Vad gör en tandsköterska?
Som tandsköterska arbetar du med tandvård, förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Ofta arbetar du i ett team tillsammans med tandläkaren och tandhygienisten där du assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter. Det kan exempelvis handla om sterilisering av instrument, munhygien/tandhälsoinformation, puts, polering och fluorbehandling. Beroende på din erfarenhet och utbildning kan du även få uppgifter som rör själva behandlingen av patienten, som att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, ta avtryck för att kunna skapa proteser och kronor samt att göra tillfälliga fyllningar.
I din roll som tandsköterska har du även administrativa arbetsuppgifter, så som att ta emot patienter i klinikens reception, kalla patienter till behandling, fakturera och hantera patientjournaler.
Behovet av utbildade tandsköterskor är stort i hela landet.
– Ann-Chriztine Ericsson, affärsområdeschef inom tandvård vid Praktikertjänst AB.
Kunskap efter utbildningen
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning kommer du kunna arbeta som tandsköterska i vårdteam på tandvårdskliniker. Du kommer ha kunskap om tandvårdsklinikens administration samt hygien-, miljö- och kvalitetsarbete. Dessutom kommer du att ha kunskap om förebyggande och behandlande tandvård.
Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap inom följande områden:
- Anatomi
- Farmakologi
- Anestesi
- Etik, bemötande och kommunikation
- Odontologi
- Oral hälsa
- Vårdhygien och smittskydd
Utbildningens upplägg
Tandsköterska är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid under 1,5 år hos Vårdyrkeshögskolan i Lund. Uppskattningsvis är det schemalagd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Utbildningen kommer även starta i Karlstad i januari 2022. Ansökan till denna omgång öppnar under hösten 2021. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad med senaste nytt!
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
- Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig
Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.