Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk

Intervju - 07/16/2019

Ahmad Alsoure, studerande till kontakttolk inom arabiska

Tidigare i år startade Vårdyrkeshögskolan yrkeshögskoleutbildningen Kontakttolk Arabiska/Dari för första gången på YH-nivå.

Det har varit en spännande vår och Ahmad Alsoure är en av de studerande som tagit klivet mot en ny karriär inom tolkyrket. Med en bakgrund som poet, journalist, modersmålslärare och lärare i svensk språkintroduktion för nyanlända är han nu redo för nya utmaningar för att hjälpa människor ytterligare.

Varför vill du bli tolk?

– Framför allt vill jag hjälpa människor och så brinner jag för mina två språk; arabiska och svenska. I mitt jobb träffar jag dagligen människor som är i behov av kompetenta och utbildade tolkar. När jag själv kom till Sverige för fem år sedan så var det svårt för mig att få tillgång till tolkning. Jag fick klara mig med engelska. Så det finns verkligen ett stort behov av tolkar.

Hur kom det sig att du valde att plugga till tolk på Vårdyrkeshögskolan?

– Jag blev tipsad av en kompis om utbildningen, han skickade en länk till hemsidan och jag tyckte att det verkade vara en bra utbildning. Jag sökte och nu är jag här!

Hur har första terminen varit?

– Bra! I början tyckte jag att det var ganska svårt. Jag var blyg vid första träffen, då några av de andra hade bott i Sverige länge och var mycket bättre på svenska än mig. Men nu när jag har lärt känna mina klasskamrater och utbildaren så känner jag mig mer trygg med att prata inför klassen. Efter ett par kurser har jag lärt mig hur jag ska lägga upp mina studier och känner att det blir ännu roligare hela tiden. Den studerandeansvarige är toppen och hjälper oss mycket. Dessutom är platsträffarna i Göteborg väldigt lärorika och roliga!

Vad har du fått lära dig hittills?

– I den här utbildningen får man lära sig allt som man behöver för att bli en bra tolk. I utbildningen blandas teori med många praktiska moment. Man får lära sig god teknik och tolksed samt så får man mycket kunskap i hur man tolkar och vad som är viktigt.

Jag skulle rekommendera att läsa till kontakttolk på Vårdyrkeshögskolan.

– I första hand skulle jag rekommendera utbildningen till de som redan arbetat som tolkar, men som behöver vidareutbilda sig då det är många som arbetar utan en bra utbildningsgrund och tekniker, avslutar han.

Publicerad: 2019-07-16