Yvonne vidareutbildade sig inom LSS mitt i livet – "utbildningen har gett mig nytt självförtroende"

Av Amanda Slättenhäll & Mikaela Laakso

Möt Yvonne Oksa som vidareutbildade sig mitt i livet. I 11 år har hon arbetat som stödassistent på en daglig verksamhet och genom Vårdyrkeshögskolans utbildning till Handledare inom LSS och socialpsykiatri fick hon nya uppdrag. Efter praktiken fick hon en ny tjänst hos sin arbetsgivare där hon numera utvecklar fritidsverksamheter för personer med LSS-beslut. Något hon från början inte trodde var möjligt vid 56-års ålder. Ta del av Yvonnes utbildningsresa!

Varför valde du att utbilda dig till Handledare inom LSS och socialpsykiatri?

– När jag och min man var på semester i Malmö 2022 fick jag upp en annons i mitt Facebookflöde om YH-utbildningen. Det var något som gjorde att jag stannade till och började läsa. Jag kände att "det här måste jag söka" men kom fram till att jag var för gammal. Lite senare tänkte jag på annonsen igen och visade min man som sa "det är väl bara att söka!". Sagt och gjort, jag skickade in min ansökan och dagen innan midsommarafton fick jag mitt antagningsbesked!

Hur har det varit att studera på Vårdyrkeshögskolan?

– Det har varit spännande! Utbildningens bredd är bra och jag har fått så många fina kontakter med lärare och klasskamrater. Det har alltid funnits någon som man kan få goda råd av eller att man själv har kunnat hjälpa någon annan.

– Under studietiden blev vi indelade i basgrupper, vilket har varit fantastiskt bra! När man har känt att "det här klarar jag aldrig" så har man fått stöttning och hjälp. Genom att vi i gruppen hade erfarenhet från olika verksamheter runt om i landet har vi även kunnat utbyta tankar och användbar kunskap.

  • "Utbildningen har gett mig nytt självförtroende och känslan av att man faktiskt kunde lära sig när man har passerat 50. Så det är aldrig försent."

Du gjorde din LIA-praktik på din arbetsplats. Hur var det?

– Jag fick frågan av min chef om jag ville vara med och starta upp en ny fritidsverksamhet för personer med ett LSS-beslut, vilket jag tackade ja till. Jag tittade på tillgängligheten och hur vi kan samverka på ett sätt som får våra deltagare att bli både delaktiga och självständiga om sin fritid.

– Jag hade förmånen att intervjua deltagare från olika verksamheter och ta vara på deras önskemål om vad de tycker är roligt att göra på sin fritid. Utifrån svaren jag fick satte jag en planering som är gjord efter deras önskemål.

  • "Jag fick en ny tjänst på mitt jobb efter LIA-perioden!"

Vad ska du göra nu efter examen?

– I min nya roll ska jag fortsätta arbeta med fritidsaktiviteter och utveckla fritidsverksamheter för våra deltagare. Det finns tyvärr många grupper idag som är socialt isolerade, så jag hoppas att vi kan få till flera aktivitetsdagar per vecka allt eftersom tiden går.

Intresserad av att bli Handledare inom LSS och socialpsykiatri? Läs mer om utbildningen!

Liknande artiklar