Att byta karriär mitt i livet

Intervju - 06/09/2020

Det är aldrig för sent att byta bana och hitta en ny väg i livet. Det kan kännas skrämmande att bryta upp det bekanta och kasta sig ut i ett nytt yrke, men livet är för kort för att inte våga prova! Marie är en av de som vågat byta karriärbana mitt i livet – idag läser hon till Lärarassistent på Vårdyrkeshögskolan.

Vad har du arbetat med tidigare?

Jag har bytt bana flera gånger i livet, och arbetat länge som fastighetsmäklare, men också på ett asylboende. När jag slutade som mäklare efter 20 år och började jobba med flyktingar tyckte många att jag var galen som lämnade en trygg anställning, men för mig är det viktigt att trivas på jobbet.

Vad fick dig att vilja byta bana och börja plugga?

Jag hade börjat som timvikarie i en F-9 skola och trivdes väldigt bra. Det fick mig att känna att jag gärna ville fortsätta jobba inom det, men att utbilda mig till lärare var inte ett alternativ. Lärarutbildningen tar för många år och jag är för gammal för det. Därför var Vårdyrkeshögskolans 1- åriga utbildning ett perfekt alternativ för mig.

Hur fungerar det att kombinera studier med privatliv?

Det var jättejobbigt i perioder eftersom jag jobbade heltid och fick plugga allting på fritiden. Hade jag kunnat ta ledigt från jobbet och endast fokuserat på plugget hade det varit en helt annan sak.

Är YH utbildningsformen något du skulle rekommendera om man vill byta bana, oavsett var i livet man befinner sig?

Kan absolut rekommendera studier för att byta bana. Jag känner att där jag är nu, i skolans värld, verkligen är en meningsfull arbetsuppgift. Jag var nervös för att studera på distans, men det har fungerat jättebra och jag har lärt mig mycket.

Vad är det roligaste med att plugga?

Att få utmana mig själv och lära mig nya saker. Det är även kul att lära känna nya människor med likadana intressen, några av min studiekamrater kommer jag nog hålla kontakten med när utbildningen är över!

Har du några tips till andra som känner för att börja plugga mitt i livet, men är osäkra?

Var inte rädda för att testa, du har ju rätt till tjänstledighet för studier. Jag var behörig att söka trots att jag bara gått 2 åriga gymnasielinjer, så låt inte tvivel på din behörighet komma i vägen för din ansökan. Jag brukar alltid tänka; “vad är det värsta som kan hända” när jag funderar på något nytt och oftast kommer jag inte på så farliga saker. I det här fallet tänkte jag att om jag inte klarar av några av kursernas examinationer har man alltid chansen att göra om