Dags att byta jobb? Tips för dig som vill karriärväxla

Har du gått ut gymnasiet och vill plugga vidare för att snabbt komma ut i arbetslivet? Eller är du mitt i karriären och vill byta inriktning? YH är en utbildningsform som växer allt mer. Utbildningarna är utformade tillsammans med branschen vilket gör att det du lär dig under studietiden matchar arbetsmarknadens kompetensbehov. Här kommer tips att fundera på innan du tar ditt utbildningsbeslut.

1. Tänk igenom vad som är viktigt för dig.

Vad är viktigt för dig när du väljer utbildning? Vill du byta karriär helt eller vill du vidareutvecklas inom den bransch du jobbar i? Inom yrkeshögskolan finns nämligen olika typer av utbildningar. Tänk också igenom hur mycket du kan plugga och vad som spelar roll under din studietid.

• Hur ser din livssituation ut?
  • Behöver du ta studielån eller räcker det med studiebidrag?
  • Vill du kunna arbeta parallellt med dina studier?
  • Kan du studera på heltid?
  • Vill du läsa på distans eller på plats?

2. Vad har du för intressen?

Kanske vet du redan vilken yrkesroll du vill ha efter examen? Annars kan det vara bra att fundera över vad som intresserar dig. Kan det vara vård, hälsa, pedagogik, administration eller socialt arbete? Vilka egenskaper har du? Vill du jobba med mycket människokontakt eller vill du jobba mer i bakgrunden?

3. Vilka är dina karriärmål?

Sätt upp mål och delmål. Målet kan vara mer långsiktigt, så som vilka yrkesroller du kan tänka dig att inta, vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha och var vill du jobba (geografiskt).

Delmålen kan vara att du ska kolla upp vilka utbildningar som du kan tänka dig att läsa och när du ska ansöka till dem. Kanske behöver du mer information och vill kontakta någon på skolan? Är du behörig eller behöver du läsa in kurser på komvux? Sätt också en tidplan för dina delmål och bocka av dem när de är uppfyllda.

Bonustips!

Du kan prata med vänner eller jobbcoacher för stöd i vad som kan passa dig om det känns svårt att kartlägga själv. Tänk på att utbudet av yrkeshögskoleutbildningar kan variera mellan åren, på grund av att de skapas för att fylla ett behov på arbetsmarknaden. Så tveka inte med att ansöka ifall du hittar något som skulle passa dig.

Tips! Att söka jobb efter examen
24 september, 2021 Tips

Tips! Att söka jobb efter examen

Tar du snart examen eller vill du söka nytt jobb och byta arbetsplats? Då finns det vissa saker som är bra att tänka på. Här kommer Vårdyrkeshögskolan...

Marie karriärväxlade mitt i livet
9 juni, 2020 Intervju

Marie karriärväxlade mitt i livet

Det är aldrig för sent att byta bana i karriären. Marie vågade karriärväxla mitt i livet. Nu läser hon till lärarassistent.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2018 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!