Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar

Av Sofia Björnér

Studera på distans när du vill, var du vill. Det är konceptet med Vårdyrkeshögskolans digitala kurser för personer som vill kompetensutvecklas inom vård och omsorgen! Tillsammans med kommuner och branschorganisationer över hela Sverige har årets kursutbud skapats inom vårdhygien, relationsvåld och funktionsnedsättningar. Alla med löpande starter under 2022 och 2023. Vi har träffat Sandra, Trine och Jonna som vardera läst en kurs vid sidan av sina arbeten. Här berättar de om sin fortbildning och värdet av upskill/reskill.

Funktionsnedsättningar och samsjuklighet

Sandra Olsson, Falkenberg

– Jag jobbar idag som stödassistent på ett gruppboende inom LSS och drivs av att utvecklas i min yrkesroll. Jag vill vara engagerad på jobbet och då kändes denna kurs som en jättebra grej för att få nya infallsvinklar. Min arbetsgivare tjoade när jag berättade att jag ville läsa kursen, haha!

– Utöver att få en bättre och djupare förståelse i ämnet lockades jag starkt av upplägget på kursen. 12 veckor är lagom länge, det är på distans och allt material finns inspelat, vilket gjorde att det fungerade bra att jobba samtidigt. Man hinner med båda delar! Vi behandlade allt ifrån lagstiftning, diagnoser och begränsningar i vardagen till kommunikation och tydliggörande pedagogik. Det var bra tillmötesgående utbildare och flera spännande gästföreläsare som bjöds in.

Kompetensutveckling är en stor egoboost

– Efter kursen har jag fått nya tankesätt och vilja att testa nya metoder i olika situationer. Det har varit kul att höra från kurskamrater hur de jobbar på sina arbetsplatser. Jag försöker tillämpa saker jag lärt mig för att förbättra och utveckla arbetet. Man vill ju göra skillnad i vårdtagarnas vardag och få de må så bra som möjligt! Kompetensutveckling höjer en, ger en annan motivation, ökad glädje i yrkesrollen och känsla av att det går framåt i arbetet. Man får verkligen ny energi och känner sig tryggare i sin yrkesroll när man uppgraderar sin kunskap. Dessutom ökar man ju sin attraktionskraft om man en dag vill söka andra jobb, en jättebra egoboost!

Våld i nära relation

Trine Munkvold, Umeå

– Min bakgrund är inom kris- och konflikthantering så jag har länge jobbat inom humanitära ideella organisationer och civila samhället. Idag jobbar jag på Röda korset med en mentorverksamhet för våldsutsatta kvinnor, något jag även gjort i Norge innan. Det kändes därför värdefullt att läsa den här kursen för att lära mig mer utifrån en svensk kontext, men även utvecklas och bli tryggare i min kunskap. Våld i nära relation är en komplex fråga som man kan alltid utvecklas inom!

Guld att omge sig av kunskapsrika människor

– Eftersom jag är genuint intresserad av ämnet tycker jag allt med kursen har varit bra! Det har varit inspirerande att omge sig av kunskapsrika människor. Du ingår i en klass online med människor ifrån hela Sverige som har massa kompetens och erfarenheter. Det gör att man breddar sin kunskap, får nya perspektiv och inblick i hur behoven ser ut runt om i Sverige. Jag skulle kunna gå kursen igen för att få ha de diskussionsforumen vi haft en dag i veckan. Dessutom har utbildarna och alla gästföreläsare varit fantastiska. Vi kursdeltagare har också kunnat bjuda in eller tipsa om föreläsare i olika teman vilket har uppskattats.

– Sedan tycker jag att kurslitteraturen har varit överlägsen! Den är välskriven, informativ och enkel att förstå. Det är något jag återgår till och läser för att använda i mitt arbete idag. Jag rekommenderar definitivt att läsa utbildningen! Om man tvekar på om man har tid eller ej så är svaret - jo du har tid! Den tar lika mycket tid som du ger den. Tentauppgifter har varit intressanta och inte för svåra.

Mikrobiologi och vårdhygien

Jonna Sangwall, Stockholm

– Jag arbetar på sterilcentralen på Universitetstandvården vid Karolinska Institutet och kände att jag ville utveckla mig själv, få in lite nya perspektiv i vardagen. När min kollega tipsade om den här kursen kändes det som en bra väg för personlig utveckling. Generellt sett är ju arbetsgivare alltid positiva till att man utvecklas på jobbet och det här verkade vara en kurs som jag skulle få användning av i mitt arbete. Mitt mål är att alltid vara så bra som möjligt på det jag gör och nu när jag klarat kursen känner jag verkligen att jag har mer "kött på benen"!

Upplägg som funkar för alla

– Att studera har egentligen aldrig varit min grej, men upplägget med inspelade föreläsningar och instuderingsfrågor var väldigt bra. På så sätt kan man lägga upp sina studier så att det passar ens egen vardag och arbetssituation, vilket också underlättar inlärningen. Det var en djupgående kurs, så vissa delar kanske inte just jag kan tillämpa i mitt arbete idag men jag tar med mig mycket, både nu och till framtiden. Det känns alltid bra att ha "papper" på sin kompetens. Extra roligt är det att jag fått vara med i en hygiengrupp på jobbet sedan jag blev klar med kursen.

Gör en intresseanmälan

Är du intresserad av att läsa på Vårdyrkeshögskolan? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om när ansökan öppnar!

Välj utbildning

Vårdyrkeshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Liknande artiklar

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla
24 februari, 2023 Tips

Byta yrke? Tips för dig som vill karriärväxla

Så vågar du byta yrke mitt i livet. En YH-utbildning kan snabbt förändra ditt liv. Få tips och inspiration till hur du kan karriärväxla smart.

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Hur påverkas utbildningsutbudet inom YH?
22 januari, 2019 Nyhet

Hur påverkas utbildningsutbudet inom YH?

Det krävs en hel del för att få starta en YH-utbildning. Här berättar vi hur arbetsmarknaden styr utbudet.