Tips till dig som söker LIA

LIA-perioden anses av många vara den bästa delen av en YH-utbildning. Det är ett tillfälle där du får lära dig mer om yrket, samla på dig praktisk erfarenhet och få en fot in i branschen. Men att söka LIA-plats är ungefär som att söka jobb, det kräver förberedelser! Därför kommer här några tips på vägen för att du ska hitta den perfekta praktikplatsen...

1. Börja söka LIA-plats i god tid

Att vara ute i god tid när du söker LIA är oerhört värdefullt av många anledningar. Du hinner fundera över vilka företag eller organisationer som du är intresserad av och kanske till och med hinner få kontakt med dem innan många andra studerande ens hunnit börja söka. Dessutom sänder det positiva signaler till arbetsgivaren om att du är en person med god planeringsförmåga och framförhållning, så att de också hinner börja planera in för att ta emot dig på bästa sätt. Förutom detta så har du större utrymme att fila på ditt CV, anpassa personliga brev och förbereda dig inför intervjuer.

2. Tänk igenom vilka dina främsta styrkor är

Har du hört talas om en Unique Selling Point? Innan du påbörjar allt skrivarbete med CV och personligt brev, så är det bra att fundera på vad din usp är. Vilka är dina främsta styrkor och egenskaper? Och hur kan du genom dessa bidra under din LIA-period på bästa sätt? När du har koll på vad du är extra bra på och som även är en fördel för yrkesrollen du utbildar dig till, så lyft det i ditt personliga brev! Använd det även under intervjutillfället och ge exempel på när dessa egenskaper och erfarenheter kan komma bra till användning på den arbetsplats du söker LIA hos.

3. Skriv anpassade personliga brev

Att skriva ett personligt brev till varje företag du söker till kan vara tidskrävande, men det är värt det! Det finns många mallar på personligt brev på nätet och du kan absolut använda en mall som referens, så länge du anpassar det som står i brevet till det aktuella företaget. Om du söker en LIA-plats som blivit utannonserad – återkoppla och lyft med de punkter som arbetsgivaren skrivit om i platsannonsen och hur de stämmer in på dig. Det kommer att ge dig en större chans att bli kallad på intervju.

4. Förbered dig på intervjun

Har du blivit kallad på intervju? Kul! Det är alltid bra att vara förberedd, och det kan du vara genom att tänka ut svar på frågor som kan tänkas ställas under LIA-intervjun. Vanliga frågor kan vara vad du vill få ut av din LIA, varför du tror att du passar bra på just den här arbetsplatsen och ibland kan de även undra över dina svagheter. Oroa dig inte, det här kan du vända till något positivt. Vi alla har någonting som utmanar oss; det kan vara att man är oerhört noggrann så att det tar lite längre tid att göra en uppgift, att man inte är superduktig på datorer eller liknande – men så länge du är medveten om det, så kan du jobba på det och bli ännu bättre!

Utöver detta så kan du även fundera om det är något du undrar över, exempelvis vilka arbetstider företaget har för LIA-studerande eller om du vill veta mer om verksamheten. Det visar på att du är engagerad och intresserad!

5. Nätverka

Nätverka, nätverka, nätverka! Vi har sagt det förr, och vi säger det igen – att värna om sina kontakter och ta vara på nya kontakter är viktigt! LinkedIn är en bra plattform för att samla sitt nätverk och även hitta nya intressanta personer och arbetsplatser att följa och skapa kontakt med. Det fungerar lite som ditt digitala CV och du kan bygga din profil som ditt ”karriär-jag”. Där kan du även ställa in om du vill vara synlig för arbetsgivare som att du är öppen för nya jobbmöjligheter.

Att bygga upp ett kontaktnät kan ta lite tid, men om du skapar en LinkedIn-profil redan i början av studietiden så kan du skapa kontakt med din klass, utbildare och gästföreläsare. Bara det är ett bra steg mot ett större och relevant nätverk. Med hjälp av dina kontakter kan du höra om någon känner till ett företag som tar emot LIA-studerande. Du kan även gå med i grupper där de skriver om ditt yrkesområde och bransch.

Liknande artiklar

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
24 februari, 2023 Tips

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla

Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

8 tips på återhämtning under semestern
8 juli, 2022 Tips

8 tips på återhämtning under semestern

Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Tips på hur du återhämtar dig under semestern och laddar om inför hösten.

Så blir du redo inför studiestart – 5 tips
1 juli, 2022 Tips

Så blir du redo inför studiestart – 5 tips

Vad är viktigt att tänka på inför studiestart på yrkeshögskola? Se checklistan med 5 tips på förberedelser.

Studie- och yrkesvägledning: guiden för att hitta rätt utbildning
18 maj, 2022 Tips

Studie- och yrkesvägledning: guiden för att hitta rätt utbildning

Tips för att välja rätt utbildning här och vägar att gå för att få studievägledning....

Tips för att spara pengar som student
6 november, 2021 Tips

Tips för att spara pengar som student

Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig...

Tips! Att söka jobb efter examen
24 september, 2021 Tips

Tips! Att söka jobb efter examen

Tar du snart examen eller vill du söka nytt jobb och byta arbetsplats? Då finns det vissa saker som är bra att...

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen
14 september, 2021 Tips

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen

Går det segt att ta dig igenom kurslitteraturen? Vi förstår, högskolestudier innebär ofta ...

Tips till dig som söker LIA
19 november, 2020 Tips

Tips till dig som söker LIA

Ska du söka praktikplats? Ta del av tips på hur du bäst förbereder dig för att hitta den perfekta LIA-platsen. LIA är enligt många det bästa med YH!

Därför är det bra att skaffa LinkedIn
9 augusti, 2018 Tips

Därför är det bra att skaffa LinkedIn

LinkedIn är en plattform med många fördelar, bland annat funkar det som ditt digitala CV där du kan ha direktk...

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2018 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledninga...