Kurs i mikrobiologi och vårdhygien

Fördjupningskurs för dig som har erfarenhet från hälso- och sjukvården eller tand- och djursjukvård. Få verktyg att skapa en smittskyddad vårdmiljö.

Smittspridning och antibiotikaresistens är ett hot mot människors hälsa. Överallt finns mikroorganismer som inte går att se med blotta ögat, så som bakterier, virus, svampar och andra ämnen. För det mesta blir vi inte sjuka, men i vissa miljöer finns ökad risk för skadliga organismer. Kunskap om smittspridning är som störst i vårdsektorn där sjukdomar lätt sprids och olika kirurgiska ingrepp sker. För att kunna förhindra smittspridning och vårdrelaterade infektioner krävs tydliga processer och kunskap om mikroorganismers beteenden.

Kursen ger dig fördjupad kunskap i mikrobiologi och vårdhygien för att lyckas upprätthålla en trygg och säker vårdmiljö. Genom förebyggande åtgärder som eliminerar smittrisker och smittovägar ökar chansen till att smittsamma sjukdomar inte sprids vidare. Kursen är skapad utifrån branschens behov där du får kompetensutveckling i området.

Pandemin har tydliggjort att behovet av kompetens är akut och finns i alla delar av hälso- och sjukvården. Denna kurs kan alla som arbetar inom vården gå.

- Ledningsgruppsmedlem

Ansökan öppnar: 5 april

Start: 2 oktober 2023

Studieort: Distans

Längd: 12 veckor

Studietakt: Halvtid

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Nytt extra studiestöd

Studera och få en del av din lön. Läs mer om det nya studiestödet för vuxna.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning får du ett utbildningsbevis på att du har eftertraktad kunskap i vårdhygien och virusspridning. Du kommer ha förmåga att skapa en smittskyddad vårdmiljö för både personal och patienter. Kursen ger dig kunskap i/om:

  • Nationell och internationell vårdhygienisk organisation
  • Mikroorganismers uppbyggnad, förökning, livsbetingelser, resistensutveckling och mutationer
  • Virologi (hepatit, HIV samt virus livsbetingelser & inaktivering)
  • Antibiotika
  • Vårdhygien, hygienrutiner och personlig hygien
  • Smittspridning, kroppens försvar mot infektioner
  • Vårdrelaterade infektioner och infektionsregistrering

Flexibelt kursupplägg

Kursen bedrivs på distans under 12 veckor och är anpassad för du ska kunna ta läsa kursen vid sidan av arbetet. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, med live- och inspelade föreläsningar, gör att du kan planera din egen studietid. Den egna studietiden består av informationssökning, litteraturinläsning samt genomförande av uppgifter.

Under studietiden får du även tillgång till studiehandledning, forum för diskussion och grupparbeten. Vid dessa tillfällen får du chans att interagera med dina kurskamrater, ställa frågor, diskutera samt möjlighet till reflektion och fördjupade analyser. Dessa tillfällen spelas även in för att möjliggöra individuellt anpassat upplägg. Läs mer om kort YH-utbildning.

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Minst 1 års yrkeserfarenhet (halvtid) inom hälso- och sjukvård. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

 

Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här kursen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom mikrobiologi och vårdhygien. Här är några av våra samarbetspartners:

Karolinska Universitetssjukhuset  |  Norrlands Universitetssjukhus  |  Danderyds sjukhus  |  Didaktus AB  |  Södersjukhuset  |  Tiohundra Vårdbolaget  |  Region Gävleborg  |  Region Jämtland Härjedalen

Kommande starter
Oktober 2023 – December 2023

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

 

Pågående starter
Mars 2023 – Juni 2023
November 2022 – Februari 2023

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vårdhygien är jätteviktigt. Behovet är stort och utbildningen behövs. Dessa kunskaper blir tyvärr eftersatta då vården har ett högt tryck.

– Annette Willner, Sterilteknisk chef, Danderyds sjukhus

Behovet är skriande både inom hälso- och sjukvården samt äldrevården, i hela riket. Förståelsen för hygieniska riktlinjer behöver öka.

– Klas Rudbeck, Product Manager Endoscopy, Getinge AB

Vanliga frågor

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar
2 september, 2022 Intervju

Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar

Distanskurser när du vill, var du vill hos Vårdyrkeshögskolan. Möt studerande som kompetensutvecklat...

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan
4 april, 2022 Intervju

Mia satsar på sterilteknik – vill bli en viktig del i vårdkedjan

Mia läser Instrument- och steriltekniker och gör sin praktik på Sahlgrenska Universitetssjukhus.