Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Nu startar YH-utbildningen Lärarassistent

Nyhet - 08/24/2018

Nu har lärarassistentutbildningen startat

Lärarassistent – för första gången inom YH

Yrkeshögskolan är en utbildningsform som allt fler har fått upp ögonen för under de senaste åren. Det är även något regeringen vill satsa på med en historisk expansion som började redan januari 2018. I år beviljades rekordmånga YH-utbildningar att starta av Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, och därmed växte yrkeshögskolan med ett antal nya spännande utbildningar för att täcka det behov som finns på arbetsmarknaden idag.

Lärarassistent är en av de utbildningar som beviljades i år, för första gången inom yrkeshögskolan. Det är en distansutbildning på Vårdyrkeshögskolan som innefattar enstaka fysiska träffar på plats i antingen Stockholm eller Linköping, och söktrycket har varit högt.

Uppstart för en helt ny utbildning riktad mot skolans värld

I veckan var det dags för uppstart – med många förväntansfulla, och kanske lite pirriga, studerande som hade sett fram emot detta länge. Elisabeth Almare är en av dem som påbörjat utbildningen med uppstartsdagar på Vårdyrkeshögskolan i Stockholm.

Utbildningen lockar en bred målgrupp, i olika åldrar och med olika erfarenheter. Elisabeths uppfattning efter den första dagen på utbildningen är att de studerande har olika bakgrund; en del vill ändra yrkesinriktning och karriärväxla, medan andra har tidigare erfarenhet från att ha arbetat inom skolan, men vill vidareutvecklas genom en YH-utbildning och inta en ny yrkesroll.

– Det tycks vara en väldigt spridd ålder och en del verkar ha bakgrund från att ha jobbat inom skolan, men jag har inte hunnit prata mer ingående med alla än, ler hon.

Hon berättar att hon fått ett gott intryck under första dagen med uppstart och av den lärarledda föreläsningen som klassen hade redan dag två. Hon ser det positivt att utbildningen läses på distans, då fler kan ta del av utbildningen oavsett var de bor. I synnerhet då hon själv är bosatt i Malmö.

Nu har lärarassistentutbildningen startat för hösten på båda orterna, men redan till HT-19 kommer YH-utbildningen att starta sin andra omgång på Vårdyrkeshögskolan. Ansökningswebben öppnar i februari 2019.

Publicerad: 2018-08-24