Kurs om funktionsnedsättningar

Fördjupningskurs för dig som har erfarenhet från hälso- och sjukvården. Specialisera dig på funktionsnedsättningar och samsjuklighet. Kompetensbehovet är stort!

Kursen passar dig som exempelvis är undersköterska, behandlingsassistent, stödassistent eller har liknande yrkesroll. Innehållet är skapat tillsammans med vårdorganisationer där du som yrkesverksam får kompetensutveckling i området.

Under kursen får du insikt i hur det är att leva med funktionsnedsättningar och förståelse för alla personers rätt till goda levnadsvillkor. Du får förståelse för samhällets utveckling och påverkan på personer med funktionsnedsättningar, samt vilka begränsningar och konsekvenser som finns i vardagen. Genom ökad kunskap minskar risk för missförhållanden, hot om våld och kränkningar. Det bidrar till en mer patientsäker vård, där stigmatiseringen minskar och respekt för jämlik vård ökar.

Start: 2 oktober 2023

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Sista sökdag: 31 augusti 2023

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du ha specialiserad kompetens i att bemöta personer med olika funktionsnedsättningar eller kombinationer av sådana på ett respektfullt sätt. Du kommer aktivt kunna medverka vid utvecklings- och förbättringsfrågor för en trygg, meningsfull och respektfull miljö. Utbildningen ger dig bland annat kunskap om:

  • Intellektuella, kognitiva, fysiska, psykiska och neuropsykiska funktionsnedsättningar
  • Samsjuklighet, orsaker, begränsningar samt konsekvenser i den enskildes vardag
  • Teknikstöd och välfärdsteknik
  • Empowerment, jämställd vård och kommunikationssvårigheter
  • Värdegrund, etik, teorier och lagstiftning
  • Utveckling och förändringar i samhället som påverkar personer med funktionshinder
  • Funktionsnedsättningar i kombination med missbruk

Flexibelt kursupplägg

Kursen bedrivs på distans under 12 veckor och är anpassad för dig som yrkesverksam. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, både med live- och inspelade föreläsningar, gör att du kan ta dig an utbildningen vid sidan av arbetet. Under utbildningen kommer du tillsammans med andra studerande även att delta i gruppövningar och diskussioner. Läs mer om kort YH-utbildning.

Det finns ett stort behov av den här typen av kompetens i vård och omsorgen!

- Ledningsgruppsmedlem

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Minst 1 års yrkeserfarenhet av att arbeta med människor i en behandlande roll. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

 

Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

Utöver ordinarie studiemedel, kan du som är mitt i arbetslivet från och med i år ansöka om omställningsstudiestöd. Det är helt nytt studiemedel för vuxna som vill kompetensutvecklas. Stödet ger dig upp till 80% av din lön. Här berättar vi mer om omställningsstudiestödet.

Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här korta YH-utbildningen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom funktionsnedsättningar och samsjuklighet. Här är några av våra samarbetspartners:

Statens Institutionsstyrelse  |  Upplands-Bro kommun  |  Härryda kommun  |  Hylte kommun  |  Insikten HVB AB  |  Örnsköldsvik kommun  |  Nacka kommun Omsorg & assistans  |  Socialförvaltningen Region Gotland  |  Hörby kommun  |  Arboga kommun, Individ och familjeomsorg

Kommande starter
Oktober 2023 – December 2023

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

 

Pågående starter
Mars 2023 – Juni 2023

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
24 februari, 2023 Tips

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla

Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar
2 januari, 2023 Intervju

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar

Distanskurser när du vill, var du vill hos Vårdyrkeshögskolan. Möt studerande som kompetensutvecklat...

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!