10 enkla tips på återhämtning under semestern
Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Här har du tips om hur du återhämtar dig under semestern och...
Tid, pengar och energi är något vi har olika mycket av i olika skeden av livet. Och det är ingen hemlighet att den ekonomiska biten är klurigast för många under studietiden. Därför tipsar vi dig som studerar på Vårdyrkeshögskolan om hur du kan få pengarna att räcka längre varje månad.
Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar dig omkring! Mecenat och Studentkortet är exempel på tjänster där rabatter och förmåner samlas. Dessa kort kan du ha digitalt i mobilen så att du enkelt kan utnyttja rabatter på bland annat mat, hälsa, mode, elektronik, resor och böcker.
En annan förmån är ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap” där du får erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar. Tips är att alltid ta för vana att kolla eller fråga om det finns studentrabatt innan du ska köpa något.
Tänk smart när du ska fylla upp kylskåpet! Maten är, näst efter hyran, det som bränner mest i plånboken för de allra flesta. Genom att planera maträtter för kommande vecka kan du:
På dessa sätt kan många kronor sparas! Tänk även minst +1 när du lagar mat så du får en smarrig matlåda till dagen därpå, eller satsa på storkok och frys in flera matlådor.
Låter kanske trist, men att göra en budget är effektivt! Jämför din inkomst med dina planerade utgifter och få koll på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Hur mycket lägger du på mat? Vad är din bostadskostnad? Hur mycket kommer du behöva lägga på kurslitteratur? Vad kostar olika abonnemang? Sedan kan du utvärdera månaden för att tydligt se vad du lagt pengar på. Finns det kanske något du kan spara in på till nästa månad? Bli din egen ekonomichef!
Detta är inget tips, utan snarare en oskriven regel bland studerande! Det finns så många bra sidor där du kan köpa och sälja kurslitteratur att det bara är i nödfall du behöver lägga pengar på en sprillans ny bok. Surfa exempelvis in på Studentapan, Campusbokhandeln, BegagnadeSkolböcker eller Blocket.
Det finns även många bra Facebook-grupper där kurslitteratur säljs, spana bland annat in vår grupp Köp & sälj kurslitteratur - Vårdyrkeshögskolan.
Som studerande har du självklart rätt till studiemedel via CSN. De erbjuder olika typer av studiemedel i form av både bidrag och lån. Sedan 1 oktober 2022 kan du som är mitt i arbetslivet och vill kompetensutvecklas även ansöka om omställningsstudiestöd. Ytterligare ett tips är att ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag via Försäkringskassan. Ett bidrag för dig som är under 29 år och har låga inkomster.
Konsumera smart! Om du behöver inhandla kläder, skor, inredning och liknande finns idag massa vintage- och second hand-butiker som säljer fina grejer till liten peng. Om det inte är akut att köpa en ny jacka eller dekorationer till hemmet är det dessutom perfekt att önska sig sådant i julklapp eller födelsedagspresent.
Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Det är ett extra ekonomiskt stöd för att du lättare ska kunna vidareutbildas, bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Tryck på länken nedan för att ta reda på vilka villkor som gäller för att kunna ta del av omställningsstudiestödet.
Läs mer om hur du kan studera med omställningsstudiestöd här »
Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Läs mer om studiemedel här »
Nej, alla utbildningar på Vårdyrkeshögskolan är kostnadsfria och CSN-berättigade. Den enda kostnaden som tillkommer är för kurslitteratur, som du som studerande själv står för.
Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Här har du tips om hur du återhämtar dig under semestern och...
Att kompetensutvecklas är en investering i din egen framtid och karriär. Här är 5 anledningar till varför upskill/reskill alltid...
Att plugga på distans är en frihet som många gillar, men det kan också vara svårt att hålla disciplinen. Här är tips på hur...
Ska du söka praktik? Här tipsar vi om hur du bäst förbereder dig för att hitta, och skaffa, den perfekta LIA-platsen...
Vad är en YH-utbildning och varför ska man plugga på yrkeshögskola? Här listar vi fem fördelar med YH som utbildningsform...
Få tips och inspiration på hur du vågar byta yrke mitt i livet och karriärväxlar smart med hjälp av en YH-utbildning.
Vad är viktigt att tänka på inför studiestarten på yrkeshögskolan? Spana in vår checklista med 5 tips på förberedelser.
Vi tipsar om vägar att gå för att få studievägledning och hjälp för att välja rätt utbildning...
Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig tips på hur du kan få pengar...
Snart dags för examen och nytt jobb? Då finns det vissa saker som är bra att tänka på. Här är våra 5 bästa tips för ett effektivt...
Går det segt att ta dig igenom kurslitteraturen? Vi förstår, högskolestudier innebär ofta stora textmängder. Här är 5 tips...