Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan

Av Sofia Björnér

Från tre timanställningar inom event, assistans och reception, till blivande steriltekniker. Pandemin tvingade Mia Bouvier att tänka nytt när hennes jobb plötsligt sattes på paus. Efter att ha gjort ett personlighetstest kopplat till olika jobb visade det sig att steriltekniker var yrket för henne. Ett yrke som var helt främmande för henne. Nu är hon halvvägs in i distansutbildningen Instrument- och steriltekniker och gör sin LIA på Sahlgrenska Universitetsjukhus. Hennes entusiasm och intresse för jobbet lyste genom hela vårt samtal!

Gör en intresseanmälan

Är du intresserad av att läsa på Vårdyrkeshögskolan? Klicka här för att göra intresseanmälan till kommande starter!

Hur skulle du beskriva jobbet som steriltekniker?

– Vanligtvis jobbar vi i stora lokaler där vi rengör, tvättar och paketerar instrument som kommer direkt från olika operationer. Det är ett spännande och viktigt yrke som finns i många fler branscher än man först tänker! Jag hade exempelvis inte tänkt på att tatuerare och skönhetskirurger också behöver ha kunskap om sterilteknik, utöver vården och djursjukhus. Så fort det finns en kniv eller nål inblandad vid ett ingrepp behövs vi steriltekniker. Det är en gigantisk process bakom varje vårdinrättning, som man inte tänker på när man själv går till läkaren.

Sterilenheten är hjärtat på sjukhuset, medan läkare och kirurger är armar och ben. Om inte vi steriliserar instrument kommer operationer och ingrepp inte kunna genomföras.

– Jag är ju så arbetsskadad att när jag får ner instrument från en operation så försöker jag ta reda på hur och vad det använts till för att lära mig. En kul grej är att alla i branschen har sitt favoritinstrument. Det kan vara för att de ser bra ut, är lätta att diska eller utmanade att bygga ihop. Man märker hur glada steriltekniker kan bli av fina instrument, haha!

Berätta om din praktik! Vad får du göra?

– Just nu gör jag min första LIA-period på Sahlgrenska sterilavdelning, Göteborgs största sjukhus. Det är superkul! Jag får i princip göra allt som alla andra anställda gör. Jag får exempelvis ankomstregistrera instrument, förbehandla, hantera diskprocessen, packa instrument på miljontals olika sätt och skicka de genom olika avdelningar. Vår sterilenhet samarbetar med jättemånga avdelningar, bara på Sahlgrenska är det nio olika operationsavdelningar och sen har vi även vissa externa kunder. Det är en rejäl logistik som man märker har arbetats upp under många år. Jag har visat framfötterna så pass mycket att jag redan blivit erbjuden jobb, vilket är superkul! Om några veckor börjar nästa LIA-period som handlar om dental och kirurgi. Då får jag äntligen vara med på operationer och se hur allt vi packar och steriliserar faktiskt används!

Vad krävs för att trivas i yrket som steriltekniker?

– Först och främst måste man gilla att arbeta efter tydliga rutiner eftersom det är ett väldigt processtyrt arbete. Allting har sin egen plats och varje instrument har olika tvättprocesser och hantering vid montering och paketering. Så det passar oss som gillar att jobba strukturerat, noggrant och vara en viktig del av vårdkedjan. Sen är det såklart också viktigt att inte ha blodfobi. Instrumentvagnarna kommer ju till oss direkt efter operation så de är ofta täckta i blod, kroppsvätskor och vävnader. Det medför också en speciell lukt, men det finns klämmor och mentolstickor att stoppa i näsan för att ta bort lukten. Den allra starkaste doften är trots allt sprit, eftersom vi desinficerar och steriliserar.

– En annan grej som kan vara bra att tänka på är att arbetstiderna kan variera. Det finns ju ställen som har stängt på helger och som bara har tidsbokade operationer på dagtid, så som tandläkarkliniker. På Sahlgrenska och andra sjukhus är det öppet 24/7 så där gäller det att kunna jobba flexibla arbetstider. Där kan det komma in akuta ärenden och flera personer som behöver opereras samtidigt. Så beroende på vart man jobbar kan yrket innebära både högt och lågt tempo. Jag personligen gillar känslan av att rycka in när det behövs!

Vad är det bästa med utbildningen?

– Alla utbildare! Man märker verkligen deras intresse för ämnet, vilket är fantastiskt. Även om man inte hade varit intresserad, så blir man intresserad tack vare utbildarna. Deras entusiasm lyser verkligen igenom datorn! Jag älskar att sitta på föreläsningarna och bara lyssna. Det är så intressanta saker som jag verkligen vill lära mig, så jag suger upp allt som en liten svamp. Det är även ett bra tempo, särskilt för mig som aldrig har jobbat inom vården. Många saker man lär sig är rena grekiskan till en början, haha.

– Sen gillar jag känslan av att vara en del av den livsviktiga vården. Vården kommer alltid att finnas och behövas, så det är ett väldigt tryggt yrke att välja. Jag kände att jag inte ville ha nära patientkontakt, så då var sterilteknik ett väldigt bra alternativ. Det känns som jag är på helt rätt ställe!

Vården kommer alltid att finnas och behövas, så det är ett väldigt tryggt yrke att välja.

Har du några drömmar efter examen?

– Här och nu är såklart drömmen att börja jobba som steriltekniker. Den större drömmen är att vara en del av Läkare Utan Gränser eller någon liknade ideell hjälporganisation. Jag vill lära mig att utöva mitt yrke under de svåraste förutsättningarna när man inte har tillgång till tekniker, maskiner, instrument och medel som vi har här. Om man tar bort alla de lyxiga tillgångar vi har - hur löser man då mitt yrke? Om man är mitt ute i Sahara har man ju inte tillgång till allting utan då gäller det att exempelvis elda instrument eller dränka de i alkohol för att kunna sterilisera. Tänk vad spännande!

Lämna intresseanmälan

Är du intresserad av att läsa på Vårdyrkeshögskolan? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterade om när ansökan öppnar!

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Liknande artiklar

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Utbildade sig mitt i livet för att avancera i karriären
21 februari, 2022 Intervju

Utbildade sig mitt i livet för att avancera i karriären

Ritta valde att börja studera på Vårdyrkeshögskolan för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Vårdyrkeshögskolan erbjuder korta YH-utbildningar
11 juni, 2021 Nyhet

Vårdyrkeshögskolan erbjuder korta YH-utbildningar

Igår kom beskedet om vilka korta YH-utbildningar vi på Vårdyrkeshögskolan blivit beviljade att start...

Från musikalartist till medicinsk sekreterare
19 juli, 2018 Intervju

Från musikalartist till medicinsk sekreterare

Johanna har hunnit med allt ifrån att jobba som musikalartist till barnskötare. Nu är hon även utbildad medici...