Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng200 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Inga fler planerade starter

Just nu har vi inga fler planerade utbildningsstarter av Lärarassistent. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad ifall vi får starta den eller liknande utbildningar i framtiden!

Vad gör en lärarassistent?

Lärarassistent är en relativt ny titel i skolan och det finns inte någon uttalad arbetsbeskrivning, därför skiljer sig förväntningarna på lärarassistenten åt mellan skolorna. Oavsett vad din framtida arbetsplats har behov av så kommer ditt fokus främst att ligga på att avlasta och underlätta lärares och övrig personals arbete.

Som lärarassistent kan du arbeta tillsammans med enskilda lärare eller flera i ett arbetslag. I ditt arbete möter du många olika människor, där det gäller att du fångar upp och förstår deras behov och på vilket sätt du kan hjälpa till, avlasta och underlätta. På så sätt bidrar du till ett positivt arbetsklimat där människor trivs och vill arbeta.

Exempel på arbetsuppgifter

Några exempel på lärarassistentens administrativa arbetsuppgifter kan vara att ansvara för dokumentation samt rapport- och resultatåtergivning, registrera elevfrånvaro och sköta vikariebokning. Inom elevnära ansvarsområdet kan det handla om allt ifrån att stödja en elev under en skoldag till att vara rastvakt eller vara med i mindre grupper under lektionstid samt kontakta vårdnadshavare och stötta läraren i lektionsförberedelser och efterarbete. Dessutom kan lärarassistenten arbeta med skolans digitala verktyg, till exempel se till att rätt program är installerade, administrera konton eller sköta digitala informationskanaler.

Jobba som lärarassistent

Efter utbildningen kan du arbeta inom hela skolan, från förskola upp till gymnasiet och vuxenutbildningar, som lärarassistent, pedagogassistent och skolassistent.

Distansutbildningens upplägg

Lärarassistent är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent, så rekommenderar vi inte att du arbetar alltför mycket vid sidan av studierna.

Under utbildningen ligger LIA (praktik) parallellt med nästan alla kurser, vilket innebär att du är ute på en skola 2-3 dagar per vecka. Föreläsningar sker i realtid via Skype ett par timmar varje vecka. Dessa spelas även in och går att ta del av i efterhand. Resten av tiden ägnas åt självstudier och grupparbeten, där du förväntas engagera dig och göra regelbundna diskussionsinlägg för att studiegruppen ska fungera.

Träffar under distansupplägget

Under studietiden kommer det att vara fyra obligatoriska träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Linköping eller Stockholm, med två dagar per tillfälle.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning har du kunskap om skolans administrativa arbetsprocesser och de styrdokument som finns. Du har även kunskap om skolans kompensatoriska uppdrag, barns-, ungdomars- och gruppers sociala utveckling samt om lågaffektivt bemötande och konflikthantering. Under utbildningen får du utveckla din kompetens att utföra praktiska och teoretiska administrativa arbetsuppgifter samt att bemöta olika människor och agera professionellt i enlighet med skolans värdegrund.

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Behörighetskrav

  • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

  • Administration i skolan
  • Digitala verktyg och medier
  • Examensarbete
  • Funktionsvariationer, anpassningar och stöd
  • Ledarskap och lärande
  • LIA (lärande i arbete)
  • Värdegrund, organisation och styrning

För frågor om behörighet och ansökan

Vårdyrkeshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@vardyrkeshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Josefine Ericsson
013-31 42 08 | josefine.ericsson@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Malin Nylén
013-35 78 00 | malin.nylen@plushogskolan.se

Lärarassistent är yrket som passar dig som är serviceinriktad, lösningsfokuserad och flexibel!

Även om du har förmågan att identifiera, prioritera och utföra en mängd olika uppgifter som underlättar arbetet i skolan.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat på distans.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Allt du velat veta om Lärarassistent Featured blid FAQ

16/03/2018

Allt du velat veta om Lärarassistent

Nyfiken på vår YH-utbildning Lärarassistent? Utbildningsansvarig, Malin Nylén, ger svar på de vanligaste frågorna om utbildningen.

Nu startar YH-utbildningen Lärarassistent Featured blid Nyhet

24/08/2018

Nu startar YH-utbildningen Lärarassistent

I veckan hade vi uppstart av den helt nya yrkeshögskoleutbildningen Lärarassistent i Linköping och Stockholm.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!