×
 

Hoppa till innehållet

Studerande på Vårdyrkeshögskolan

Vi förverkligar yrkesdrömmar! Ska du snart påbörja studier hos Vårdyrkeshögskolan? Här finns information och en checklista för dig som ny studerande. Pluggar du redan hos oss? Vi har tips för dig med! Bland annat hur du kan påverka din studietid, utbildning och vad som händer efter examen.

Checklista inför studiestart

Välkommen till Vårdyrkeshögskolan! Efter att du har tackat ja till din utbildningsplats får du ett informationsbrev från utbildningsledaren. Där finns bland annat terminstider och dag för upprop. Därefter kan du ta hjälp av vår checklista för att bli redo inför utbildningsstarten!

  1. Ansök om studiemedel

    Glöm inte att söka studiemedel från CSN för att dryga ut studentkassan.

  2. Kolla upp särskilt stöd

    Det ska vara lätt att studera rätt! Kolla upp vilka stödinsatser vi kan erbjuda.

  3. Delta på upprop

    Missa inte det obligatoriska uppropet inför utbildningsstart för att behålla din plats.

  4. Skaffa kurslitteratur

    Be ready! Klicka hem de böcker som behövs inför första kursstart.

Digitala verktyg

På Vårdyrkeshögskolan använder vi oss av Omniway och Microsoft Teams. Omniway är en digital lärplattform där du hittar kursmaterial, schema, inlämningslådor och annan viktig information. Microsoft Teams är en digital kommunikationsplattform som används vid onlineföreläsningar. Den fungerar även som ett digitalt klassrum vid distansstudier. När du påbörjat dina studier hos oss får du ett användarkonto som ger dig inlogg till plattformarna.

Studentförsäkring

Självklart är du som studerande försäkrad under din studietid hos oss. Detta gäller även under din praktik. Försäkringen gäller i Sverige under skoltid samt under direkt färd mellan din bostad och Vårdyrkeshögskolans lokaler. Försäkringsskyddet omfattar olycksfall och vissa fall av sjukdom genom smitta. Läs mer om studentförsäkring »

Studentbostad

Behöver du skaffa nytt boende under din studietid hos oss? Vi som yrkeshögskola kan inte ordna med boende för våra studerande, men vi ger gärna tips på vart du kan vända dig för att hitta bostad. Här är några exempel på hyresvärdar:

Under utbildningen

  • På Vårdyrkeshögskolan kontrollerar vi att du tillgodogjort dig kurserna på olika sätt, bland annat genom tentamen, inlämningsuppgifter, seminarier och redovisningar, men även genom olika praktiska moment. Här är våra tre vanligaste examinationsformer.

    Tentamen
    Tentamen är en skriftlig examination som sker under en begränsad tid på skolan eller som en inlämningsuppgift.

    Seminarium
    Seminarium är en examinationsform som sker muntligt i grupp, digitalt eller på plats i skolan. Det kan innehålla övningar, diskussioner och kortare presentationer.

    Examensarbete
    Ett examensarbete är en större uppgift som sker i slutet av utbildningen. Där får du som studerande möjlighet att visa upp dina kunskaper och färdigheter.

  • Vi är måna om att din studietid ska kännas lustfylld och utvecklande. Vårt mål är att alla våra studerande ska klara av sina studier och gå ut med en examen i handen. Därför har vi engagerade utbildningsledare som stöttar dig längs vägen. Vi erbjuder även särskilt studiestöd för dig som är i behov av det. Läs mer om olika stödinsatser »

  • Vill du vara med och påverka din utbildning? Under studietiden kommer du att få flera tillfällen att lämna synpunkter om hur du upplever utbildningen genom enkätundersökningar. Du kan även engagera dig i utbildningens ledningsgrupp som studeranderepresentant! Där får du chans att utveckla och driva förbättringsarbete tillsammans med organisationer som är involverade i utbildningen. Läs mer om engagemang i ledningsgrupp »

    Om du upplever att utbildningen inte följer utbildningsplanen eller på något annat sätt är missnöjd med dina studier, vänd dig i första hand till din utbildningsledare. Du kan även vända dig till utbildningens studeranderepresentant som tar din feedback vidare till ledningsgruppen.

Bli en VH-ambassadör

Som studerande hos Vårdyrkeshögskolan är du en av våra viktigaste ambassadörer. Du har stor möjlighet att inspirera dina klasskamrater och andra personer som går i studietankar. Du kan bland annat representera din utbildning på vår webbsida, sociala medier och olika evenemang. Kontakta din utbildningsledare vid intresse så guidar personen dig vidare till Vårdyrkeshögskolans marknadsavdelning. Du kan även tagga Vårdyrkeshögskolan när du publicerar något i dina egna kanaler.

Intervju

Vill du dela med dig av hur du hamnade på Vårdyrkeshögskolan, ge värdefulla tips till studerande eller inspirera andra till att börja plugga? Vi intervjuar dig gärna! Det kan vara en artikel eller en kort film.

Instagram-takeover

Vill du ge våra följare inblick i ditt liv som studerande? Ta över vårt Instagramkonto en vecka! Då får du bestämma vad som syns i vårt flöde; allt ifrån tips och tankar om din utbildning till bilder från din LIA.

Event

Vill du hjälpa andra som går i studietankar? Representera Vårdyrkeshögskolan på mässor eller informationsträffar! Då får du vara med och berätta om skolan och svara på frågor om YH-utbildningen du läser.

  • Så fungerar LIA

    En stor del av utbildningen innehåller LIA (praktik). Här berättar vi om vad det innebär och ger dig tips inför LIA-sök.

Följ Vårdyrkeshögskolan

Examen och karriär

Grattis till slutförda studier! Snart kommer du att få ett utbildningsbevis via Omniway. Om din YH-utbildning ledde till en examen får du ett examensbevis förutsatt att du blivit godkänd i alla kurser och ditt examensarbete. Om du inte klarat alla kurser får du ändå ett utbildningsbevis på de kurser du blivit godkänd i. Det kan dröja några veckor efter att utbildningen avslutats innan du kan ladda ner ditt utbildnings- eller examensbevis på Omniway. Har du tappat bort ditt examensbevis eller behöver du ett särskilt intyg? Kontakta utbildningsledaren på orten du studerade.