×
 

Hoppa till innehållet

Om YH-utbildning Yrkeshögskolan – en praktisk väg till arbetslivet

En kvinna och en man, båda iförda blå sjukvårdskläder, munskydd och ansiktsskydd, ler och pratar med varandra i en ljus inomhusmiljö. Kvinnan håller i en kopp och den manliga kollegan har en telefon i handen.

Yrkeshögskolan – smart väg ut i ny yrkesroll

Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala och skapas utifrån arbetsmarknadens behov. YH-utbildningar kännetecknas bland annat av LIA (praktik) och dess starka koppling till arbetslivet.

  • 97%

    av alla som läst på Vårdyrkeshögskolan får jobb inom ett halvår efter examen.

  • Utbildningar skapade med arbetslivet
    Långa praktikperioder
    Utbildare som jobbar i branschen

Eftergymnasial utbildningsform med stark tillväxt

Yrkeshögskolan är en utbildningsform som vuxit sig starkare och starkare de senaste åren. Detta mycket tack vare regeringens stora satsningar på att leverera kvalificerad yrkeskompetens till arbetsgivare. Och precis som många andra utbildningsformer finansieras yrkeshögskolan av statligt bidrag.

Hur styrs utbudet inom yrkeshögskolan?

Arbetslivet och yrkeshögskolan går hand i hand. Vilka YH-utbildningar vi erbjuder beror nämligen på vilket behov som finns hos arbetsgivare runt om i landet. Tillsammans med organisationer, kommuner och myndigheter skapar vi YH-utbildningar utifrån arbetsmarknadens nuvarande och framtida kompetensbehov.

När vi har tagit fram en YH-utbildning skickar vi in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan, som sedan beviljar de utbildningar de anser bäst förser arbetslivet med rätt kompetens. Det betyder att de utbildningar vi startar är ett kvitto på att kompetensen behövs.

Därmed kan utbudet av YH-utbildningar variera mellan orter och från år till år – ”när den behövs, där den behövs”, vilket är det fina med yrkeshögskolans flexibilitet!

Skillnad mellan yrkeshögskola, universitet och högskola

Både yrkeshögskolor, universitet och högskolor erbjuder eftergymnasial utbildning. Den största skillnaden är att YH-utbildningar är baserade på arbetslivets kompetensbehov, medan universitetsutbildningar är forskningsknutna.

Yrkeshögskolan strävar efter att leda dig som studerande direkt ut i arbetslivet, medan universitet ofta syftar till vidare forskning. En YH-utbildning är betydligt mer yrkesinriktad och innehåller praktik, jämfört med en universitetsutbildning som har större fokus på teoretiska kunskaper där inte praktik alltid ingår. På så sätt får YH-studerande relevant yrkeskunskap som arbetslivet efterfrågar.

Poängsystem inom yrkeshögskolan

Poängsystemet inom yrkeshögskolan skiljer sig från det som används av universitet och högskolor. Inom yrkeshögskolan räknar man yrkeshögskolepoäng istället för högskolepoäng.

5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier, vilket innebär att ett års heltidsstudier består av cirka 200 YH-poäng. Program som är minst 200 YH-poäng leder till en yrkeshögskoleexamen, medan kurser ger dig ett utbildningsbevis. Examenstypen beror alltså på hur många YH-poäng utbildningen har.

Omvandla YH-poäng till HP-poäng

Eftersom poängsystemen skiljer sig åt kan du inte per automatik tillgodoräkna dig poäng från en YH-utbildning om du senare vill läsa på universitet. Det är upp till varje universitet att besluta om. Att omvandla HP-poäng till YH-poäng är däremot lättare. Yrkeshögskolan är nämligen mer generös i behörighetskraven.

Om du har läst en kurs på universitetet som krävs för att bli behörig till en YH-utbildning, kan du tillgodoräkna dig den kunskapen genom att ansöka med reell kompetens.

  • Frågehörnan

    Har du frågor om behörighet? Välkommen till vår frågehörna där du hittar svar på de vanligaste frågorna om ansökan, behörighet och studier hos oss.

    En kvinna med glasögon arbetar vid ett skrivbord och använder sin laptop. Hon bär en blå och vit randig skjorta och är fokuserad på skärmen. I förgrunden syns ett tunt lager av växtblad och ett fönster som släpper in naturligt ljus.