Start: 12 september & 14 november

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Sista sökdag: 10 augusti (septemberstart) 10 oktober (novemberstart)

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kurs i mikrobiologi och vårdhygien

Smittspridning och antibiotikaresistens är idag ett hot mot människors hälsa. Smittsamma mikroorganismer sprids i samhället och inom sjukvården i ökad takt. För att kunna förhindra smittspridning och vårdrelaterade infektioner krävs kunskap. Utbildningen ger dig kompetens att upprätthålla en trygg och säker vårdmiljö och förhindra smittspridning och vårdrelaterade sjukdomar. Genom förebyggande åtgärder mot smittrisker och för att eliminera smittovägar, ökar möjligheterna till att smittsamma sjukdomar inte sprids vidare. Kompetensen behövs både inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Mikrobiologi och vårdhygien är en fördjupningskurs som riktar sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvård, inklusive tand- och djurvård. Kursen är skapad utifrån branschens behov där du som yrkesverksam får upskills och vidareutbildning.

Coronapandemin tydliggör att behovet av kompetens inom området är akut och stort, samt att behovet finns inom alla delar av hälso- och sjukvården.

Start: 12 september & 14 november

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Sista sökdag: 10 augusti (septemberstart) 10 oktober (novemberstart)

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning får du ett utbildningsbevis på att du har eftertraktad kunskap i vårdhygien och virusspridning. Du kommer ha förmåga att skapa en smittskyddad vårdmiljö för både personal och patienter. Kursen ger dig kunskap i/om:

  • Nationell och internationell vårdhygienisk organisation
  • Mikroorganismers uppbyggnad, förökning, livsbetingelser, resistensutveckling och mutationer
  • Virologi (hepatit, HIV samt virus livsbetingelser & inaktivering)
  • Antibiotika
  • Vårdhygien, hygienrutiner och personlig hygien
  • Smittspridning, kroppens försvar mot infektioner
  • Vårdrelaterade infektioner och infektionsregistrering

Flexibelt kursupplägg

Kursen bedrivs på distans under 12 veckor och är anpassad för du ska kunna ta läsa kursen vid sidan av arbetet. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, med live- inspelade föreläsningar, gör att du kan planera din egen studietid. Den egna studietiden består av informationssökning, litteraturinläsning samt genomförande av uppgifter.

Under studietiden får du även tillgång till studiehandledning, forum för diskussion och grupparbeten. Vid dessa tillfällen får du chans att interagera med dina kurskamrater, ställa frågor, diskutera samt möjlighet till reflektion och fördjupade analyser. Dessa tillfällen spelas även in för att möjliggöra individuellt anpassat upplägg. Läs mer om kort YH-utbildning.

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Minst 1 års yrkeserfarenhet (halvtid) inom hälso- och sjukvård. Kom ihåg att bifoga ett arbetsgivarintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

 

Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här korta YH-utbildningen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom mikrobiologi och vårdhygien. Här är några av våra samarbetspartners:

Karolinska Universitetssjukhuset | Norrlands Universitetssjukhus | Danderyds sjukhus | Didaktus AB | Södersjukhuset | Tiohundra Vårdbolaget | Region Gävleborg | Region Jämtland Härjedalen

Mikrobiologi och vårdhygien kommer att starta på distans i februari, mars, september och november 2022. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

Hur påverkas utbildningsutbudet inom YH?
22 januari, 2019 Nyhet

Hur påverkas utbildningsutbudet inom YH?

Det krävs en hel del för att få starta en yrkeshögskoleutbildning, bland annat påverkas utbildningsutbudet av arbetsmark...

Finska branschkollegor besöker våra steriltekniker
2 maj, 2018 Intervju

Finska branschkollegor besöker våra steriltekniker

Finska lärare i sterilteknik och mikrobiologi besökte våra steriltekniker för att bredda sin kunskap om utbildningsformen i andra länder.

10 tips för dig som läser på distans
10 september, 2017 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Vi listar 10 tips för dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Intresseanmälan

Inte redo att ansöka än? Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbildningen.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.seLäs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Vårdyrkeshögskolan, bocka i rutan nedan.