Diplomutbildning skapar nya medicinska sekreterare i Gävleborg
Kompetensutveckling höjer motivationen
Att skräddarsy en utbildning som kompetensutvecklar anställda inom verksamheter är värdefullt. Det skapar möjligheter för de anställda att ytterligare kunna bidra till verksamheten och dess mål, vilket i sin tur även gynnar arbetsgivaren. Vårdyrkeshögskolan och Region Gävleborg har sedan tidigare ett samarbete där regionen har tagit emot flera studerande på LIA (praktik). De engagerar sig även i ledningsgruppen för yrkeshögskoleutbildningen Medicinsk sekreterare för att säkerställa branschrelevans och kvalitet.
Skräddarsydd diplomutbildning utifrån regionens efterfrågan
Tillsammans med Region Gävleborg har Vårdyrkeshögskolan skräddarsytt en diplomutbildning utifrån regionens behov av medicinska sekreterare. Utbildningen ger den kompetens som regionen efterfrågar och möter de redan yrkesverksamma inom verksamheten.
Deltagarna kommer från hela regionen och har olika bakgrund, allt från receptionister, ekonomi- och vårdadministratörer till undersköterskor med olika lång arbetslivserfarenhet inom vården. De får i och med denna utbildning en möjlighet till utveckling och nya arbetsuppgifter inom Region Gävleborg. Utbildningen bygger på den pågående YH-utbildningen med samma inriktning, men är anpassad för de yrkesverksamma i regionen.
Genom att erbjuda samma kompetens som den ordinarie YH-utbildningen Medicinsk sekreterare ger, men i ett anpassat format, säkerställer vi en lika hög kvalitet i diplomutbildningen. Skillnaden för den som studerar genom sitt arbete är att utbildningen inte innehåller examensarbete, vilket resulterar i ett diplom istället för en yrkeshögskoleexamen.
De inom vården får kompetensutveckling parallellt med fortsatt arbete. Branschen tappar därmed inte sina medarbetare under tiden som de studerar. För arbetsgivaren i fråga är lösningen en effektiv väg för att satsa på sina medarbetares kompetensutveckling.
Diplomutbildningens upplägg
Diplomutbildningen bedrivs på distans där enstaka träffar på plats ingår under studietiden. Föreläsningarna sker digitalt, vilket möjliggör studier oavsett var deltagarna bor och befinner sig. Vissa platsträffar kommer att erbjudas för att deltagarna ska få en bra introduktion till respektive kurs samt få möjlighet att träffa utbildarna som har flera års erfarenhet inom området.
Utbildningsuppdraget är igång sedan den 14 januari 2019 och sträcker sig över 65 veckor, där de teoretiska kurserna varvas med totalt 16 veckors praktik ute i verksamheten hos Region Gävleborg, som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. De teoretiska utbildningsdelarna beräknas vara klara i april 2020.
Kurser som matchar branschens behov och krav
Att arbeta som medicinsk sekreterare ställer krav på att den anställde kan bidra till en så patientsäker vård som möjligt, har god kunskap i skriftlig och muntlig kommunikation samt kan arbeta självständigt. Sekreteraren blir en nyckelperson inom organisationen och behöver därför både ha bred och djup kunskap inom bland annat medicinsk dokumentation, journalskrivning och kommunikation. I utbildningen ingår därför kurser som ger denna typ av efterfrågad och nödvändig kunskap för att deltagarna sedan kunna axla rollen som medicinsk sekreterare.
Liknande artiklar

Undersköterska avancerar till steriltekniker genom jobbet
Geeta jobbar på Karolinska Universitetsjukhuset och läser till Instrument- och s...

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar
Distanskurser när du vill, var du vill hos Vårdyrkeshögskolan. Möt studerande som kompetensutvecklat...

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan
Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Utbildade sig mitt i livet för att avancera i karriären
Ritta valde att börja studera på Vårdyrkeshögskolan för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Från Iran till Sverige, nu är Shina utbildad kontakttolk i dari
Möt Shina som fått sitt drömjobb! I våras tog hon examen som kontakttolk me...

Diplomutbildning hjälpte Hanna att bli medicinsk sekreterare
För Hanna var det inte alltid självklart att hon ville vidareutbilda sig, men nä...

Från förskola via polisutbildning – nu är Dajana utbildad tandsköterska
Dajana testade på flera yrken innan hon slutligen insåg att tandsköterskeyrket var...

Marie karriärväxlade mitt i livet
Det är aldrig för sent att byta bana i karriären. Marie vågade karriärväxla mitt i livet. Nu läser hon till lärarassistent.

Från barnomsorgen till tolkyrket
Golalai ville ha ett viktigt jobb där hon kan hjälpa människor. Därför valde hon att byta karriär, från barnomsorgen till tolkyrket.

Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk
Med en bakgrund som poet, journalist och lärare tog Ahmad klivet mot en ny karriär som kontakttolk i arabiska.

Vårdyrkeshögskolan och Aqua Dental hjälpte Ellen att hitta rätt i arbetslivet
Ellen tar snart examen från tandsköterskeutbildningen och nu är hon ute på sin s...

Från musikalartist till medicinsk sekreterare
Johanna har hunnit med allt ifrån att jobba som musikalartist till barnskötare. Nu är hon även utbildad medici...

Tandsköterskor gör mer än att assistera
Amanda Hållams har alltid varit intresserad av mun, tänder och att hjälpa människor. Nu läser hon till sitt drömyrke, ta...

Finska branschkollegor besöker våra steriltekniker
Finska lärare i sterilteknik och mikrobiologi besökte våra steriltekniker för att bredda sin kunskap om utbildnings...

Petra och Sara avancerar till tandsköterskor
Petra och Sara satsar på en karriär inom vården som tandsköterskor. Här berättar de om yrket och utbildningen!