×
 

Ta emot studerande på LIA

Alla våra yrkeshögskoleutbildningar innehåller praktik, som kallas för LIA (lärande i arbete). LIA är en win-win situation där ni som företag får in extra resurser – helt kostnadsfritt, samtidigt som våra studerande samlar på sig praktiska färdigheter och får erfarenhet av sina kommande yrkesroller och branscher. Varje termin har vi flera klasser som går ut på LIA hos företag i hela landet, ibland även internationellt.

Extra resurser kostnadsfritt

Få in dagsfärsk kunskap från nyfikna studerande under några veckor. Helt kostnadsfritt!

Utmärkt rekryteringsväg 

Under LIA-perioden har både studerande och företag möjlighet att prova ett samarbete utan att förbinda sig till en anställning.

Försäkrade under hela praktiken

Våra studerande är försäkrade under hela sin LIA både inom och utom Sveriges gränser. Mer information hittar du här.

Hur fungerar LIA?

Våra studerande ansvarar själva för att söka LIA-plats, men du som företag kan också anmäla ditt intresse till att ta emot praktikanter. Det långsiktiga målet med LIA-perioden är att ge våra studerande en fot in på arbetsmarknaden, möjlighet att bygga kontaktnät och stärka sina chanser till en anställning efter studierna. Praktiken sammanlänkar näringslivet med framtidens arbetskraft på ett fantastisk sätt.

Vad förväntas av dig som LIA-företag?

För att både ni som företag och den studerande ska få ut så mycket som möjligt av praktiken krävs engagemang, bra arbetsuppgifter, rätt arbetsredskap samt en handledare. Det är viktigt att den studerande får en bra introduktion för att snabbt bli en resurs för verksamheten. Arbetsuppgifterna ska ligga inom ramen för utbildningen och planeras med fördel in tillsammans med den studerande. Det är bra om ni redan innan LIA-periodens start kommit överens om vad som ska utföras.

I regel ska våra studerande följa de arbetstider och riktlinjer som gäller på företaget. Skulle samarbetet mot förmodan inte fungera kan både företag och studerande välja att avbryta praktiken. I slutet av LIA-perioden behöver du som handledare utvärdera den studerandes arbetsinsats samt YH-utbildningens innehåll efter en given mall.

Information för dig som handledare

För att underlätta för handledaren erbjuder vi våra LIA-företag möjligheten att komma på en handledarträff. Syftet är att ge en introduktion till vad det innebär att ta emot en LIA-studerande, presentation av Vårdyrkeshögskolan och YH-utbildningen. Detta är ett tillfälle där du får träffa din kommande kontaktperson, nätverka och skapa nya affärskontakter.

Studerande om deras LIA

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan
4 april, 2022 Intervju

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan

Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Från förskola via polisutbildning – nu är Dajana utbildad tandsköterska
30 juni, 2020 Intervju

Från förskola via polisutbildning – nu är Dajana utbildad tandsköterska

Dajana testade på flera yrken innan hon slutligen insåg att tandsköterskeyrket var...

Vårdyrkeshögskolan och Aqua Dental hjälpte Ellen att hitta rätt i arbetslivet
27 december, 2018 Intervju

Vårdyrkeshögskolan och Aqua Dental hjälpte Ellen att hitta rätt i arbetslivet

Ellen tar snart examen från tandsköterskeutbildningen och nu är hon ute på sin s...