8 tips på återhämtning under semestern

Av Sofia Björnér

Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Efter en intensiv och stressig period behöver kroppen vila och återhämta sig för att orka med nästa utmaning. Här är Vårdyrkeshögskolans tips på hur du varvar ner under semestern och laddar om inför hösten!

Stress kan hjälpa dig prestera bättre, en kort stund

Visste du att stress har positiva effekter på oss? Den hjälper oss att prestera bättre i krävande situationer. Pulsen går upp, adrenalin utsöndras och vi blir mer på taggade!

Stress är en naturlig reaktion på när kroppen behöver samla kraft och energi för att göra sig redo inför en utmaning. Perfekt inför en tenta, fest, tävling eller andra situationer som kan kännas utmanande. Det förutsätter dock att kroppen får vila och komma i balans igen för att orka med. Stressen i sig är alltså ofarlig och ofrånkomlig, det är bristen på återhämtning som är ohälsosamt och skadligt. Källa: Hjärnfonden

Tre fördelar med återhämtning

  • Förbättrat minne. Vid sömn lagras och förstärks minnen vilket gör att du lättare kommer ihåg saker. Ett utvilat sinne ger bättre minne!
  • Mer kreativ och idérik. Kommer du också på de bästa idéerna när du ska sova eller står i duschen? Det är ingen slump! När du slappnar av aktiveras nämligen din undermedvetna hjärna och du får perspektiv på saker och ting.
  • Bättre koncentrationsförmåga. Känslan av att jobbet eller plugget ligger över en dygnets alla timmar är vanligt, men genom bra återhämtning kan du bli mer effektiv under kortare tid istället för att slö-jobba en hel dag.

Metoder för återhämtning

1. Bra sömn

Låt oss byta ut "sova kan man göra när man är död" till "sov för bättre livskvalité"? Sömn gör dig både piggare, friskare och smartare. När du sover aktiveras kroppens immunsystem samtidigt som minnen, intryck och ny kunskap bearbetas och lagras. Låt dina sömntimmar vara heliga för att orka leva till 100%!

2. Vistas i naturen

Rent evolutionärt har naturen en lugnande effekt på oss människor. Det är vetenskapligt bevisat att stresshormoner, oro och ångest minskar när vi vistas i grönområden jämfört med i stadsmiljö. Vatten, skog och mark är helt enkelt välgörande för själen. Tips! Se Vetenskapens värld: Frisk av naturen.

3. Träffa människor du tycker om

Vad vore livet utan relationer? Det är bland det värdefullaste vi har i livet. Avsätt tid för att umgås med vänner och familj på kvällar, helger och semestrar. Planera in roliga aktiviteter eller ses helt kravlöst en vardagkväll – alla ska vi ju äta middag till exempel!

4. Ät bra mat

Good food, good mood! Mat är både gott och sällskapligt samtidigt som det ger kroppen viktig näring. Pyysch-ljudet av en dryckesburk, doften av grillat eller synen av ett buffébord får många att må bra. Mat är kroppens bränsle så var noga med att äta bra mat för att orka plugga eller jobba. Fet och tung mat gör dig slö, medan fiberrik kost får dig att känna dig pigg och fräsch.

5. Hitta en fristad

Välj ut ett ställe som förknippas med nöje där du bara får vara! Kanske gymmet, sommarstugan eller hemmet? Hitta en fristad som inte är kopplat till jobb eller plugg och där du inte behöver vara uppkopplad hela tiden. Då får din hjärna vila på riktigt!

6. Ta mikropauser

Små korta mikropauser har magiska effekter! Långvarigt stillasittande "stryper" kroppen och gör dig trött och stel. Upp och gå, sträck på dig, svinga armarna eller eller gör några knäböj. Sådana enkla rörelser sätter igång blodcirkulationen, rensar slaggprodukter, ger kroppen nytt syre och gör dig snabbt piggare.

Du kan även vila hjärnan genom att bara andas djupt och blunda eller fästa blicken på något minst 6 meter bort. En lugn och kontrollerad andning reducerar stress och skapar ett parasympatikus påslag, en lugn-och-ro respons inom dig.

7. Gör fysiska aktiviteter

Att rörelse är livsviktigt för oss vet vi alla! Planera in kvällspromenader, yoga eller träningspass utifrån din nivå. Fysiska aktiviteter får oss bland annat att sova bättre, hantera stress bättre och må psykiskt och fysiskt bättre. Hälsoeffekterna är så pass många att det inte finns någon anledning att inte röra på sig.

8. Skriv av dig stressen

Ta en time-out när du känner dig överväldigad och skriv ner allt du tänker på för att strukturera upp sinnet. Det kan vara en to-do-list eller allmänna tankar och känslor. Därefter kan du ta en kort promenad för att rensa skallen och känna dig lugn i att du inte glömmer något – nu har du ju allt nedskrivet. På så sätt blir det lättare att fokusera och prioritera igen.

Mer tips och inspiration