Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan

Av Sofia Björnér

Från timanställningar inom event, assistans och reception till blivande steriltekniker. Pandemin tvingade Mia Bouvier att tänka nytt när hennes jobb plötsligt sattes på paus. Efter att ha gjort ett personlighetstest kopplat till olika jobb visade det sig att steriltekniker var yrket för henne, något som var helt främmande. Nu är hon halvvägs in i YH-utbildningen Instrument- och steriltekniker och gör sin LIA på Sahlgrenska Universitetsjukhus. Hennes entusiasm och intresse för jobbet lyste genom hela vårt samtal!

Två bilder av samma kvinna, Mia Bouvier, bredvid varandra. Till vänster bär hon grön sjukhusuniform och grönt hårskydd och tar en selfie i en spegel. Till höger har hon utsläppt mörkt hår, en vit mössa och en brun halsduk, och står under ett randigt paraply utomhus.

Hur skulle du beskriva jobbet som steriltekniker?

– Vanligtvis jobbar vi i stora lokaler där vi rengör, tvättar och paketerar instrument som kommer direkt från operation. Det är ett spännande och viktigt yrke som finns i många fler branscher än man först tänker! Jag hade till exempel inte tänkt på att tatuerare och skönhetskirurger också behöver ha kunskap om sterilteknik, utöver vården och djursjukhus. Så fort det finns en kniv eller nål inblandad vid ett ingrepp behövs vi steriltekniker. Det är en gigantisk process bakom varje vårdinrättning som man inte tänker på när man själv går till läkaren.

  • "Sterilenheten är hjärtat på sjukhuset, medan läkare och kirurger är armar och ben. Om inte vi steriliserar instrument kommer operationer och ingrepp inte kunna genomföras."

– Jag är ju så arbetsskadad att när jag får ner instrument från en operation så försöker jag ta reda på hur och vad det använts till för att lära mig. En kul grej är att alla i branschen har sitt favoritinstrument. Det kan vara för att de ser bra ut, är lätta att diska eller utmanade att bygga ihop. Man märker hur glada steriltekniker kan bli av fina instrument, haha!

Berätta om din praktik! Vad får du göra?

– Just nu gör jag min första LIA-period på Sahlgrenska sterilavdelning, Göteborgs största sjukhus. Det är superkul! Jag får i princip göra allt som alla andra anställda gör. Jag får ankomstregistrera instrument, förbehandla, hantera diskprocessen, packa instrument på miljontals olika sätt och skicka dem genom olika avdelningar.

– Vår sterilenhet samarbetar med jättemånga avdelningar, bara på Sahlgrenska är det nio olika operationsavdelningar och sen har vi även vissa externa kunder. Det är en rejäl logistik som man märker har arbetats upp under många år. Jag har visat framfötterna så pass mycket att jag redan blivit erbjuden jobb, vilket är superkul! Om några veckor börjar nästa LIA-period som handlar om dental och kirurgi. Då får jag äntligen vara med på operationer och se hur allt vi packar och steriliserar faktiskt används!

Vad krävs för att trivas i yrket som steriltekniker?

– Först och främst måste man gilla att arbeta efter tydliga rutiner eftersom det är ett väldigt processtyrt arbete. Allting har sin egen plats och varje instrument har olika tvättprocesser och hantering vid montering och paketering. Så det passar oss som gillar att jobba strukturerat, noggrant och vara en viktig del av vårdkedjan. Sen är det såklart också viktigt att inte ha blodfobi. Instrumentvagnarna kommer ju till oss direkt efter operation så de är ofta täckta i blod, kroppsvätskor och vävnader. Det medför också en speciell lukt, men det finns klämmor och mentolstickor att stoppa i näsan för att ta bort lukten. Den allra starkaste doften är trots allt sprit, eftersom vi desinficerar och steriliserar.

– En annan grej som kan vara bra att tänka på är att arbetstiderna kan variera. Det finns ju ställen som har stängt på helger och som bara har tidsbokade operationer på dagtid, så som tandläkarkliniker. På Sahlgrenska och andra sjukhus är det öppet 24/7 så där gäller det att kunna jobba flexibla arbetstider. Där kan det komma in akuta ärenden och flera personer som behöver opereras samtidigt. Så beroende på vart man jobbar kan yrket innebära både högt och lågt tempo. Jag personligen gillar känslan av att rycka in när det behövs!

  • "Jag gillar känslan av att vara en del av den livsviktiga vården. Vården kommer alltid att finnas och behövas, så det är ett väldigt tryggt yrke att välja. Det känns som jag är på helt rätt ställe!"

Vad är det bästa med utbildningen?

– Alla utbildare! Man märker verkligen deras intresse för ämnet, vilket är fantastiskt. Även om man inte hade varit intresserad, så blir man intresserad tack vare utbildarna. Deras entusiasm lyser verkligen igenom datorn! Jag älskar att sitta på föreläsningarna och bara lyssna. Det är så intressanta saker som jag verkligen vill lära mig, så jag suger upp allt som en liten svamp. Det är även ett bra tempo, särskilt för mig som aldrig har jobbat inom vården. Många saker man lär sig är rena grekiskan till en början, haha.

Har du några drömmar efter examen?

– Här och nu är såklart drömmen att börja jobba som steriltekniker. Den större drömmen är att vara en del av Läkare Utan Gränser eller någon liknande ideell hjälporganisation. Jag vill lära mig att utöva mitt yrke under de svåraste förutsättningarna när man inte har tillgång till tekniker, maskiner, instrument och medel som vi har här. Om man tar bort alla de lyxiga tillgångar vi har – hur löser man då mitt yrke? Om man är mitt ute i Sahara har man ju inte tillgång till allting utan då gäller det att exempelvis elda instrument eller dränka de i alkohol för att kunna sterilisera. Tänk vad spännande!

Liknande artiklar

There are no results matching your filtering.