Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng310 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Januari 2022 (Ansökan öppnar under hösten 2021)

Vad gör en kontakttolk?

Som kontakttolk jobbar du med att kommunicera och tolka mellan olika parter i både tal och skrift. Du har ett väldigt varierande yrke där du kan tolka på plats, via telefon eller video. Att tolka på distans, det vill säga över telefon och video, är tolkningssätt som har ökat den senaste tiden, då det ibland saknas tolkar på vissa mindre orter i Sverige. Med den här tolkutbildningen kommer du att kunna tolka från arabiska eller dari till svenska och tvärtom.

Jobba som kontakttolk

Efter examen kan du arbeta som kontakttolk åt myndigheter, tolkförmedlingar eller inom en kommun på uppdrag av flera myndigheter. Några exempel på myndigheter som behöver tolkar är bland annat Arbetsförmedlingen och Migrationsverket samt inom olika sjukvårdsområden. Kontakttolk är även ett perfekt jobb för dig som är sugen på att starta eget företag efter studierna.

Stor efterfrågan på tolktjänster i Sverige

Efterfrågan på tolktjänster har bara ökat och ökat under de senaste åren, mycket till följd av att vi blir fler i Sverige. I Yrkeskompassen bedömer Arbetsförmedlingen att jobbmöjligheterna för auktoriserade kontakttolkar inom bland annat arabiska och dari är mycket goda, både på kort och längre sikt. Som kontakttolk inom arabiska och/eller dari har du alltså goda chanser till jobb efter examen i hela landet i stort sett.

Auktorisering

Utbildningen förbereder dig inför en auktorisation som tolk, vilket bevisar att du har gedigna kunskaper och färdigheter som tolk mellan svenska och arabiska eller dari, och att du är lämpad för yrket. För att bli auktoriserad så genomför du ett tolkprov via Kammarkollegiet.

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter att du har gått YH-utbildningen kommer du självständigt att kunna orientera dig och kommunicera med myndigheter, serviceorgan och andra organisationer på ett obehindrat sätt. Du kommer att kunna genomföra olika tolkuppdrag effektivt och rättssäkert samt kunna tolka och kommunicera mellan minst två språk i tal och skrift. Dessutom kommer du att kunna överbrygga hinder i människors kommunikation genom ett professionellt bemötande.

Utbildningens upplägg

Kontakttolk Arabiska/Dari är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans hos Vårdyrkeshögskolan under 1,5 år. Uppskattningsvis är det digitala föreläsningar via Microsoft teams 2-3 dagar i veckan som du tar del av i realtid, och som även spelas in. Resten av tiden ägnas åt självstudier och grupparbeten.

Under studietiden kommer det att vara 10 obligatoriska träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Göteborg. Dessa träffar är förlagda på helger, så att även du som arbetar vid sidan av studierna ska kunna vara med. Under två veckor av din studietid är du dessutom ute på praktik hos en arbetsplats, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • God kunskap i arabiska och/eller dari, i både tal och skrift

För att mäta din kunskap i svenska, arabiska och/eller dari så genomför vi muntliga och skriftliga tester. Så att vi och du kan vara säker på att du kommer att klara av jobbet som kontakttolk efter examen.

Ansök nu
 • Examensarbete
 • Hälso- och sjukvård
 • Interkulturell kommunikation
 • Juridik
 • LIA (lärande i arbete)
 • Migration
 • Samhällskunskap
 • Språkfärdighet i tolkspråken
 • Tolketik och tolkteknik
 • Tolkyrket – en introduktion

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Kanske saknar du behörighet i vissa kurser som ingår i behörighetskraven? Du kan bland annat läsa in kurser genom komvux på din hemort. Du kan även ses som behörig till utbildningen genom det som kallas för reell kompetens – att du inte innehar formell behörighet men uppfyller kraven som kursen motsvarar. Då ansöker du på de grunderna.

Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

För frågor om behörighet och ansökan

Vårdyrkeshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@vardyrkeshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Ali Afraz
031-7008307 | Ali.afraz@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Peter Josefsson
031-700 83 05 | peter.josefsson@plushogskolan.se

En unik tolkutbildning för dig som vill jobba med översättning mellan svenska och arabiska eller dari.

Ta nästa steg i karriären med chans till auktorisering efter examen!

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat på distans.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Från barnomsorgen till tolkyrket Featured blid Intervju

18/10/2019

Från barnomsorgen till tolkyrket

Golalai Abdali är inne på sin andra termin hos Vårdyrkeshögskolan. Hon vill ha ett viktigt jobb där hon kan hjälpa människor, så därför valde hon att byta karriär från barnomsorgen till tolkyrket.

Allt du velat veta om Kontakttolk Arabiska/Dari Featured blid FAQ

06/12/2018

Allt du velat veta om Kontakttolk Arabiska/Dari

Hur är distansutbildningens upplägg? Kan jag jobba under tiden jag pluggar? När är sista ansökningsdagen? Det, och mycket mer får du svar på i vår FAQ om Kontakttolk Arabiska/Dari.

Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk Featured blid Intervju

16/07/2019

Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk

Med en bakgrund som poet, journalist och lärare tog Ahmad klivet mot en ny karriär som kontakttolk!