Start: 26 september 2022

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Sista sökdag: 22 augusti 2022

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kurs i funktionsnedsättningar

Utbildningen ger insikt i hur det är att leva med funktionsnedsättningar och förståelse för alla personers rätt till goda levnadsvillkor. Genom ökad kunskap om funktionsnedsättningar och samsjuklighet minskar risk för missförhållanden, hot om våld och kränkningar. Det bidrar till en mer patientsäker vård och omsorg, där stigmatiseringen minskar och respekt för jämlik vård ökar. Utbildningen ger förståelse för samhällets utveckling och påverkan på personer med funktionsnedsättningar och vilka begränsningar samt konsekvenser som finns i den enskildes vardag. Branschen ser ett ökat behov av LSS bland personer med intellektuella, neuropsykiatriska och psykiska funktionshinder.

Vem riktar sig fördjupningskursen till?

Funktionsnedsättningar och samsjuklighet är en specialiseringsutbildning som riktar sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården, som exempelvis undersköterska, behandlingsassistent, stödassistent eller liknande yrkesroller. Utbildningen är skapad utifrån branschens behov där du som yrkesverksam får kompetensutveckling i området.

Start: 26 september 2022

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Sista sökdag: 22 augusti 2022

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Flexibelt kursupplägg

Utbildningen bedrivs på distans under 12 veckor och är anpassad för dig som yrkesverksam. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, både med live- och inspelade föreläsningar, gör att du kan ta dig an utbildningen vid sidan av arbetet. Under utbildningen kommer du tillsammans med andra studerande även att delta i gruppövningar och diskussioner. Läs mer om kort YH-utbildning.

Det finns ett stort behov av den här typen av kompetens i vård och omsorgen!

- Ledningsgruppsmedlem

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du ha specialiserad kompetens i att bemöta personer med olika funktionsnedsättningar eller kombinationer av sådana på ett respektfullt sätt. Du kommer aktivt kunna medverka vid utvecklings- och förbättringsfrågor för en trygg, meningsfull och respektfull miljö. Utbildningen ger dig bland annat kunskap om:

  • Intellektuella, kognitiva, fysiska, psykiska och neuropsykiska funktionsnedsättningar
  • Samsjuklighet, orsaker, begränsningar samt konsekvenser i den enskildes vardag
  • Teknikstöd och välfärdsteknik
  • Empowerment, jämställd vård och kommunikationssvårigheter
  • Värdegrund, etik, teorier och lagstiftning
  • Utveckling och förändringar i samhället som påverkar personer med funktionshinder
  • Funktionsnedsättningar i kombination med missbruk

Mer information

  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Minst 1 års yrkeserfarenhet av att arbeta med människor i en behandlande roll. Kom ihåg att bifoga ett arbetsgivarintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

 

Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här korta YH-utbildningen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom funktionsnedsättningar och samsjuklighet. Här är några av våra samarbetspartners:

Statens instutitionsstyrelse | Upplands-Bro kommun | Härryda kommun | Hylte kommun | Insikten HVB AB | Örnsköldsvik kommun | Nacka kommun/Omsorg och assistans | Region Gotland, Socialförvaltningen | Hörby kommun | Arboga kommun, Individ och familjeomsorg

Funktionsnedsättningar och samsjuklighet kommer att starta på distans i januari, mars och september 2022. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

Diplomutbildning hjälpte Hanna att bli medicinsk sekreterare
22 mars, 2021 Intervju

Diplomutbildning hjälpte Hanna att bli medicinsk sekreterare

För Hanna var det inte alltid självklart att hon ville vidareutbilda sig, men nä...

Dags att byta jobb? Tips för dig som vill karriärväxla
18 juli, 2019 Tips

Dags att byta jobb? Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta karriär? Eller har du gått precis ut gymnasiet och vill hamna i rätt yrkesroll från början? Läs en yrkeshögskoleutbildning på Vårdyrkeshögskolan!...

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi listar 10 tips för dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Intresseanmälan

Inte redo att ansöka än? Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbildningen.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.seLäs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Vårdyrkeshögskolan, bocka i rutan nedan.