Kurs om funktionsnedsättningar

Fördjupningskurs för dig som har erfarenhet från hälso- och sjukvården. Specialisera dig på funktionsnedsättningar och samsjuklighet. Kompetensbehovet är stort!

Kursen passar dig som exempelvis är undersköterska, behandlingsassistent, stödassistent eller har liknande yrkesroll. Innehållet är skapat tillsammans med vårdorganisationer där du som yrkesverksam får kompetensutveckling i området.

Under kursen får du insikt i hur det är att leva med funktionsnedsättningar och förståelse för alla personers rätt till goda levnadsvillkor. Du får förståelse för samhällets utveckling och påverkan på personer med funktionsnedsättningar, samt vilka begränsningar och konsekvenser som finns i vardagen. Genom ökad kunskap minskar risk för missförhållanden, hot om våld och kränkningar. Det bidrar till en mer patientsäker vård, där stigmatiseringen minskar och respekt för jämlik vård ökar.

Ansökan öppnar: 5 april

Start: 2 oktober 2023

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du ha specialiserad kompetens i att bemöta personer med olika funktionsnedsättningar eller kombinationer av sådana på ett respektfullt sätt. Du kommer aktivt kunna medverka vid utvecklings- och förbättringsfrågor för en trygg, meningsfull och respektfull miljö. Utbildningen ger dig bland annat kunskap om:

  • Intellektuella, kognitiva, fysiska, psykiska och neuropsykiska funktionsnedsättningar
  • Samsjuklighet, orsaker, begränsningar samt konsekvenser i den enskildes vardag
  • Teknikstöd och välfärdsteknik
  • Empowerment, jämställd vård och kommunikationssvårigheter
  • Värdegrund, etik, teorier och lagstiftning
  • Utveckling och förändringar i samhället som påverkar personer med funktionshinder
  • Funktionsnedsättningar i kombination med missbruk

Flexibelt kursupplägg

Kursen bedrivs på distans under 12 veckor och är anpassad för dig som yrkesverksam. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, både med live- och inspelade föreläsningar, gör att du kan ta dig an utbildningen vid sidan av arbetet. Under utbildningen kommer du tillsammans med andra studerande även att delta i gruppövningar och diskussioner. Läs mer om kort YH-utbildning.

Det finns ett stort behov av den här typen av kompetens i vård och omsorgen!

- Ledningsgruppsmedlem

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Minst 1 års yrkeserfarenhet av att arbeta med människor i en behandlande roll. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

 

Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

Utöver ordinarie studiemedel, kan du som är mitt i arbetslivet från och med i år ansöka om omställningsstudiestöd. Det är helt nytt studiemedel för vuxna som vill kompetensutvecklas. Stödet ger dig upp till 80% av din lön. Här berättar vi mer om omställningsstudiestödet.

Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här korta YH-utbildningen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom funktionsnedsättningar och samsjuklighet. Här är några av våra samarbetspartners:

Statens Institutionsstyrelse  |  Upplands-Bro kommun  |  Härryda kommun  |  Hylte kommun  |  Insikten HVB AB  |  Örnsköldsvik kommun  |  Nacka kommun Omsorg & assistans  |  Socialförvaltningen Region Gotland  |  Hörby kommun  |  Arboga kommun, Individ och familjeomsorg

Kommande starter
Oktober 2023 – December 2023

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

 

Pågående starter
Mars 2023 – Juni 2023

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
24 februari, 2023 Tips

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla

Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar
2 september, 2022 Intervju

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar

Distanskurser när du vill, var du vill hos Vårdyrkeshögskolan. Möt studerande som kompetensutvecklat...