8 tips på återhämtning under semestern

Av Sofia Björnér

Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Efter en intensiv och stressig period behöver kroppen vila och återhämta sig för att orka med nästa utmaning. Här är Vårdyrkeshögskolans tips på hur du varvar ner under semestern och laddar om inför hösten!

Stress kan hjälpa dig prestera bättre, en kort stund

Visste du att stress har positiva effekter på oss? Den hjälper oss att prestera bättre i krävande situationer. Pulsen går upp, adrenalin utsöndras och vi blir mer på taggade! Stress är en naturlig reaktion på när kroppen behöver samla kraft och energi för att göra sig redo inför en utmaning. Perfekt inför en tenta, fest, tävling eller andra situationer som kan kännas utmanande. Det förutsätter dock att kroppen får vila och komma i balans igen för att orka med. Stressen i sig är alltså ofarlig och ofrånkomlig, det är bristen på återhämtning som är ohälsosamt och skadligt. (Källa: Hjärnfonden)

Tre fördelar med återhämtning

  • Förbättrat minne. Vid sömn lagras och förstärks minnen vilket gör att du lättare kommer ihåg saker. Ett utvilat sinne ger bättre minne!
  • Mer kreativ och idérik. Kommer du också på de bästa idéerna när du ska sova eller står i duschen? Det är ingen slump! När du slappnar av aktiveras nämligen din undermedvetna hjärna och du får perspektiv på saker och ting.
  • Bättre koncentrationsförmåga. Känslan av att jobbet eller plugget ligger över en dygnets alla timmar är vanligt, men genom bra återhämtning kan du bli mer effektiv under kortare tid istället för att slö-jobba en hel dag.

Metoder för återhämtning

1. Bra sömn

Låt oss byta ut "sova kan man göra när man är död" till "sov för bättre livskvalité"? Sömn gör dig både piggare, friskare och smartare. När du sover aktiveras kroppens immunsystem samtidigt som minnen, intryck och ny kunskap bearbetas och lagras. Låt dina sömntimmar vara heliga för att orka leva till 100%!

2. Vistas i naturen

Rent evolutionärt har naturen en lugnande effekt på oss människor. Det är vetenskapligt bevisat att stresshormoner, oro och ångest minskar när vi vistas i grönområden jämfört med i stadsmiljö. Vatten, skog och mark är helt enkelt välgörande för själen. Tips! Se Vetenskapens värld: Frisk av naturen.

3. Träffa människor du tycker om

Vad vore livet utan relationer? Det är bland det värdefullaste vi har i livet. Avsätt tid för att umgås med vänner och familj på kvällar, helger och semestrar. Planera in roliga aktiviteter eller ses helt kravlöst en vardagkväll – alla ska vi ju äta middag till exempel!

4. Ät bra mat

Good food, good mood! Mat är både gott och sällskapligt samtidigt som det ger kroppen viktig näring. Pyysch-ljudet av en dryckesburk, doften av grillat eller synen av ett buffébord får många att må bra. Mat är kroppens bränsle så var noga med att äta bra mat för att orka plugga eller jobba. Fet och tung mat gör dig slö, medan fiberrik kost får dig att känna dig pigg och fräsch.

5. Hitta en fristad

Välj ut ett ställe som förknippas med nöje där du bara får vara! Kanske gymmet, sommarstugan eller hemmet? Hitta en fristad som inte är kopplat till jobb eller plugg och där inte behöver vara uppkopplad hela tiden. Då får din hjärna vila på riktigt!

6. Ta mikropauser

Små korta mikropauser har magiska effekter! Upp och gå, sträck på dig, svinga armarna eller eller gör några knäböj. Sådana enkla rörelser sätter igång blodcirkulationen, rensar slaggprodukter, ger kroppen nytt syre och gör dig snabbt piggare. Långvarigt stillasittande "stryper" kroppen och gör dig trött och stel. Du kan även vila hjärnan genom att bara andas djupt och blunda eller fästa blicken på något minst 6 meter bort. En lugn och kontrollerad andning reducerar stress och skapar ett parasympatikus påslag, en lugn-och-ro respons inom dig.

7. Gör fysiska aktiviteter

Att rörelse är livsviktigt för oss vet vi alla! Planera in kvällspromenader, yoga eller träningspass utifrån din nivå. Fysiska aktiviteter får oss bland annat att sova bättre, hantera stress bättre och må psykiskt och fysiskt bättre. Hälsoeffekterna är så pass många att Det har så pass många hälsoeffekter att det inte finns någon anledning att inte röra på sig.

8. Skriv av dig stressen

Ta en time-out när du känner dig överväldigad och skriv ner allt du tänker på för att strukturera upp sinnet. Det kan vara en to-do-list eller allmänna tankar och känslor. Därefter kan du ta en kort promenad för att rensa skallen och känna dig lugn i att du inte glömmer något – nu har du ju allt nedskrivet. På så sätt blir det lättare att fokusera och prioritera igen.

Liknande artiklar

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
24 februari, 2023 Tips

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla

Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

8 tips på återhämtning under semestern
8 juli, 2022 Tips

8 tips på återhämtning under semestern

Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Tips på hur du återhämtar dig under semestern och laddar om inför hösten.

Så blir du redo inför studiestart – 5 tips
1 juli, 2022 Tips

Så blir du redo inför studiestart – 5 tips

Vad är viktigt att tänka på inför studiestart på yrkeshögskola? Se checklistan med 5 tips på förberedelser.

Studie- och yrkesvägledning: guiden för att hitta rätt utbildning
18 maj, 2022 Tips

Studie- och yrkesvägledning: guiden för att hitta rätt utbildning

Tips för att välja rätt utbildning här och vägar att gå för att få studievägledning....

Tips för att spara pengar som student
6 november, 2021 Tips

Tips för att spara pengar som student

Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig...

Tips! Att söka jobb efter examen
24 september, 2021 Tips

Tips! Att söka jobb efter examen

Tar du snart examen eller vill du söka nytt jobb och byta arbetsplats? Då finns det vissa saker som är bra att...

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen
14 september, 2021 Tips

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen

Går det segt att ta dig igenom kurslitteraturen? Vi förstår, högskolestudier innebär ofta ...

Tips till dig som söker LIA
19 november, 2020 Tips

Tips till dig som söker LIA

Ska du söka praktikplats? Ta del av tips på hur du bäst förbereder dig för att hitta den perfekta LIA-platsen. LIA är enligt många det bästa med YH!

Därför är det bra att skaffa LinkedIn
9 augusti, 2018 Tips

Därför är det bra att skaffa LinkedIn

LinkedIn är en plattform med många fördelar, bland annat funkar det som ditt digitala CV där du kan ha direktk...

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2018 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledninga...