Anna och Jennie utbildar sig mitt i livet till handledare inom LSS: "Man är aldrig färdiglärd"

Av Sofia Björnér

"När vi läste om utbildningen kändes det nästan för bra för att vara sant. Den innehöll exakt det vi letat efter." Så kände vännerna Anna Venemalm, 51 år, och Jennie Hagström, 51 år, när de hittade distansutbildningen Handledare inom LSS och socialpsykiatri på Vårdyrkeshögskolan. Hösten 2022 startade YH-programmet för första gången och nu har de båda tagit examen! Här berättar de om utbildningen, jobbmöjligheter och betydelsen av att fortsätta utvecklas.

Hur har det varit att läsa till Handledare inom LSS och socialpsykiatri?

– Helt fantastiskt! Jag gillar bredden, man får kunskap i allt ifrån etik, missbruk och psykiatri till funktionsnedsättningar och NPF-diagnoser. Det finns allt! Jag gillar att utbildningen berör både lagar, metoder, behandlingar och bemötande. Det är tydligt material, bra tentauppgifter, generöst med lärartid och kursplanerna gör förväntningarna kristallklara. Personligen tycker jag att socialrättskursen var enormt bra, säger Anna.

– Jag gillar alla kurserna på sitt sätt. Jag har jobbat i socialtjänst med barn och familj, på HVB-hem med ungdomar, vuxna som har dubbeldiagnoser, kvinnohem, rent missbruk och inom LSS. Även fast jag har mycket erfarenhet och kunskap så har utbildningen känts väldigt utvecklande, säger Jennie.

– För mig passade distansupplägget ypperligt. Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att plugga på. Man tävlar mot sig själv och sätter upp egna mål. Det krävs disciplin och prioritering, säger Anna.

Nyfiken på distansutbildningen? Läs mer här »

Vad driver er till att fortsätta kompetensutvecklas?

– Man är ju aldrig färdiglärd, man kan utvecklas hela tiden särskilt när man jobbar med människor. Det är roligt att kunna mer och mer om det man håller på med. Det behövs så mycket mer och bredare kompetens i alla delar av vård och omsorgen för att arbetet ska bli framgångsrikt. Vi har båda också tidigare läst kursen Funktionsnedsättningar och samsjuklighet tillsammans och det motiverade oss att vidareutbilda oss till handledare, säger Jennie.

 • "Jag brinner för att hjälpa andra människor till ett bättre liv."

  – Jennie

– Precis som Jennie säger saknas det mycket kompetens i vården. Jag har jobbat inom psykiatrin större delen av mitt yrkesverksamma liv, både inom slutenvården, ute på boenden och HVB-hem. De senaste åren har jag jobbat inom socialförvaltningen, och det är tydligt att man måste fortsätta kompetensutvecklas för att inte stagnera, säger Anna.

Hur var det att ha utbildare som kommer från arbetslivet?

– Utbildarna är otroligt kompetenta. De öser ut personliga erfarenheter från sitt yrkesliv vilket skapar levande diskussioner. Vi var en klass med olika mycket arbetslivserfarenhet så utbildarnas perspektiv tillförde väldigt mycket. Alla var generösa med att gå igenom upplägg och svara på frågor, så det gavs goda möjligheter att klara av utbildningen, säger Anna.

– Och våra utbildningsledare! Vilket jobb de utförde i kulisserna med att peppa, supporta med IT-problem och checka in på lektioner för att småprata och informera om praktiska saker, säger Anna.

Vad vill ni göra efter examen?

– Vi båda tycker det vore kul att handleda personalgrupper och individärenden. Jag funderar på att starta eget och kanske jobba halvtid åt kommunen. Utbildningen är bred så man gå olika vägar efter examen, det blir spännande att se var alla i klassen landar, säger Anna.

– Man kan jobba både högt och lågt med många olika delar, exempelvis missbruk, NPF, LSS, psykiatrin och skolvärlden. Jag är också inne på att starta eget företag, att sälja min kunskap till HVB-hem, kommuner eller liknande. Eventuellt jobba lite i skolan med personalhandledning och barn som har NPF-diagnoser. Jag har alltid gillat att handleda och dela med mig av kunskap i jobbet, säger Jennie.

 • "Jag ska se individen, bli bra på bemötande och främja hälsa. Det har jag jobbat för varje dag sedan jag började mitt yrkesliv."

  – Anna

 • 5 fördelar med YH-utbildning

  Den nära kontakten med näringslivet är något som lockar många till att läsa en YH-utbildning. Här berättar vi mer om fördelarna!

 • Distanskurser inom vård

  Under ett arbetsliv uppstår ständigt behov av fördjupning och kompetensutveckling. Hos oss kan du fortsätta utvecklas genom korta kurser.

Liknande artiklar