10 enkla tips på återhämtning under semestern
Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Här har du tips om hur du återhämtar dig under semestern och...
LIA-perioden anses av många vara den bästa delen av en YH-utbildning. Det är ett tillfälle där du får chansen att lära dig mer om yrket, samla på dig praktisk erfarenhet och fördjupa dina kunskaper. Men precis som att söka jobb, krävs det förberedelse. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen att hitta den perfekta praktikplatsen.
Att vara ute i god tid när du söker LIA är oerhört värdefullt av många anledningar. Du hinner fundera över vilka företag eller organisationer som du är intresserad av och kanske till och med hinner få kontakt med dem innan många andra studerande ens hunnit börja söka. Dessutom sänder det positiva signaler till arbetsgivaren om att du är en person med god planeringsförmåga och framförhållning. Detta ger också arbetsgivaren möjlighet att planera och anpassa sig för att göra din praktikperiod så givande som möjligt.
Har du hört talas om en Unique Selling Point? Innan du kommer igång med att skriva ditt CV och personliga brev, är det bra att fundera på vad din usp är. Vilka är dina främsta styrkor och egenskaper? Och hur kan du använda dem på bästa sätt under din LIA-period?
När du har koll på vad du är extra bra på och hur det är en fördel för yrkesrollen du utbildar dig till, kan du lyfta detta i ditt CV och personliga brev. Dessutom är det ett bra tillfälle att nämna dessa styrkor under din intervju och hur de kan komma till användning på din framtida LIA-plats.
Att skriva ett CV och personligt brev till varje företag eller organisation du söker till kan vara tidskrävande, men det är något som är värt det. Det finns många exempel på mallar för både CV och personliga brev på nätet som du kan använda dig av, så länge du kommer ihåg att anpassa innehållet till arbetsgivaren du söker LIA hos.
Om du söker en LIA-plats som har utannonserats, återkoppla och lyft då med de punkter som arbetsgivaren skrivit om i platsannonsen och hur de stämmer in på dig. Detta visar ditt intresse samt ökar chanserna för dig att bli kallad på intervju.
Har du blivit kallad på intervju? Kul! Att vara väl förberedd är alltid en fördel och det kan du vara genom att fundera över och tänka ut svar på potentiella frågor som kan tänkas komma upp under intervjun. Vanliga frågor kan vara sådana som vad du vill få ut av din LIA, varför du tror att just du passar in på deras arbetsplats och de kan även komma att undra över dina svagheter. Men oroa dig inte, svagheter kan du vända till något positivt. Vi alla har någonting som utmanar oss; det kan exempelvis vara att man är noggrann och att det då tar lite längre tid att göra en uppgift. Så länge du är medveten om det och har en vilja att förbättras kan du alltid jobba på dina svagheter.
Utöver att förbereda svar kan du fundera på om det är någonting du själv skulle vilja fråga arbetsgivaren. Du kan till exempel ställa frågor kring vilka arbetstider som gäller eller om du är nyfiken på att veta mer om verksamheten. Det visar på att du är både engagerad och intresserad!
Att nätverka brukar vara den klassiska rekommendationen för den som söker ett nytt jobb, och detta gäller även när du söker en LIA-plats. Även om LIA-perioden är tidsbegränsad och obetald är grunden densamma - att hitta intressanta personer och arbetsplatser som är öppna för att ta emot dig i ditt nästa kliv ut i arbetslivet. Genom att prata med både dina lärare och klasskamrater, kan du få tips och råd från de om olika praktikplatser. De kan sitta på värdefull information och kontakter som är ett jättebra steg för dig att utöka ditt kontaktnätverk och hitta relevanta och lediga tjänster.
LinkedIn är också ett bra val för att nätverka. Gå med i relevanta grupper om din bransch, börja följ företag eller organisationer som väcker ditt intresse och ta kontakt med personer som besitter en roll du är nyfiken på.
Lycka till med din sökning!
Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Här har du tips om hur du återhämtar dig under semestern och...
Att plugga på distans är en frihet som många gillar, men det kan också vara svårt att hålla disciplinen. Här är tips på hur...
Möt Sandra, Jonna och Trine som kompetensutvecklats vid sidan av sina arbeten.
There are no results matching your filtering.