Så fungerar antagningen på Vårdyrkeshögskolan

Vem blir antagen och vad innebär ett urvalsprov? Vad gör jag om jag blivit antagen eller hamnat på reservplats? När ansökan har stängt granskar vi de inkomna ansökningarna och tittar på vilka som är behöriga. På de YH-utbildningar där vi har fler behöriga sökande än antalet platser genomförs ett urval enligt antagningsordningen som är fastställd av Myndigheten för yrkeshögskolan. Läs mer om det nedan.

1. Urvalsprov

Du som har ansökt till en YH-utbildning med högt söktryck kommer, först efter att din ansökan är fullständig och granskad, få en inbjudan till ett särskilt webbaserat prov. Det webbaserade provet mäter din kunskap i engelska, logik, matematik och svenska samt hur du förstår instruktioner och använder dig av dessa.

2. Gruppsamtal

När det webbaserade urvalsprovet är klart går de 120 sökande med högst poäng vidare till nästa steg i urvalsprocessen, vilket är ett gruppsamtal. Gruppsamtalet är framtaget för att mäta din förmåga att tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt utifrån argumentationsförmåga, kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp.

Antagningsbesked

Den 22 juni när antagningsbeskedet kommer skickas ett automatiskt meddelande ut till din mailadress genom vårt antagningssystem, yh-antagning.se. Där uppmanas du att logga in på ”mina sidor” i systemet och läsa ditt besked.

Om du blivit antagen

När du har blivit antagen måste du tacka ja till din plats senast 4 dagar efter att antagningsbeskedet publicerats, annars riskerar du att förlora din plats. Du tackar ja eller nej till utbildningsplatsen på yh-antagning.se.

Om du står som reserv

Om du står på reservlistan finns det fortfarande en chans att bli antagen. När någon tackar nej till sin utbildningsplats så förflyttas du automatiskt upp i listan. Som reserv kan ett antagningsbesked dröja, i enstaka fall några veckor in på terminen.

Antagningsservice

Kontakta oss vid frågor om ansökan eller behörighet via chatten på webben, på mail yhansokan@vardyrkeshogskolan.se eller via telefon 019-100 080.

Antagningsenhetens öppettider

  • Måndag – Torsdag 8.30-16.30
  • Fredag 8.30-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00