Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Bland nischade tandsköterskor och specialiserade tandläkare

Intervju - 06/30/2020

Dajana Panjik har testat på flera yrken innan hon slutligen insåg att tandsköterskeyrket var något för henne. I juni tog hon examen från tandsköterskeutbildningen på Vårdyrkeshögskolan, strax efter att ha avslutat sin sista LIA-period på Aqua Dental. Där träffade hon nischade sköterskor och specialisttandläkare.

Att det var tandvård Dajana Panjik skulle syssla med var inte självklart när hon påbörjade sin utbildning på Vårdyrkeshögskolan i Stockholm. Men redan efter den första LIA-perioden kände hon att hon hittat rätt.

Dajana hade arbetat några år på förskola då hon bestämde sig för att det var dags att skaffa sig en utbildning att luta sig tillbaka mot. Då påbörjade hon ett förberedande år för polisutbildningen men insåg att det inte var något för henne. En vän tipsade om tandsköterskeyrket och hon bestämde sig för att testa. Valet kändes rätt och i juni tog hon examen som färdigutbildad tandsköterska.

Hur upplevde du utbildningen? 

— Det var en bra utbildning där jag fick det jag behövde. Det bästa var lärarna som tog sig tiden att dela med sig av sina kunskaper. Jag har aldrig tidigare under min skolgång känt att jag fått den hjälp jag behöver, men det fick jag här. Tiden var bra fördelad och hade vi frågor och funderingar fanns lärarna där för att svara på dem.

I och med covid-19 har vi spenderat den större delen av sista terminen ifrån skolan, med distansutbildning. Och det har utbildarna skött väldigt bra. Det har även denna termin varit tydlig kommunikation och välgjorda föreläsningar på Vårdyrkeshögskolan.

Vikten av LIA

— Vi har haft tre LIA-perioder, vilket har varit väldigt givande. Min sista LIA gjorde jag på Aqua Dental och den är jag nöjd med. Det var trevliga kollegor jag fick arbeta med och min handledare var tillåtande och samtidigt hjälpande. Hon frågade ganska direkt hur jag ville ha det, och sedan gjorde vi så. Jag fick arbeta självständigt och vara delaktig i mycket.

Om LIA-kliniken Aqua Dental – tandläkare i Stockholm och Göteborg

Aqua Dental är en tandvårdskedja med nio kliniker i Stockholm och två i Göteborg. Här arbetar specialisttandläkare inom de flesta områden samt bedriver egna tandtekniska laboratorium för att säkerställa högsta kvalitet på sina produkter.

Funnit intresse i parodontit och kirurgi

— Jag har fått upp ögonen för parodontit och kirurgi och funderar på om det kanske är något jag vill inrikta mig på. Utvecklingsmöjligheterna är stora även för tandsköterskor så jag kommer kanske i framtiden välja att gå utbildningar inriktat åt det hållet. Men till en början kommer jag att utbilda mig i att exempelvis lägga bedövning och göra fyllningar, sedan får vi se vad som händer.

Slutligen, vilka egenskaper skulle du säga krävs av en tandsköterska?

— Tre viktiga saker är att vara stresstålig, tålmodig och serviceinriktad. Även om patienten kanske har en dålig dag får inte vi påverkas av det utan vi måste vara trevliga och tillmötesgående. Vi ska också se till att vara i tid och ha saker förberedda till tandläkaren, på så vis kan vi minska stressen för alla inblandade.

 

Artikeln är ett samarbete mellan Vårdyrkeshögskolan och Tandvårdskliniken Aqua Dental