Så lyckas du med distansstudier
Struktur och planering
Det är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska göra varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd resten av tiden. Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.
Plats att plugga på
Hemma eller i skolan? Välj det som passar dig bäst och där du inte blir distraherad! Om du har svårt att koncentrera dig hemma kan du testa att besöka stadens bibliotek eller ett café som är studievänligt med bra internetuppkoppling. Välj gärna ett som har studenterbjudande, då kan du unna dig en extra kopp kaffe samtidigt.
Samarbeta i grupper
Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller flera fasta tider varje månad som ni ses - fysiskt eller online. Samarbete sparar mycket tid och energi samtidigt som studierna blir roligare. Du lär dig mycket av att både få hjälp och hjälpa andra.
Delta på platsträffar
I distansutbildningarna ingår ofta platsträffar på någon av våra orter. Dessa timmar är värdefulla för dig, dina klasskamrater och utbildaren. Det är inte bara en tid för ny kunskap utan även en chans att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater. Ibland är dessa träffar även roliga studiebesök så kom på alla obligatoriska träffar!
Lär på fler sätt
Se till att din inlärning sker på olika sätt: Läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig. Det är alltid roligare att varva arbetsmetoderna. Behöver du lära dig nya begrepp? Ta ett gäng post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp, på baksidan skriver du förklaringen. Nu kan du förhöra dig själv eller teama upp med någon som förhör dig. De du kan lägger du i en hög och de du behöver öva mer på hamnar i en annan. På så vis kan du gå igenom varje begrepp tills det sitter.
Schemalägg deadlines
Sätt egna fiktiva deadlines någon dag innan den riktiga deadlinen är. På så vis får du någon dag extra att granska arbetet, slappna av och njuta av att du är klar. Försök att hålla dina schemalagda tider så gott det går, annars blir det lätt att skjuta upp studierna = högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen.
Liknande artiklar

8 tips på återhämtning under semestern
Lämna jobb- och pluggstressen för en stund. Tips på hur du återhämtar dig under semestern och laddar om inför hösten.

Tips för att spara pengar som student
Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig...

Så lyckas du ta dig igenom kurslitteraturen
Går det segt att ta dig igenom kurslitteraturen? Vi förstår, högskolestudier innebär ofta ...