Vårdyrkeshögskolan och Aqua Dental hjälpte Ellen hitta rätt i arbetslivet

Ellen Norberg har alltid vetat att hon vill arbeta med människor. Efter att ha jobbat som undersköterska och barnskötare i flera år landade hon i att det var tandsköterska hon ville bli. Hon är nu inne på sin sista termin hos Vårdyrkeshögskolan och genomför sin sista LIA (praktik) på tandvårdskliniken Aqua Dental. Där har hon träffat allmäntandläkare, tandsköterskor och specialisttandläkare. Här berättar hon om YH-utbildningen!

Vad fick dig att vilja studera till tandsköterska?

– Jag upplevde att jag var klar med förskolan, där jag spenderat mer än 10 år som utbildad barnskötare. Mina barn blev stora och jag kände för nya utmaningar som gav mig ny utvecklingspotential. Eftersom jag tidigare arbetat som undersköterska på Centraloperationen kände jag dessutom att jag ville tillbaka till vården.

Varför valde du Vårdyrkeshögskolan?

– Jag sökte flera skolor, men Vårdyrkeshögskolan var mitt förstahandsval. Det verkade helt enkelt som en bra skola. Jag ångrar inte en sekund att jag hamnade här, det är en superfin skola med kompetenta utbildare som har ett bra upplägg. Det bästa är praktikperioderna. Dessutom är vi en underbar klass som jag trivs väldigt bra i.

  • "Om du funderar på att utbilda dig till tandsköterska så borde du göra det, och speciellt på Vårdyrkeshögskolan. Utbildarna är underbara och kompetenta, och enligt mig är tandsköterska det bästa yrket i livet. Nu är jag 39 år och har hamnat rätt."

På frågan om varför Ellen valde att söka LIA hos Aqua Dental svarade hon att hon hört många fina ord om dem. En dag bestämde hon sig för att gå in till kliniken, presentera sig och fråga om det fanns möjlighet att genomföra sin praktik hos dem. Inne på kliniken träffade hon tandsköterskan Myriam i receptionen, som senare kom att bli hennes handledare.

– Det bästa med att göra LIA på Aqua Dental är all trevlig personal som hjälpt mig att utvecklas. Jag känner mig som hemma! Jag hoppas att jag får chans att fortsätta jobba här och utvecklas till en professionell tandsköterska.

Var det något du inte visste om tandsköterskeyrket som du blev förvånad över?

– Ja, jag är förvånad över hur mycket tandsköterskor gör. De är verkligen överallt och har koll på så många saker. Jag visste att tandsköterskor gör mycket, men inte allt detta.

5 snabba med Ellen

  • Tandläkare eller tandhygienist? Tandläkare!
  • TePe eller Flux? Flux!
  • Teori eller praktik? Praktik!
  • Godis eller läsk? Godis!
  • Samarbetsförmåga eller kommunikationsförmåga? Kommunikation!

Artikeln är ett samarbete mellan Vårdyrkeshögskolan och Aqua Dental. Aqua Dental är en tandläkarkedja med kliniker i Stockholm och i Göteborg. De bedriver även egna tandtekniska labb för att säkerställa högsta kvalitet på sina produkter.

Fler artiklar