Distanskurser för personlig utveckling – studerande berättar

Av Sofia Björnér

Studera på distans när du vill, var du vill. Det är konceptet med Vårdyrkeshögskolans digitala kurser för personer som vill kompetensutvecklas inom vård och omsorgen! Tillsammans med kommuner och branschorganisationer över hela Sverige har årets kursutbud skapats inom vårdhygien, relationsvåld och funktionsnedsättningar. Alla med löpande starter under 2023. Vi har träffat Sandra, Trine och Jonna som vardera läst en kurs vid sidan av sina arbeten. Här berättar de om sin fortbildning och värdet av upskill/reskill.

Funktionsnedsättningar och samsjuklighet

Sandra Olsson, Falkenberg

– Jag jobbar idag som stödassistent på ett gruppboende inom LSS och drivs av att utvecklas i min yrkesroll. Jag vill vara engagerad på jobbet och då kändes denna kurs som en jättebra grej för att få nya infallsvinklar. Min arbetsgivare tjoade när jag berättade att jag ville läsa kursen, haha!

– Utöver att få en bättre och djupare förståelse i ämnet lockades jag starkt av upplägget på kursen. 12 veckor är lagom länge, det är på distans och allt material finns inspelat, vilket gjorde att det fungerade bra att jobba samtidigt. Man hinner med båda delar! Vi behandlade allt ifrån lagstiftning, diagnoser och begränsningar i vardagen till kommunikation och tydliggörande pedagogik. Det var bra tillmötesgående utbildare och flera spännande gästföreläsare som bjöds in.

Kompetensutveckling är en stor egoboost

– Efter kursen har jag fått nya tankesätt och vilja att testa nya metoder i olika situationer. Det har varit kul att höra från kurskamrater hur de jobbar på sina arbetsplatser. Jag försöker tillämpa saker jag lärt mig för att förbättra och utveckla arbetet. Man vill ju göra skillnad i vårdtagarnas vardag och få de må så bra som möjligt! Kompetensutveckling höjer en, ger en annan motivation, ökad glädje i yrkesrollen och känsla av att det går framåt i arbetet. Man får verkligen ny energi och känner sig tryggare i sin yrkesroll när man uppgraderar sin kunskap. Dessutom ökar man ju sin attraktionskraft om man en dag vill söka andra jobb, en jättebra egoboost!

Mikrobiologi och vårdhygien

Jonna Sangwall, Stockholm

– Jag arbetar på sterilcentralen på Universitetstandvården vid Karolinska Institutet och kände att jag ville utveckla mig själv, få in lite nya perspektiv i vardagen. När min kollega tipsade om den här kursen kändes det som en bra väg för personlig utveckling. Generellt sett är ju arbetsgivare alltid positiva till att man utvecklas på jobbet och det här verkade vara en kurs som jag skulle få användning av i mitt arbete. Mitt mål är att alltid vara så bra som möjligt på det jag gör och nu när jag klarat kursen känner jag verkligen att jag har mer "kött på benen"!

Upplägg som funkar för alla

– Att studera har egentligen aldrig varit min grej, men upplägget med inspelade föreläsningar och instuderingsfrågor var väldigt bra. På så sätt kan man lägga upp sina studier så att det passar ens egen vardag och arbetssituation, vilket också underlättar inlärningen. Det var en djupgående kurs, så vissa delar kanske inte just jag kan tillämpa i mitt arbete idag men jag tar med mig mycket, både nu och till framtiden. Det känns alltid bra att ha "papper" på sin kompetens. Extra roligt är det att jag fått vara med i en hygiengrupp på jobbet sedan jag blev klar med kursen.

Våld i nära relation

Trine Munkvold, Umeå

– Min bakgrund är inom kris- och konflikthantering så jag har länge jobbat inom humanitära ideella organisationer och civila samhället. Idag jobbar jag på Röda korset med en mentorverksamhet för våldsutsatta kvinnor, något jag även gjort i Norge innan. Det kändes därför värdefullt att läsa den här kursen för att lära mig mer utifrån en svensk kontext, men även utvecklas och bli tryggare i min kunskap. Våld i nära relation är en komplex fråga som man kan alltid utvecklas inom!

Guld att omge sig av kunskapsrika människor

– Eftersom jag är genuint intresserad av ämnet tycker jag allt med kursen har varit bra! Det har varit inspirerande att omge sig av kunskapsrika människor. Du ingår i en klass online med människor ifrån hela Sverige som har massa kompetens och erfarenheter. Det gör att man breddar sin kunskap, får nya perspektiv och inblick i hur behoven ser ut runt om i Sverige. Jag skulle kunna gå kursen igen för att få ha de diskussionsforumen vi haft en dag i veckan. Dessutom har utbildarna och alla gästföreläsare varit fantastiska. Vi kursdeltagare har också kunnat bjuda in eller tipsa om föreläsare i olika teman vilket har uppskattats.

– Sedan tycker jag att kurslitteraturen har varit överlägsen! Den är välskriven, informativ och enkel att förstå. Det är något jag återgår till och läser för att använda i mitt arbete idag. Jag rekommenderar definitivt att läsa utbildningen! Om man tvekar på om man har tid eller ej så är svaret - jo du har tid! Den tar lika mycket tid som du ger den. Tentauppgifter har varit intressanta och inte för svåra.

Gör en intresseanmälan

Är du intresserad av att läsa på Vårdyrkeshögskolan? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om när ansökan öppnar!

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.

Liknande artiklar

Anna och Jennie utbildar sig mitt i livet till handledare inom LSS: "Man är aldrig färdiglärd"
6 april, 2023 Intervju

Anna och Jennie utbildar sig mitt i livet till handledare inom LSS: "Man är aldrig färdiglärd"

Vännerna Anna och Jennie läser YH-utbildningen Han...

Så lyckas du med distansstudier
10 oktober, 2022 Tips

Så lyckas du med distansstudier

Tips till dig som läser en distansutbildning. Lär dig planera och lägga upp dina studier, vecka för vecka!

Studera med lön – nytt studiestöd för vuxna
30 september, 2022 Nyhet

Studera med lön – nytt studiestöd för vuxna

Nytt studiestöd för vuxna som uppmanar till kompetensutveckling. Läs om det nya omställnin...