Anna och Jennie utbildar sig mitt i livet till handledare inom LSS: "Man är aldrig färdiglärd"
Av Sofia Björnér
Hur är det att läsa till Handledare inom LSS och socialpsykiatri?
– Helt fantastiskt! Jag gillar bredden, man får kunskap i allt ifrån etik, missbruk och psykiatri till funktionsnedsättningar och NPF-diagnoser. Det finns allt! Jag gillar att utbildningen berör både lagar, metoder, behandlingar och bemötande. Det är tydligt material, bra tentauppgifter, generöst med lärartid och kursplanerna gör förväntningarna kristallklara. Personligen tycker jag att socialrättskursen var enormt bra, säger Anna.
– Jag gillar alla kurserna på sitt sätt. Jag har jobbat i socialtjänst med barn och familj, på HVB-hem med ungdomar, vuxna som har dubbeldiagnoser, kvinnohem, rent missbruk och inom LSS. Även fast jag har mycket erfarenhet och kunskap känns utbildningen väldigt utvecklande, säger Jennie.
– För mig passar distansupplägget ypperligt. Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att plugga på. Man tävlar mot sig själv och sätter upp egna mål. Det krävs disciplin och prioritering, säger Anna.
Vad driver er till att fortsätta kompetensutvecklas?
– Man är ju aldrig färdiglärd, man kan utvecklas hela tiden särskilt när man jobbar med människor. Det är roligt att kunna mer och mer om det man håller på med. Det behövs så mycket mer och bredare kompetens i alla delar av vård och omsorgen för att arbetet ska bli framgångsrikt. Vi läste nyligen kursen Funktionsnedsättningar och samsjuklighet tillsammans och det motiverade oss att vidareutbilda oss till handledare, säger Jennie.
Jag brinner för att hjälpa andra människor till ett bättre liv.
– Precis som Jennie säger saknas det mycket kompetens i vården. Jag har jobbat inom psykiatrin större delen av mitt yrkesverksamma liv, både inom slutenvården, ute på boenden och HVB-hem. De senaste åren har jag jobbat inom socialförvaltningen, och det är tydligt att man måste fortsätta kompetensutvecklas för att inte stagnera, säger Anna.
Hur är det att ha utbildare som kommer från arbetslivet?
– Utbildarna är otroligt kompetenta. De öser ut personliga erfarenheter från sitt yrkesliv vilket skapar levande diskussioner. Vi är en klass med olika mycket arbetslivserfarenhet så utbildarnas perspektiv tillför väldigt mycket. Alla är generösa med att gå igenom upplägg och svara på frågor, så det ges goda möjligheter att klara av utbildningen, säger Anna.
– Och våra utbildningsledare! Vilket jobb de utför i kulisserna med att peppa, supporta med IT-problem och checka in på lektioner för att småprata och informera om praktiska saker, säger Anna.
Vad vill ni göra efter examen?
– Vi båda tycker det vore kul att handleda personalgrupper och individärenden. Jag funderar på att starta eget och kanske jobba halvtid åt kommunen. Utbildningen är bred så man gå olika vägar efter examen, det blir spännande att se var alla i klassen landar, säger Anna.
– Man kan jobba både högt och lågt med många olika delar, exempelvis missbruk, NPF, LSS, psykiatrin och skolvärlden. Jag är också inne på att starta eget företag, att sälja min kunskap till HVB-hem, kommuner eller liknande. Eventuellt jobba lite i skolan med personalhandledning och barn som har NPF-diagnoser. Jag har alltid gillat att handleda och dela med mig av kunskap i jobbet, säger Jennie.
Jag ska se individen, bli bra på bemötande och främja hälsa. Det har jag jobbat för varje dag sedan jag började mitt yrkesliv.
Bli handledare
Vill du bli handledare inom LSS och socialpsykiatri? Nästa start är i augusti 2024. Ansökan öppnar i februari.
Liknande artiklar

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledninga...

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan
Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.