Kurs om e-hälsa, digitalisering och välfärdsteknik

Fördjupningskurs för dig med yrkeserfarenhet från hälso- och sjukvården, till exempel LSS, socialpsykiatri och äldreomsorg. Få specialiserad kunskap om e-hälsa och välfärdsteknik!

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

En god vård på lika villkor för hela befolkningen – det är målet för den svenska hälso- och sjukvården. Det handlar om att minska skillnader i hälsa och vård mellan olika grupper i samhället, vilket också förutsätter att vården är tillgänglig, oavsett var i landet man bor. Det finns dock en del utmaningar. Trycket på vården är redan högt och ökar i takt med att befolkningen blir allt äldre. Utan digitala tjänster kan många som bor i glesbygd eller liknande behöva avstå vård, på grund av att de inte har möjlighet att ta sig till en vårdcentral. Implementeringen av e-hälsa och välfärdsteknologi är därmed avgörande för Sveriges framtida hälso- och sjukvård.

Digitala vårdtjänster avlastar primärvården och underlättar för patienter som ofta besöker vården. Patienter kan då på ett mer flexibelt och tillgängligt sätt hålla kontakt med sin vårdgivare online. Med en digital personcentrerad omvårdnad ökar även tryggheten och delaktigheten. Samtidigt får hälso- och sjukvården större möjligheter att hantera vårdtrycket och andra utmaningar som branschen står inför.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Flexibelt kursupplägg

E-hälsa, digitalisering och välfärdsteknik inom vård och omsorg är en distanskurs som omfattar 50 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

 • Digitalisering är numera en del av vardagen och utvecklingen går i rasande fart. Balansen mellan tekniken och mötet med människan är det som kommer att skapa kvalitet.

  – Lotta Westman, Biträdande förvaltningschef, Örnsköldsviks kommun

Kunskap efter kursen

Efter avslutad kurs kommer du ha specialiserad kunskap om digitalisering, e-hälsa och välfärdsteknik. Du kommer att kunna implementera digitala lösningar i verksamheter och handleda personal, patienter och anhöriga i användningen av digitala tjänster. Distanskursen ger dig bland annat kunskap om:

 • Teknikstöd för ökad trygghet, flexibilitet och självständighet som ökar patientsäkerhet och nyttorealisering
 • Metoder och arbetssätt för implementering av e-hälsa och välfärdsteknik i verksamheter
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier utifrån ett etiskt förhållningssätt vid användning av e-hälsa och välfärdsteknik
 • Arbetssätt inom e-hälsa och välfärdsteknologi relaterat till verksamhet och evidensbaserad vård
 • Pedagogiska strategier för motivering och implementering av välfärdsteknik hos vårdpersonal, brukare och närstående
 • Problemlösning och personcentrerad kommunikation utifrån lagstiftning i digitaliserade vård- och omsorgstjänster
 • Dokumentation och förändringsarbete inom digitala tjänster

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • 6 månaders yrkeserfarenhet (heltid) från hälso- och sjukvården, så som LSS, socialpsykiatri och äldreomsorg. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

   

  Kursen riktar sig till personal som kommer i direkt eller indirekt kontakt med e-hälsa, digitalisering och/eller välfärdsteknik, exempelvis baspersonal inom LSS, socialpsykiatrin och äldreomsorgen. Kursen kan även vara aktuell för undersköterskor, sjuksköterskor eller liknande yrkesroller.

  Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

 • Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här kursen tillsammans med organisationer och kommuner för att matcha kunskapsbehovet inom e-hälsa, digitalisering och välfärdsteknik inom vård och omsorg. Här är några av våra samarbetspartners:

  Region Gotland | Arboga kommun, Individ- och familjeomsorg | Åmål kommun | Mörbylånga kommun | Surahammar kommun | Örnsköldsviks kommun | Vingåker kommun | Tranemo kommun | Melleruds kommun | Svenljunga kommun

 • I dagsläget har vi inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Intresserad av eventuella framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

  Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

 • Digitalisering är ett kraftfullt verktyg för att effektivisera vården, arbeta mer preventivt och möta ett ökat vårdbehov. Genom att ta till vara på digitaliseringens möjligheter kan vi öka kvaliteten, få en mer jämlik vård och använda resurserna mer effektivt.

  – SKR

Vanliga frågor

 • Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Läs mer om studiemedel här »

 • När du läser en distansutbildning deltar du digitalt på föreläsningar och seminarier vilket gör att du kan studera oavsett var du bor i landet. Föreläsningarna är interaktiva med utbildaren och sänds oftast live. Du som studerande behöver ha tillgång till en stabil internetuppkoppling, webbkamera och headset eller hörlurar för att delta. Föreläsningarna finns vanligtvis tillgängliga att se på i efterhand då de spelas in. Under studietiden arbetar du både enskilt och i grupp där arbetet sker via en digital läroplattform.

  Våra distansupplägg inkluderar vanligtvis en eller flera obligatoriska träffar på plats på någon av Vårdyrkeshögskolans orter. Vid dessa tillfällen sker exempelvis praktiska uppgifter, examinationer eller andra moment som anses svåra att genomföra digitalt. Var därför beredd på att kunna ta dig till skolan några gånger under studietiden.

 • Om vi har fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomförs ett urval. Urvalet bygger på ett digitalt prov ihop med betyg och dokument i din ansökan. Här berättar vi mer om antagningsprocessen »

Kontakt

Vid utbildningsspecifika frågor, vänd dig till utbildningsledaren.
Frågor om behörighet och ansökan? Kontakta antagningsteamet.

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.

Relaterade artiklar