Snabba fakta

Sista ansökningsdagAnsökan öppnar i februari

Utbildningstyp Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Augusti 2022

Vad gör en medicinsk sekreterare?

Som medicinsk sekreterare fungerar du som ett kvalificerat administrativt stöd i verksamheten där du främst arbetar med medicinsk dokumentation. Dessa administrativa arbetsuppgifter varierar mycket mellan olika landsting och vårdenheter men vanligt förekommande är journalskrivning, remisshantering, inregistrering i kvalitetsregister, systemansvar, diagnosklassifikation och service i reception. Det kan även innebära ekonomihantering, data- och statistikbearbetning och personaladministration.

Varför ska du läsa utbildningen?

Kompetenskraven på medicinska sekreterare har höjts och de arbetsuppgifter som genomförs är mer kvalificerade idag än tidigare. Efter examen kan du arbeta inom sjukvårdens alla delar, exempelvis på sjukhus, vårdcentral, forskningscentra, läkemedelsföretag och inom psykiatri.

Exempel på yrkesroller efter examen

 • Medicinsk sekreterare
 • Vårdadministratör

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning har du kunskap att utföra den medicinska dokumentationen inom vården, motivera och hantera matematiska formler, beräkningar och modeller. Du kommer att ha god kunskap inom journalskrivning, ekonomihantering, anatomi, arbetspsykologi och Officepaketet. Du har även kompetens att bemöta vårdtagare samt motivera och bearbeta informationsmaterial, statistik och data. Dessutom kan du fungera som verksamhetsstöd för sjukvården i allt som gäller vårdadministration.

Utbildningens upplägg

Medicinsk sekreterare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans hos Vårdyrkeshögskolan under 2 år. Uppskattningsvis är det cirka sex timmars lärarledd undervisning per vecka, inklusive cirka 15 träffar på plats hos Vårdyrkeshögskolan i Gävle under studietiden. Under en stor del av utbildningen är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Anatomi och sjukdomslära
 • Arbetspsykologi
 • Diagnosklassificering (enbart i Göteborg)
 • Diagnoskodning (enbart för distansupplägget)
 • Ekonomi och statistik för vården (enbart i Göteborg)
 • Engelska med vårdinriktning
 • Examensarbete
 • Hälso- och sjukvårdsadministration
 • Informationsteknik
 • Kommunikativ svenska (enbart för distansupplägget)
 • LIA 1
 • LIA 2
 • LIA 3 (enbart för distansupplägget)
 • Medicinsk dokumentation
 • Medicinsk terminologi
 • Metodkurs (enbart i Göteborg)

Läs hela kursbeskrivningarna här:

Distans från Gävle: Kursplan Medicinsk sekreterare Gävle
Göteborg: Kursplan Medicinsk sekreterare Göteborg

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Vårdyrkeshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@vardyrkeshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans (Gävle)

Malin Fällman
026-17 69 44 | gavle@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Distans (Gävle)

Rickard Petrés
026-17 69 45 | rickard.petres@plushogskolan.se

Medicinsk sekreterare går att läsa både på plats och distans!

Bli en nyckelperson inom vården.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Från musikalartist till medicinsk sekreterare Featured blid Intervju

19/07/2018

Från musikalartist till medicinsk sekreterare

Under Johanna Karlsson Deuchers yrkesliv har hon hunnit med mycket. Allt från att jobba som musikalartist till barnskötare. Numera är hon även utbildad medicinsk sekreterare, då hon tog examen tidigare i våras.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Diplomutbildning skapar nya medicinska sekreterare i Gävleborg Featured blid Nyhet

23/10/2019

Diplomutbildning skapar nya medicinska sekreterare i Gävleborg

Vi utökar samarbetet med Region Gävleborg med ett nytt gemensamt utbildningsuppdrag. Diplomutbildningen innebär att vissa anställda inom regionen får möjligheten att byta yrkesinriktning.