Snabba fakta

Poäng320 YH-poäng

StudieortDistans (Göteborg)

Startdatum Inga fler planerade starter

Just nu har vi inga fler planerade utbildningsstarter av Kontakttolk Arabiska/Dari. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad ifall vi får starta den eller liknande utbildningar i framtiden!

Vad gör en kontakttolk?

Som kontakttolk har du ett väldigt varierande yrke där du kan tolka på plats, via telefon eller video. De två sistnämnda är tolkningssätt som har ökat den senaste tiden, då det ibland saknas tolkar på vissa mindre orter i Sverige. Som tolk översätter du mellan olika parter i tal och skrift.

Jobba som kontakttolk

Som kontakttolk kan du arbeta åt myndigheter, däribland Arbetsförmedlingen och Migrationsverket eller olika tolkförmedlingar, även inom en kommun på uppdrag av flera myndigheter. Kontakttolk är även ett perfekt jobb för dig som är sugen på att starta eget företag.

Distansutbildningens upplägg

Kontakttolk Arabiska/Dari är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid och distans under 1,5 år. Under studietiden kommer det att vara 10 obligatoriska träffar hos Vårdyrkeshögskolan i Göteborg. Och under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Auktorisering

Utbildningen förbereder dig inför en auktorisering via Kammarkollegiet.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning kommer du självständigt att kunna orientera dig och kommunicera med myndigheter, serviceorgan och andra organisationer på ett obehindrat sätt. Du kommer att kunna genomföra olika tolkuppdrag effektivt och rättssäkert samt kunna översätta och kommunicera mellan minst två språk i tal och skrift. Dessutom kommer du att kunna överbrygga hinder i människors kommunikation genom ett professionellt bemötande.

YH-utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Behörighetskrav

• Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • God kunskap i arabiska och/eller dari, i både tal och skrift

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du kan bland annat läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

• Examensarbete
  • Hälso- och sjukvård
  • Interkulturell kommunikation
  • Juridik
  • LIA (lärande i arbete)
  • Migration
  • Psykiatri
  • Samhällskunskap
  • Språkfärdighet i tolkspråken
  • Tolketik och tolkteknik
  • Tolkyrket – en introduktion

För frågor om behörighet och ansökan

Vårdyrkeshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@vardyrkeshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Emma Eklund
031-700 83 01 | emma.eklund@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Gabriella Lörnbo
031-700 83 23 | gabriella.lornbo@plushogskolan.se

Kontakttolk Arabiska/Dari är en unik YH-utbildning.

Ta nästa steg i karriären med chans till auktorisering!

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat på distans.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Från barnomsorgen till tolkyrket Featured blid Intervju

18/10/2019

Från barnomsorgen till tolkyrket

Golalai Abdali är inne på sin andra termin hos Vårdyrkeshögskolan. Hon vill ha ett viktigt jobb där hon kan hjälpa människor, så därför valde hon att byta karriär från barnomsorgen till tolkyrket.

Allt du velat veta om Kontakttolk Arabiska/Dari Featured blid FAQ

06/12/2018

Allt du velat veta om Kontakttolk Arabiska/Dari

Hur är distansutbildningens upplägg? Kan jag jobba under tiden jag pluggar? När är sista ansökningsdagen? Det, och mycket mer får du svar på i vår FAQ om Kontakttolk Arabiska/Dari.

Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk Featured blid Intervju

16/07/2019

Ahmad vill hjälpa människor som kontakttolk

Med en bakgrund som poet, journalist och lärare tog Ahmad klivet mot en ny karriär som kontakttolk!