Vad gör en steriltekniker?
Som instrument- och steriltekniker ser du till att sjukvården har de rätta förutsättningarna till att förhindra att vårdrelaterade infektioner uppstår. Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste vårdskadan i Sverige vilket gör att din kompetens krävs för att sjukhus och läkarmottagningar ska kunna utföra patientsäkra operationer och kirurgiska ingrepp.
Du jobbar med instrumentvård, funktionskontroller och paketering av kirurgiska instrument samt ansvarar för desinfektions- och steriliseringsprocesser. Detta för att minska uppkomsten av multiresistenta bakterier hos patienter. Du har stor teknisk kunskap kombinerat med kunskaper inom mikrobiologi och vårdhygien. Eftersom patientsäkerhetsfrågan är central i ditt arbete har du även i uppdrag att säkerhetsställa att desinfektion, sterilisering och övriga processer bedrivs i enlighet med uppställda mål, regelverk och standarder.
Varför ska du läsa utbildningen instrument- och steriltekniker?
Operationsverksamheten och dess olika instrument, maskiner och processer blir allt mer avancerade vilket ställer krav på utbildade steriltekniker. Det behövs rätt kompetens (steriltekniker) för att hantera komplicerad utrustning. Dessutom förväntas det genomföras mer operationer än vanligt de närmsta åren för att komma ikapp alla de operationer som tvingades ställas in under 2020 på grund av coronapandemin. Fler operationer innebär större personalbehov på sterilenheterna framöver. Många sjukhus bygger nya steriltekniska enheter och mer personal rekryteras, detta tillsammans med pensionsavgångar gör att efterfrågan på utbildade steriltekniker är stor.
Exempel på yrkesroller efter examen
- Steriltekniker
- Asepttekniker
- Hygientekniker
Jag tycker att steriltekniker är ett framtidsyrke. Utbildningen behövs då sterilteknik är en viktig del av vårdkedjan. Processerna blir mer avancerade och viktigare samt att instrumentkunskap är viktigt. Jag har själv gått utbildningen och engagerar mig nu i ledningsgruppen eftersom jag vill vara med och bidra med min erfarenhet och kunskap. Många anställda på sterilenheter i landet kommer att gå i pension, de vill vi ersätta med utbildade steriltekniker.
– Arnela Dacic, arbetsledare sterilenheten Capio Artro Clinic.
Kunskap efter utbildningen
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter utbildningen kommer du ha förmåga att planera och identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom sterilteknik. Du kommer självständigt och i samverkan med andra kunna hantera, underhålla och kontrollera avancerad medicinteknisk utrustning. Utöver detta kommer du kunna arbeta med metodförbättring, kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling inom sterilteknik. Efter examen kommer du kunna arbeta på allt ifrån sjukhus, tandvårdskliniker och operationsavdelningar till djursjukhus och inom läkemedelsindustrin.
Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap inom:
- Mikrobiologisk anatomi
- Vårdhygien
- Rengöring, desinfektion och sterilisering
- Medicintekniska produkter
- Relevanta regelverk
- Kvalitetssäkring
Utbildningens upplägg
- Upplägg: Distans med 6 närträffar
- Studietakt: 100%
- Praktik (LIA): Totalt 21 veckor
Instrument- och steriltekniker är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på distans under 1,5 år. Uppskattningsvis är det digitala föreläsningar via teams cirka 2-3 dagar i veckan och resten av tiden ägnas åt självstudier och grupparbeten. Under studietiden ingår 6 träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Stockholm eller Umeå. Under 21 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.
Utbildningen kommer även starta på distans från Uddevalla och Malmö i januari 2022. Ansökan till denna omgång öppnar under hösten 2021. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad med senaste nytt!
Behörighetskrav
- Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
- Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Engelska 6
Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig
Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.