Undersköterska avancerar till steriltekniker genom jobbet

Av Sofia Björnér

Hon är utbildad journalist, pedagog och undersköterska och jobbar idag på Karolinska Universitetssjukhuset. Det var under tiden Geeta Shrestha arbetade som journalist och skrev artiklar om äldreomsorgen som hennes intresse för vården väcktes. Efter över 20 år som undersköterska höjer hon nu sin kompetens inom sterilteknik tack vare ett fantastiskt erbjudande. Här berättar hon om utbildningen på Vårdyrkeshögskolan och yrket som steriltekniker!

Varför började du studera till steriltekniker?

– Jag jobbar som undersköterska på Karolinska Universitetssjukhuset inom den steriltekniska enheten. Eftersom jag inte är utbildad inom sterilteknik fick jag möjlighet att läsa en intern grundkurs genom jobbet. Ju mer jag lärde mig, desto mer kände jag att det finns att lära. Jag fick lust att hoppa på en sterilutbildning, men tyvärr kändes det svårt att kombinera studier med jobb och familj. Plötsligt meddelade Karolinska att de ville höja kompetensen bland sina anställda inom sterilverksamheten, så jag och några kollegor fick erbjudande om att ta tjänstledigt med lön för att kompetensutvecklas.

  • "Jag är djupt tacksam för att jag fått möjlighet att utbilda mig till steriltekniker. Det var verkligen livets stora chans!"

Vad har sterilteknikerutbildningen givit dig?

– Jag har bara positiva upplevelser av utbildningen! För mig har det bästa varit att få "mer kött på benen". När jag jobbade som undersköterska i sterilverksamheten följde man rutiner och processer utan att riktigt förstå varför, förrän nu. Jag har fått många aha-upplevelser under utbildningen. Nu förstår jag varför man gör på olika sätt och varför jag gör som jag gör. Det har varit väldigt givande! Nu kommer jag kunna axla ännu mer steriltekniska arbetsuppgifter.

Hur skulle du beskriva jobbet som steriltekniker?

– Som steriltekniker levererar vi rena och sterila instrument till operationsavdelningar för att garantera en hög patientsäkerhet. Vi har ingen direktkontakt med patienter, men vi är grunden till att de mår bra. Utöver vårt interna arbete har vi även en del externa kunder, vilket innebär att vi ibland hjälper andra sjukhus med sterilprocessen. Under coronapandemin var det många sjukhus som tog emot ett stort antal patienter, så för att klara trycket fick vi hjälpas åt att leverera sterila instrument.

  • "Steriltekniker är grunden, eller hjärtat, i sjukhusets verksamhet. För att sjukhus ska fungera och patienter ska få vård behövs steriltekniker."

Berätta om dina praktikperioder!

– Vi har tre praktikperioder under utbildningen, vilket är jättebra. Min första LIA gjorde jag på Huddinge sjukhus sterilenhet. Det var kul och lärorikt att få vara på ett annat sjukhus, då det faktiskt var stora skillnader i hur man jobbar och vilka maskiner man använder. Under min andra LIA var jag på Karolinska på plastikkirurgen och min sista LIA kommer jag också genomföra hos min arbetsgivare, men inom sterilverksamheten. Där kommer jag sedan fortsätta jobba efter examen.

Hur har det varit att plugga på distans?

– Jag har aldrig pluggat på distans tidigare, så innan utbildningsstarten funderade jag på hur allt skulle gå, men det har gått bra. Jag har en fantastisk familj, mina två döttrar och min man, som stöttat mig när det varit stressigt eller krävande. Vi har även haft några platsträffar under utbildningen vilket har varit så kul och lärorikt. Det är en helt annan grej att träffa de andra deltagarna och utbildarna fysiskt än digitalt. Nu är det bara denna termin kvar, tiden går så fort.

Intresserad av utbildningen till instrument- och steriltekniker? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Liknande artiklar