Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
1. Sätt fingret på din drivkraft
Det är aldrig för sent att byta jobb, bransch eller karriär. Enligt en ny undersökning av Omställningsfonden ställer sig 61% av svenskarna positiva till att byta yrke i framtiden. För att våga ta steget behöver du fundera igenom din arbetssituation och hitta din inre drivkraft till varför du vill göra en förändring. Många som vågar karriärväxla drivs av:
- Följa drömmar och intressen
- Växa och utvecklas som person
- Uppnå en viss livsstil eller hitta balans i livet
- Tjäna pengar och förbättra ekonomin
- Uppnå en högre befattning
- Bättre arbetsmiljö för ökad trivsel och hälsa
- Känsla av syfte och meningsfullhet i jobbet
2. Låt intressen och kompetenser styra
Ibland är känslan av att bara vilja göra en förändring starkare än känslan av vad du vill göra. Fundera över dina styrkor, svagheter, intressen och passioner. Vill du jobba med människor eller mer administrativt? Gör research kring olika yrkesområden och se vilka branscher och yrkesroller du kan se dig själv i. Kanske kan du hämta inspiration och få råd från personer i din omgivning?
3. Smarta studier för att snabbt växla
Ofta krävs erfarenhet och dokumenterad kunskap på området du vill jobba i. Om du upptäcker att du har en kunskapslucka finns massa olika kurser och program som kan ta dig dit du vill. Att plugga på yrkeshögskola är en smart väg för karriärväxling med tanke på att utbildningarna är framtagna tillsammans med företag, utifrån deras kompetensbehov. De är oftast kostnadsfria och ger dig snabbt en fot in i branschen. Fundera även över vilket utbildningsupplägg och vilken studietakt som skulle passa dig bäst. Distans eller platsbundet?
4. Bädda för framgång
För att lyckas byta yrkesbana gäller det att du skapar bra förutsättningar för dig själv. Tänk igenom vilka faktorer som kan påverkas av ditt val att börja studera. Hur ser din livssituation ut? Hur ser din ekonomiska situation ut inför anpassningen till studiemedel? Räcker studiebidraget eller behöver du ta studielån från CSN under studietiden?
Sätt upp delmål för att uppnå det långsiktiga målet. När går det att ansöka till utbildningarna du intresserad av? Behöver du gå ner i tid på jobbet? Behöver du leta fram betygsunderlag för att visa att du är behörig? Gör en tidsplan för dina delmål och bocka av dem allt eftersom du uppfyller dem.
Och du! Kom ihåg att det är lätt att hitta anledningar till att inte ta steget. Att göra en förändring och gå utanför sin komfortzon kräver mod och vilja.
YH som effektiv utbildningsform
YH-utbildningar är kortare än andra akademiska utbildningar och är inriktade på yrken där det finns en stor efterfrågan. De är ofta flexibla och tillgängliga på deltid eller distans, vilket innebär att du kan studera samtidigt som du har andra åtaganden.
Fråga dig själv om det du gör idag tar dig närmare där du vill vara imorgon
Smart väg ut i ny yrkesroll
YH-utbildningar bedrivs tillsammans med företag och är praktiskt inriktade, vilket är en fördel när du söker jobb eftersom arbetsgivare ofta föredrar kandidater med praktisk erfarenhet. Hos Vårdyrkeshögskolan får hela 97% jobb snabbt efter examen.
Tänk på att YH-utbudet kan variera mellan åren eftersom de skapas för att fylla ett behov på arbetsmarknaden. Tveka därför inte med att ansöka om du hittar något som skulle passa dig.
Liknande artiklar

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar
Distanskurser när du vill, var du vill hos Vårdyrkeshögskolan. Möt studerande som kompetensutvecklat...

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan
Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Utbildade sig mitt i livet för att avancera i karriären
Ritta valde att börja studera på Vårdyrkeshögskolan för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.