Kurs om psykisk ohälsa bland äldre

Fördjupningskurs för dig med yrkeserfarenhet från äldreomsorg och sjukvård. Få specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre!

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Psykisk ohälsa hos äldre är ett vanligt förekommande problem. Var tredje kvinna och var femte man över 77 år uppger besvär med ångest, och depression är så vanligt bland äldre att det enligt Folkhälsomyndigheten kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Genom att höja kunskapen hos personalen kan risken för ohälsa och/eller suicid minskas.

Kursen ger dig kompetens för att identifiera och på olika sätt förebygga psykisk ohälsa hos äldre. Genom att sätta in rätt stödinsatser och aktiviteter som främjar den psykiska hälsan minskar risken för allvarlig sjukdom. En kompetenshöjning ökar därmed förutsättningarna för en jämlik och patientsäker vård med förbättrade levnadsvillkor.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Flexibelt kursupplägg

Psykisk ohälsa hos äldre är en distanskurs som omfattar 60 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

 • Det är viktigt att stärka kompetensen inom äldrevården och att personalen får större förståelse för sitt arbete.

  – Ulrica Heinrici, Utbildningsspecialist, Attendo

Kunskap efter kursen

Efter avslutad kurs kommer du ha specialiserad kunskap om psykisk ohälsa hos äldre, inklusive demens, affektiva sjukdomar och ångestsyndrom. Du kommer att kunna arbeta med förebyggande insatser och aktiviteter mot psykisk ohälsa. Distanskursen ger dig bland annat kunskap om:

 • Arbets- och förhållningssätt vid psykisk ohälsa
 • Risk- och friskfaktorer för psykisk ohälsa hos äldre
 • Tecken på psykisk ohälsa, suicidalitet och demenssjukdomar
 • Planering och genomförande av insatser som främjar den psykiska hälsan
 • Förekommande biverkningar vid medicinsk behandling av aktuella tillstånd hos äldre
 • Bemötande utifrån olika kognitiva sjukdomar
 • Dokumentation och information till vårdtagare och kollegor

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • 1 års yrkeserfarenhet (halvtid) som undersköterska inom äldreomsorg, primärvård, akutsjukvård, psykiatri eller socialpsykiatri. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

   

  Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

 • Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här kursen tillsammans med organisationer och kommuner för att matcha kompetensbehovet inom psykisk ohälsa hos äldre. Här är några av våra samarbetspartners:

  Attendo | Lerums kommun | Växjö kommun | Mörbylånga kommun

   

 • I dagsläget har vi inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Intresserad av eventuella framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

  Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

 • Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Läs mer om studiemedel här »

 • När du läser en distansutbildning deltar du digitalt på föreläsningar och seminarier vilket gör att du kan studera oavsett var du bor i landet. Föreläsningarna är interaktiva med utbildaren och sänds oftast live. Du som studerande behöver ha tillgång till en stabil internetuppkoppling, webbkamera och headset eller hörlurar för att delta. Föreläsningarna finns vanligtvis tillgängliga att se på i efterhand då de spelas in. Under studietiden arbetar du både enskilt och i grupp där arbetet sker via en digital läroplattform.

  Våra distansupplägg inkluderar vanligtvis en eller flera obligatoriska träffar på plats på någon av Vårdyrkeshögskolans orter. Vid dessa tillfällen sker exempelvis praktiska uppgifter, examinationer eller andra moment som anses svåra att genomföra digitalt. Var därför beredd på att kunna ta dig till skolan några gånger under studietiden.

 • Om vi har fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomförs ett urval. Urvalet bygger på ett digitalt prov ihop med betyg och dokument i din ansökan. Här berättar vi mer om antagningsprocessen »

Kontakt

Vid utbildningsspecifika frågor, vänd dig till utbildningsledaren.
Frågor om behörighet och ansökan? Kontakta antagningsteamet.

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.

Relaterade artiklar