Start: Augusti 2022

Sista sökdag: 5 april 2022

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Vad gör en medicinsk sekreterare?

Som medicinsk sekreterare fungerar du som ett kvalificerat administrativt stöd i verksamheten där du främst arbetar med medicinsk dokumentation. Dessa administrativa arbetsuppgifter varierar mycket mellan olika landsting och vårdenheter men vanligt förekommande är journalskrivning, remisshantering, inregistrering i kvalitetsregister, systemansvar, diagnosklassifikation och service i reception. Det kan även innebära ekonomihantering, data- och statistikbearbetning och personaladministration.

Kompetenskraven på medicinska sekreterare, ibland även kallat vårdadministratör, har höjts och de arbetsuppgifter som genomförs är mer kvalificerade idag än tidigare. Efter examen kan du arbeta inom sjukvårdens alla delar, exempelvis på sjukhus, vårdcentral, forskningscentra, läkemedelsföretag och inom psykiatri.

Utbildningen är bred och ger många arbetsmöjligheter, inte bara inom vården utan också i näringslivet.

- Tidigare studerande

Start: Augusti 2022

Studieort: Distans

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 20 veckor

Utbildningstyp: Program

Sista sökdag: 5 april 2022

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Utbildningens upplägg

Medicinsk sekreterare är en distansutbildning som du läser under 2 år. Det är digitala föreläsningar via Microsoft Teams cirka 2-3 dagar i veckan, resten av tiden ägnar du åt självstudier och grupparbeten. I utbildningen ingår cirka 15 obligatoriska träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Gävle eller Umeå. Du väljer ort i din ansökan. Vissa träffar innehåller examinerande moment som endast sker på plats i Gävle, det innebär att du som studerar på distans från Umeå kan behöva åka till Gävle någon gång. Under 20 veckor av din studietid, fördelat på tre perioder, är du ute på praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning kommer du kunna utföra medicinsk dokumentation inom vården. Du kommer ha förmåga att bearbeta informationsmaterial, statistik och data utifrån olika modeller. Du kommer ha god kunskap inom journalskrivning, ekonomihantering, anatomi, arbetspsykologi och Officepaketet. Du har även kompetens att bemöta vårdtagare och fungera som verksamhetsstöd för sjukvården i allt som gäller vårdadministration.

• Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Godkänt betyg i Engelska 6

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Medicinsk sekreterare startar på distans från Gävle i augusti 2022. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om eventuellt framtida starter.

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Poäng
Anatomi och sjukdomslära
Arbetspsykologi
Diagnoskodning
Engelska med vårdinriktning
Examensarbete
Hälso- och sjukvårdens organisation, administration och ekonomi
Informationsteknik
Kommunikativ svenska
LIA 1
LIA 2
LIA 3
Medicinsk dokumentation
Medicinsk terminologi
Summa 400

Diplomutbildning hjälpte Hanna att bli medicinsk sekreterare
22 mars, 2021 Intervju

Diplomutbildning hjälpte Hanna att bli medicinsk sekreterare

För Hanna var det inte alltid självklart att hon ville vidareutbilda sig, men nä...

Från musikalartist till medicinsk sekreterare
19 juli, 2018 Intervju

Från musikalartist till medicinsk sekreterare

Johanna har hunnit med allt ifrån att jobba som musikalartist till barnskötare. Nu är hon även utbildad medicinsk sekreterare.

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi listar 10 tips för dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbildningen kommer att starta igen.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.seLäs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Vårdyrkeshögskolan, bocka i rutan nedan.