Tips! Så söker du jobb efter examen

Är det snart dags att ta examen eller vill du söka nytt jobb för att byta arbetsplats? Då finns det vissa saker som är bra att tänka på. Här kommer våra tips för hur du söker jobbet efter examen.

1. Ha ett uppdaterat CV

Se till så att ditt CV är uppdaterat med den senaste informationen. Ibland kan du även fundera på vilka typer av anställningar och meriter du specificerar i ditt CV, är allt relevant för tjänsten du söker? Tänk på att ett CV ska vara informativt och professionellt.

Ett tips är att ta bort din ålder, adress och meningen ”referenser lämnas på begäran”. Om det anställande företaget vill ha referenser, så kommer de att be om det oavsett om du har skrivit att du gärna lämnar referenser på begäran eller inte. En bra grej kan vara att fråga dina tidigare kollegor eller chefer ifall de skulle kunna tänka sig att vara dina referenser i förväg, så att de kan förbereda sig inför ett eventuellt samtal.

2. Anpassa ditt personliga brev

Det personliga brevet är din chans att blomma ut och visa vem du är och vad du kan bidra med hos verksamheten. Beskriv gärna varför du skulle passa för tjänsten och varför du skulle vilja jobba på just den arbetsplatsen. Ett tips är att beskriva några bra egenskaper, som även kan kopplas ihop till tjänsten du söker.

3. Var noga med utseendet på din ansökan

Se till så att ditt CV och personliga brev känns professionella och enkla att förstå. Det bör inte vara för mycket text, utan hellre kort och koncist. Tänk även på stavningen, grammatiken och uppbyggnaden eller ”den röda tråden”, det hjälper till att ge ett gott första intryck.

4. Använd sociala medier och platsbanker

Företag lägger ofta upp lediga tjänster på olika platsbanker, men nuförtiden är det allt fler som använder sociala medier för att annonsera ut lediga tjänster, i synnerhet LinkedIn som är en stor plattform för professionellt nätverkande och ”jobbsök”.

På LinkedIn kan du också gå med i vår alumngrupp där vi delar tips på jobb, LIA, event med mera.

5. Kontakta företag även om de inte har utannonserade tjänster

Glöm inte heller att det inte alltid är så att alla lediga tjänster annonseras ut. Därför kan du också kontakta ett företag direkt ifall du är intresserad av att arbeta hos dem. Om de inte har lediga tjänster just då, så kan de spara ditt CV och kanske till och med ha dig i åtanke vid framtida rekryteringar.

Mer tips och inspiration