×
 

Hoppa till innehållet

Behörighet Flera vägar till behörighet – hitta din lösning

Bilden visar två personer, en man och en kvinna, i blå arbetskläder. De står på olika sidor om en spegelvägg och ler mot varandra, som om de har ett samtal. Miljön ser ut att vara en modern, inomhus arbetsplats, kanske inom vård eller ett liknande professionellt område.

Olika sätt att bli behörig

Saknar du behörighet till utbildningen du vill läsa? Ingen fara! Det finns flera sätt att bli behörig till Vårdyrkeshögskolans program och kurser. Du kan bland annat läsa in kurser på komvux eller ansöka med reell kompetens.

Komvux

Om du saknar någon gymnasiekurs som ingår i behörighetskraven kan du läsa in den kursen på komvux. Så här går det till:

  1. Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan till oss och skriv vilken kurs du avser läsa på komvux.
  2. Kontakta din hemkommun och anmäl dig till kursen.
  3. När du blivit godkänd i kursen laddar du upp ditt intyg i din ansökan. Då kan vi behandla din ansökan!

Behörighetstest

Vi erbjuder behörighetstest i Engelska 6 och Svenska 2. Testet är kostnadsfritt och till för dig som saknar betyg i ämnet, men anser dig besitta den kunskapen ändå. Blir du godkänd på testet blir du behörig i ämnet. 

Du får göra behörighetstestet en gång och det är giltigt i 2 år från det år som du genomför testet. Testtillfällen ges två gånger i månaden. Så här gör du för att ansöka om behörighetstest:

  1. Ansök till en av våra utbildningar.
  2. Vår antagningsenhet granskar din ansökan och skickar ut en anmälningslänk i yh-antagning.
  3. Anmäl dig till ett testtillfälle. Du har måndag-fredag på dig att genomföra testet.
  4. Vid godkänt resultat blir du behörig i ämnet.

Reell kompetens

Reell kompetens innebär att du har inhämtat kunskap som motsvarar utbildningens behörighetskrav på andra sätt än genom just den specifika kursen som ingår i behörighetskravet. Kanske har du kunskap från arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse eller andra studier som kan likställas med behörighetskraven?

Anser du dig besitta rätt kompetens trots att du saknas formell behörighet? Gör så här:

  1. Ansök till en utbildning.
  2. Bifoga dokument eller tjänstgöringsintyg som påvisar och beskriver kompetensen under ”Övrigt” i din ansökan.
  3. Vi granskar din ansökan.

20-procentsregeln

Inom yrkeshögskolan får 20% av en utbildnings årsplatser bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Det innebär att du kan behörighetsförklaras trots att du saknar formell behörighet, förutsatt att vi och utbildningens ledningsgrupp bedömer att du kommer att klara av utbildningen.

Vi rekommenderar att i första hand försöka uppfylla den formella behörigheten för att öka dina chanser att bli antagen.

  1. Ansök till en utbildning.
  2. Bifoga underlag som motiverar varför du kommer kunna genomföra utbildningen trots att du saknar ett eller flera behörighetskrav. Underlagen kan vara längre beskrivning, betygshandlingar, intyg från arbetsgivare eller motsvarande.
  3. Vi granskar din ansökan.
Bilden visar en närbild av en person som arbetar på en laptop samtidigt som de håller i en smartphone i handen. Framför personen finns en pappersmugg med svart och vit design, vilket ger en avslappnad och professionell känsla. Det verkar som om personen är i en arbetsmiljö, med suddig bakgrund som antyder ett modernt kontorslandskap.

Vanliga frågor om behörighet

  • Det finns olika sätt att räknas som behörig inom yrkeshögskolan. Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven kan du exempelvis läsa in kurser du saknar via komvux. Du kan också ansöka till en YH-utbildning och be om att be behörighetsgranskad enligt reell kompetens eller 20-procentsregeln. Läs mer om de olika behörighetssätten »

  • På samma sätt som att kurser i utbildningsplanen kan skilja sig åt mellan olika orter, kan även behörighetskraven göra det. Det beror på att det lokala näringslivet är med och utformar våra yrkeshögskoleutbildningar.

  • 20-procentsregeln innebär att 20 procent av en utbildnings platser får bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Du kan alltså behörighetsförklaras ändå, om vi, tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer att kunna klara utbildningen och det framtida yrket.

    När du ansöker till en utbildning som du saknar formell behörighet till är det därför viktigt att du uppger detta i din ansökan. Glöm inte heller bort att lägga till underlag och intyg på din kompetens, så som längre beskrivning, utbildnings- eller kursintyg, intyg från arbetsgivare eller motsvarande i din ansökan.

  • Reell kompetens innebär att du har inhämtat kunskap som motsvarar de formella behörighetskraven, exempelvis genom arbetslivserfarenhet eller att du läst kurser som kan likställas med de kurser som ingår i behörighetskraven.

    När du ansöker till en utbildning så uppger du att du vill granskas utifrån reell kompetens. Bifoga även intyg och/eller en beskrivning av din reella kompetens. Därefter kontaktar vi dig för en bedömning som kan ske genom samtal eller prov.

  • Ja, det kan du. Om du laddar upp arbetslivsintyg och/eller åberopar reell kompetens kan vi kanske ändå bedöma att du kan klara av en utbildning även om du saknar full behörighet. Läs mer om olika sätt att bli behörig »

There are no results matching your filtering.

  • Frågor om behörighet?

    Vid frågor om behörighet och ansökan är du välkommen att kontakta vårt antagningsteam. Kontaktuppgifter och svar på de vanligaste frågorna hittar du här.

  • Så här ansöker du

    Redo att ansöka till ett program eller en kurs? Se vår ansökningsguide för hur du går tillväga. Här får du även information om vad din ansökan behöver innehålla.