Olika sätt att bli behörig

Saknar du behörighet för att läsa en YH-utbildning? Ingen fara! Att ansöka till en yrkeshögskoleutbildning och räknas som behörig skiljer sig från hur det går till på universitet eller högskola – här är möjligheterna många fler. På Vårdyrkeshögskolan finns det flera sätt att gå tillväga för att bli behörig till våra utbildningar.

Om du ansöker till en utbildning som du saknar formell behörighet till är det viktigt att du uppger detta i din ansökan. Glöm inte heller bort att lägga till underlag och intyg på din kompetens, så som längre beskrivning, utbildnings- eller kursintyg, intyg från arbetsgivare eller motsvarande i din ansökan.

1. Komvux

Saknar du någon eller några kurser som ingår i behörighetskraven? Du vet väl att du kan läsa in kurser på komvux? Såhär gör du för att visa för oss att du ska läsa in kursen du saknar:

  1. Ansök till en YH-utbildning hos oss. Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan och skriv att du avser att läsa in kursen genom komvux.
  2. Kontakta din hemkommun och anmäl dig till den kurs du vill läsa.
  3. När du är godkänd i kursen laddar du upp ditt intyg på ”mina sidor” på yh-antagning.se. Då kan vi behandla din fullständiga ansökan!

2. Reell kompetens

Reell kompetens innebär att du har inhämtat den kunskap som krävs genom arbetslivserfarenhet. När du ansöker till en utbildning så uppger du att du vill granskas utifrån reell kompetens. Bifoga även intyg och/eller en beskrivning av din reella kompetens. Därefter kontaktar vi dig för en bedömning som kan ske genom samtal eller prov.

3. 20-procentsregeln

20-procentsregeln innebär att 20 procent av en utbildnings årsplatser får bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Du kan alltså behörighetsförklaras ändå, om vi, tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer att kunna klara utbildningen och det framtida yrket som den leder till.

Observera! Om det finns fler sökande än antalet utbildningsplatser, ska även de som testas enligt 20-procentsregeln genomföra urvalsprov som alla andra sökande.


Har du frågor?

Kontakta oss vid frågor om ansökan eller behörighet via chatten på webben, på mail yhansokan@vardyrkeshogskolan.se eller via telefon 019-100 080.

Öppettider:
Måndag – Torsdag 8.30-16.30 
Fredag 8.30-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00