Ansökan öppnar: 1 augusti

Start: December 2022

Studieort: Distans

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en steriltekniker?

Som instrument- och steriltekniker är du en viktig del av vårdkedjan. Du bidrar du till att sjukvården har de rätta förutsättningarna för att förhindra att vårdrelaterade infektioner uppstår. Denna typ av infektion är den vanligaste vårdskadan i Sverige, vilket gör att din kompetens krävs för att sjukhus och läkarmottagningar ska kunna utföra patientsäkra operationer och kirurgiska ingrepp.

Du jobbar med instrumentvård, funktionskontroller och paketering av kirurgiska instrument samt ansvarar för desinfektions- och steriliseringsprocesser. Detta för att minska uppkomsten av vårdrelaterade infektioner hos patienter. Du har stor teknisk kunskap kombinerat med kunskaper inom mikrobiologi och vårdhygien. Eftersom patientsäkerhetsfrågan är central i ditt arbete har du även i uppdrag att säkerhetsställa att desinfektion, sterilisering och övriga processer bedrivs i enlighet med uppställda mål, regelverk och standarder.

Ansökan öppnar: 1 augusti

Start: December 2022

Studieort: Distans

Längd: 1,5 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 21 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Karriär efter examen

Operationsverksamheten och dess olika instrument blir alltmer komplexa, vilket ställer krav på utbildade steriltekniker. Det behövs rätt kompetens (steriltekniker) för att hantera instrument och utrustningen på rätt sätt. Dessutom förväntas det genomföras fler operationer än vanligt de närmsta åren och kraven på rengöring och spårbarhet ökar. Fler operationer och ökade krav innebär större personalbehov på sterilenheterna framöver. Många sjukhus bygger nya steriltekniska enheter och mer personal rekryteras, detta tillsammans med pensionsavgångar gör att efterfrågan på utbildade steriltekniker är stor.

Exempel på yrkesroller

 • Steriltekniker
 • Asepttekniker
 • Hygientekniker

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter utbildningen kommer du ha förmåga att planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom sterilteknik. Du kommer självständigt och i samverkan med andra kunna hantera, underhålla och kontrollera steriltekniskt avancerad medicinteknisk utrustning. Utöver detta kommer du kunna arbeta med metodförbättring, kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling inom sterilteknik. Efter examen kommer du kunna arbeta på allt ifrån sjukhus, tandvårdskliniker och operationsavdelningar till djursjukhus och inom läkemedelsindustrin. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap inom:

 • Mikrobiologi och vårdhygien
 • Rengöring, desinfektion och sterilisering
 • Medicintekniska produkter
 • Relevanta regelverk
 • Kvalitetssäkring

YH-utbildningens upplägg

 • Upplägg: Distans med 6 närträffar
 • Studietakt: 100%
 • Praktik (LIA): Totalt 21 veckor

Instrument- och steriltekniker är en distansutbildning som du läser under 1,5 år. Uppskattningsvis är det digitala föreläsningar via teams cirka 2-3 dagar i veckan och resten av tiden ägnas åt självstudier och grupparbeten. Under studietiden ingår 6 träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Uddevalla, Malmö, Stockholm eller Umeå, beroende på vilken utbildningsstart du söker till. Under 21 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Steriltekniker är ett framtidsyrke. Utbildningen behövs då sterilteknik är en viktig del av vårdkedjan. Processerna blir mer avancerade och viktigare.

– Arnela Dacic, Arbetsledare sterilenheten Capio Artro Clinic.

Mer information

 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • Godkänt betyg i Engelska 6

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Instrument- och steriltekniker:

Capio Artro Clinic     Landstinget Blekinge     Stille     Region Skåne                                  

AD-medical | Danderyds sjukhus | Hygiene Diagnostics AB | Landstinget Västernorrland | Region Gävleborg | Region Värmland | Region Stockholm

Instrument- och steriltekniker kommer att starta på distans från Uddevalla och Malmö i december 2022 och 2023. Den kommer även starta på distans från Umeå och Stockholm i augusti 2022 (ansökan har stängt) och 2023. Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Är du intresserad av dessa framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Kurser

315
Kurs
Poäng
Anatomi och instrumentkunskap
35
Examensarbete
15
Kommunikation och handledning
10
Kvalitetsledningssystem
40
LIA - Operationsavdelning och dentalklinik
20
LIA - Sterilteknisk enhet
85
Mikrobiologi och vårdhygien
30
Rengöring och desinfektion
40
Sterilisering
40
Summa 315

Vanliga frågor

Mia satsar på sterilteknik - vill bli en viktig del i vårdkedjan
4 april, 2022 Intervju

Mia satsar på sterilteknik - vill bli en viktig del i vårdkedjan

Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Finska branschkollegor besöker våra steriltekniker
2 maj, 2018 Intervju

Finska branschkollegor besöker våra steriltekniker

Finska lärare i sterilteknik och mikrobiologi besökte våra steriltekniker för att bredda sin kunskap om utbildningsformen i andra länder.

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi listar 10 tips för dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om när utbildningen öppnar för ansökan.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.seLäs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Vårdyrkeshögskolan, bocka i rutan nedan.