Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng300 YH-poäng

StudieortDistans

Vad gör en steriltekniker?

Som steriltekniker arbetar du med att rengöra, desinficera, sterilisera och kontrollera samt paketera medicinsk utrustning och gods. Arbetet innebär hantering av instrument med hjälp av utrustning som kräver kunskap om process, kontroller och validering. Du kvalitetssäkrar och ser till att vården har rätt förutsättningar för att förhindra vårdrelaterade infektioner.

Jobba som steriltekniker

Som steriltekniker kan du arbeta inom steriltekniska enheter på sjukhus, operationsavdelningar, tandvårdskliniker, djursjukhus och läkemedelsindustrin.

Jag tycker att steriltekniker är ett framtidsyrke. Utbildningen behövs då sterilteknik är en viktig del av vårdkedjan. Processerna blir mer avancerade och viktigare samt att instrumentkunskap är viktigt. Jag har själv gått utbildningen och engagerar mig nu i ledningsgruppen eftersom jag vill vara med och bidra med min erfarenhet och kunskap. Många anställda på sterilenheter i landet kommer att gå i pension, de vill vi ersätta med utbildade steriltekniker.

– Arnela Dacic, arbetsledare sterilenheten Capio Artro Clinic.

Distansutbildningens upplägg

Steriltekniker är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans och heltid under 1,5 år. Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna.

Under studietiden kommer det att vara nio träffar på Vårdyrkeshögskolan i Stockholm eller Uddevalla, där en träff kan sträcka sig över 2-3 dagar. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning har du specialiserad kunskap inom vårdhygien, teoretisk och praktisk kunskap om rengörings- och steriliseringsprocesser samt instrument- och förrådshantering. Du har även en överblick över angränsande yrkes- och kompetensområden gällande service, lagar, regler, riktlinjer och standarder relevanta för arbetsområdet inom yrkesrollen.

Dessutom kommer du att ha färdigheter i att planera och utföra underhåll och inspektion av tekniskt avancerade instrument och utrustning som finns på arbetsplatsen.

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Behörighetskrav

Behörighetskrav för alla orter

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Specifika ortskrav

Stockholm

 • Godkänt betyg i Etik och människans livsvillkor
 • Godkänt betyg i Hälsopedagogik
 • Godkänt betyg i Medicin 1
 • Godkänt betyg i Psykologi 1
 • Godkänt betyg i Vård- och omsorgsarbete 1
 • Godkänt betyg i Vård- och omsorgsarbete 2

Uddevalla

 • Godkänt betyg i Engelska 6

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Anatomi och instrumentkunskap
 • Examensarbete
 • Kommunikation och branschintroduktion
 • Kvalitetsarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Mikrobiologi, vårdhygien och smittskydd
 • Rengöring och desinfektion
 • Sterilisering

Läs hela kursbeskrivningarna här:

Distans från Stockholm: Kursplan Steriltekniker Stockholm
Distans från Uddevalla: Kursplan Steriltekniker Uddevalla

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Steriltekniker:

Capio Artro Clinic     Landstinget Blekinge     Stille     Kungälvs sjukhus     Sahlgrenska universitetsjukhuset     Södra Älvsborgs sjukhus     YRGO     Region Skåne

AD-medical | Danderyds sjukhus | Getinge AB | Hygiene Diagnostics AB | Karolinska Universitetssjukhuset | Landstinget Västernorrland | Region Gävleborg | Region Värmland | Södersjukhuset

Det är nu viktigt att vi engagerar oss från arbetslivet för att få ut kompetenta steriltekniker, då behovet är stort.

– Annette Willner, sterilenheten vid Danderyds sjukhus.

För frågor om behörighet och ansökan

Vårdyrkeshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@vardyrkeshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans (Stockholm)

Josefine Ericsson
013-31 42 08 | josefine.ericsson@plushogskolan.se

Distans (Uddevalla)

Malin Högeteg
0522-66 55 07 | malin.hogeteg@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Distans (Stockholm)

Erika Solfeldt
08-549 013 26 | erika.solfeldt@plushogskolan.se

Distans (Uddevalla)

Camilla Lindahl
076-100 30 36 | camilla.lindahl@plushogskolan.se

Steriltekniker passar dig som är noggrann, serviceinriktad, teamorienterad och är intresserad av teknik inom sjukvård.

Läs utbildningen på distans, för mer flexibla studier!

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

Besök på sterilteknikerutbildningen av finska branschkollegor Featured blid Intervju

02/05/2018

Besök på sterilteknikerutbildningen av finska branschkollegor

Finska Heide och Tina är lärare i sterilteknik och Ville är mikrobiolog samt medlem i utbildningens styrelse. De gör ett EU-utbyte för att bredda sina vyer kring hur utbildningsformen ser ut i andra länder.

5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Vårdyrkeshögskolan listar fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!