomförs ett urval. Urvalet bygger på ett digitalt prov ihop med betyg och dokument i din ansökan. Här berättar vi mer om antagningsprocessen »

  • Checklista för dig som ny student

    Gör dig redo inför utbildningsstarten! Här hittar du checklista, praktiska tips och information om hur det är att studera på Vårdyrkeshögskolan.

  • Stöd under studietiden

    Är du i behov av särskilt stöd under din studietid hos oss? Läs om hur vi kan anpassa lärprocessen för att du ska uppnå utbildningens mål!