Mikrobiologi och vårdhygien riktar sig till alla som arbetar inom hälso- och sjukvård, inklusive tand- och djurvård. Att ge befintlig personal up-skills inom området mikrobiologi och vårdhygien är ett nödvändigt verktyg för att förhindra och stävja smittspridning.
Vad är mikrobiologi och vårdhygien?
Smittspridning och antibiotikaresistens är idag ett stort hot mot människors hälsa och smittsamma mikroorganismer sprids i samhället och inom sjukvården i ökande takt. Att vi ser ett ökande problem med antibiotikaresistens är väl känt och för att aktivt kunna förhindra smittspridning krävs kunskap.
Coronapandemin tydliggör att behovet av kompetens inom området är både akut och stort, samt att behovet finns inom alla delar av hälso- och sjukvården samt i samhället i stort.
Utbildningen kommer ge fördjupade kunskaper inom dessa ämnen, vilket kommer leda till avgörande up-skills för dig som studerande när det gäller kampen mot smittspridning och vårdrelaterade infektioner.
Utbildningens upplägg
Upplägg och studietakt för Mikrobiologi och vårdhygien är anpassat efter branschens behov och möjliggör att du som läser utbildningen kan arbeta samtidigt, då den bedrivs på distans med studietakt på 75 procent. Detta innebär även att utbildningen läses under cirka nio veckor med start den 12 oktober och avslut den 11 december.
Undervisningen sker genom förinspelat material på lärplattformen Ping-Pong, oberoende av tid och rum, men även via lärarledda föreläsningar i realtid. Utbildningen inleds med en genomgång via den digitala plattformen Microsoft Teams av utbildningens mål och upplägg samt hur det är att studera på distans.
Under utbildningen kommer du tillsammans med medstuderande att delta i gruppövningar och diskussioner. Under studietiden kommer även en fysisk träff erbjudas, som innefattar praktiska moment. På vilken av våra enheter träffen äger rum kommer att avgöras beroende av var merparten av de antagna till utbildningen kommer från, för att möta behovet av närhet i så stor utsträckning som möjligt.
De kunskapskontroller som används är individuella inlämningsuppgifter samt hemtentamen.
Kunskap efter utbildningen
Utbildningens kunskaper leder till att du som studerande får färdighet och kompetens i att upprätthålla en trygg och säker vårdmiljö och förhindra smittspridning och vårdrelaterade sjukdomar. Genom en kompetenshöjning i mikrobiologi och vårdhygien kommer du efter utbildningen kunna säkerställa en än mer tryggad vårdmiljö för både personal och patienter.