Livsviktig kunskap för vårdpersonal – omvårdnad vid hjärt-kärlsjukdomar

Av Mikaela Laakso

Hjärt-kärlsjukdomar är en av de vanligaste sjukdomsgrupperna i Sverige. För att minska förekomsten och risken för allvarlig sjukdom krävs en gemensam ansträngning från både samhällsaktörer och utbildningsinstitutioner. Kompetensutveckling för vårdpersonal är en viktig insats för att bidra till en god folkhälsa. Här berättar Vårdyrkeshögskolan mer om ämnet och hur du kan gå tillväga för att få specialiserad kunskap om omvårdnad vid hjärt-kärlsjukdomar.

Främsta dödsorsaken i Sverige

Hjärt-kärlsjukdomar är en av de vanligaste sjukdomsgrupperna i Sverige och har länge varit den främsta orsaken till dödsfall. Det inkluderar sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt, kranskärlssjukdom och högt blodtryck. För att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra folkhälsan är det viktigt att vårdpersonal har god kunskap om riskfaktorer, medicinsk behandling, hälsosamma livsstilsförändringar och rehabilitering.

  • "Personal behöver höja sin kompetens i omvårdnaden av hjärtats olika diagnoser. Det ingår inte i grundutbildningen för undersköterskor."

    – Elin Andersson, Enhetschef Närsjukvård Norr Medicinavdelning 1, Region Västernorrland

Förebyggande åtgärder minskar risken för allvarlig sjukdom

Genom förebyggande insatser, tidig upptäckt och rätt behandling av hjärt-kärlsjukdomar kan allvarlig sjukdom förebyggas. Samtidigt kan antalet inläggningar till följd av dessa sjukdomstillstånd minskas, vilket i sin tur minskar risken för vårdrelaterade infektioner. En kunskapsbaserad vård och omsorg är därmed avgörande för en god folkhälsa.

För att lyckas med detta krävs ett samarbete mellan många samhällsaktörer, inklusive utbildningsinstitutioner. Vårdyrkeshögskolan har skapat distanskursen Omvårdnad vid hjärt-kärlsjukdomar för att öka kunskapen hos undersköterskor som i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med brukare och patienter med dessa diagnoser.

Specialiserad kunskap som vården behöver

Vårdyrkeshögskolans kurs är framtagen tillsammans med välfärdsorganisationer och kommuner över hela landet utifrån deras verksamheters behov av kompetenshöjning. Kursen ger specialiserad kunskap om hur hjärt- och kärlsjukdomar yttrar sig, vilken omvårdnad som krävs och hur olika sjukdomar behandlas.

Flexibelt kursupplägg

Distanskursen är kostnadsfri och har ett digitalt upplägg som är anpassat för att du ska kunna arbeta vid sidan av dina studier.

Liknande artiklar