Tips för att spara pengar som student

Tid, pengar och energi är något som vi har olika mycket av i olika skeden av livet... Och det är ingen hemlighet att den ekonomiska biten är klurigast under studieåren för många. Därför vill vi ge dig som studerar på Vårdyrkeshögskolan tips på hur du kan få pengarna att räcka längre varje månad. 

1. Jaga studentrabatter

Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar dig omkring! Mecenat och Studentkortet är exempel på tjänster där rabatter och förmåner samlas. Dessa kort kan du ha digitalt i mobilen så att du enkelt kan utnyttja rabatter på bland annat mat, hälsa, mode, elektronik, resor och böcker. En annan förmån är ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap” där du får erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar. Tips är att alltid ta för vana att kolla eller fråga om det finns studentrabatt innan du ska köpa något.

2. Planera veckans måltider

Tänk smart när du ska fylla upp kylskåpet! Maten är, näst efter hyran, det som bränner mest i plånboken för de allra flesta. Genom att planera maträtter för kommande vecka kan du...

  1. Välja råvaror som kan användas i flera rätter (storpack är billigare i längden)
  2. Låta butikens extrapriser styra matveckan
  3. Äta efter säsong då dessa råvaror är billigare
  4. Välja rätt mängd redan i butiken så att inget behöver slängas

På dessa sätt kan många kronor sparas! Tänk även minst +1 när du lagar mat så du får en smarrig matlåda till dagen därpå - eller satsa på storkok och frys in flera matlådor.

3. Gör en månadsbudget

Låter kanske trist, men att göra en budget är effektivt! Jämför din inkomst med dina planerade utgifter och få koll på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Hur mycket lägger du på mat? Vad är din bostadskostnad? Hur mycket kommer du behöva lägga på kurslitteratur? Vad kostar olika abonnemang? Sedan kan du utvärdera månaden för att tydligt se vad du lagt pengar på. Finns det kanske något du kan spara in på till nästa månad? Bli din egen ekonomichef!

4. Köp begagnad kurslitteratur

Detta är inget tips, utan snarare en oskriven regel bland studerande! Det finns så många bra sidor där du kan köpa och sälja kurslitteratur att det bara är i nödfall du behöver lägga pengar på en sprillans ny bok. Surfa exempelvis in på StudentapanCampusbokhandelBegagnadeSkolböcker eller Blocket. Det finns även många bra facebook-grupper där kurslitteratur säljs, spana bland annat in vår grupp Köp & sälj kurslitteratur - Vårdyrkeshögskolan som du kan ansöka om medlemskap i.

5. Sök bostadsbidrag

Som studerande har du självklart rätt till studiemedel via CSN. De erbjuder olika typer av studiemedel i form av både bidrag och lån. Sedan 1 oktober 2022 kan du som är mitt i arbetslivet och vill kompetensutvecklas även ansöka om omställningsstudiestöd. Ytterligare ett tips är att ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag via Försäkringskassan. Ett bidrag för dig som är under 29 år och har låga inkomster.

6. Handla second hand eller önska dig i present

Konsumera smart! Om du behöver inhandla kläder, skor, inredning och liknande finns idag massa vintage- och second hand-butiker som säljer fina grejer till liten peng. Om det inte är akut att köpa en ny jacka eller dekorationer till hemmet är det dessutom perfekt att önska sig sådant i julklapp eller födelsedagspresent.

Vanliga frågor studentekonomi

Liknande artiklar

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Tips! Att söka jobb efter examen
24 september, 2021 Tips

Tips! Att söka jobb efter examen

Tar du snart examen eller vill du söka nytt jobb och byta arbetsplats? Då finns det vissa saker som är bra att...

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen
14 september, 2021 Tips

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen

Går det segt att ta dig igenom kurslitteraturen? Vi förstår, högskolestudier innebär ofta ...