Kurs i omvårdnad vid hjärt- och kärlsjukdomar

Fördjupningskurs för hälso- och sjukvårdspersonal. Få specialiserad kunskap om hjärt- och kärlsjukdomar.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Hjärt-och kärlsjukdomar är en av de vanligaste sjukdomsgrupperna i Sverige och har länge varit den främsta orsaken till dödsfall. Det inkluderar sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, hjärtsvikt, kranskärlssjukdom och högt blodtryck. För att minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar och förbättra hälsan hos befolkningen är det viktigt att sjukvårdspersonal har god kunskap om riskfaktorer, tidig upptäckt, medicinsk behandling, hälsosamma livsstilsförändringar och rehabilitering.

Kursen ger dig specialiserad kunskap om hur hjärt- och kärlsjukdomar yttrar sig, vilken omvårdnad som krävs och hur olika sjukdomar behandlas. Genom att kunna förebygga och identifiera försämring i hjärt- och kärlsjukdomar kan för tidig död och allvarlig sjukdom förebyggas samtidigt som antalet inläggningar minskas. Något som i sin tur minskar risken för vårdrelaterade infektioner.

Start: Inga fler starter

Studieort: Distans

Studieform: Distans

Utbildningstyp: Kurs

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Flexibelt kursupplägg

Omvårdnad vid hjärt-kärlsjukdomar är en distanskurs som omfattar 50 YH-poäng. All undervisning sker digitalt via vår lärplattform. Det anpassade digitala upplägget gör att du kan studera oberoende av tid och rum, i kombination med arbete.

 • Personal behöver höja sin kompetens i omvårdnaden av hjärtats olika diagnoser. Det ingår inte i grundutbildningen för undersköterskor.

  – Elin Andersson, Enhetschef Närsjukvård Norr Medicinavdelning 1, Region Västernorrland

Kunskap efter utbildningen

Efter avslutad utbildning kommer du ha specialiserad kunskap om vanligt förekommande hjärt-kärlsjukdomar hos äldre, inklusive dess symptom, diagnostik och behandling. Utbildningen ger dig bland annat kunskap om:

 • Tecken på hjärt-kärlsjukdom och akut insjuknande/försämring
 • Risk- och friskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar
 • Vanligt förekommande biverkningar vid medicinsk behandling av hjärt-kärlsjukdomar
 • Korrekt omvårdnad till personer med hjärt-kärlsjukdomar
 • Prehospital vård vid akut insjuknande eller försämring i hjärt-kärlsjukdom
 • Professionellt bemötande av personer med hjärt-kärlsjukdom
 • Dokumentation och information till vårdtagare och kollegor

Mer information

  • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
  • Minst 6 månaders yrkeserfarenhet (halvtid) som undersköterska. Kom ihåg att bifoga ett tjänstgöringsintyg som påvisar din yrkeserfarenhet i din ansökan.

   

  Saknar du behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

 • Vårdyrkeshögskolan har tagit fram den här kursen tillsammans med organisationer och kommuner för att matcha kompetensbehovet inom omvårdnad vid hjärt-kärlsjukdomar. Här är några av våra samarbetspartners:

  Attendo | Region Västernorrland | Arvidsjaurs kommun | Region Norrbotten, Kalix sjukhus | Mörbylånga kommun | Lerums kommun | Växjö kommun

   

 • I dagsläget har vi inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan. Intresserad av eventuella framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

  Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Vanliga frågor

 • Du ansöker själv om studiemedel direkt hos CSN. Läs mer om studiemedel här »

 • När du läser en distansutbildning deltar du digitalt på föreläsningar och seminarier vilket gör att du kan studera oavsett var du bor i landet. Föreläsningarna är interaktiva med utbildaren och sänds oftast live. Du som studerande behöver ha tillgång till en stabil internetuppkoppling, webbkamera och headset eller hörlurar för att delta. Föreläsningarna finns vanligtvis tillgängliga att se på i efterhand då de spelas in. Under studietiden arbetar du både enskilt och i grupp där arbetet sker via en digital läroplattform.

  Våra distansupplägg inkluderar vanligtvis en eller flera obligatoriska träffar på plats på någon av Vårdyrkeshögskolans orter. Vid dessa tillfällen sker exempelvis praktiska uppgifter, examinationer eller andra moment som anses svåra att genomföra digitalt. Var därför beredd på att kunna ta dig till skolan några gånger under studietiden.

 • Om vi har fler behöriga sökande än antalet utbildningsplatser genomförs ett urval. Urvalet bygger på ett digitalt prov ihop med betyg och dokument i din ansökan. Här berättar vi mer om antagningsprocessen »

Kontakt

Vid utbildningsspecifika frågor, vänd dig till utbildningsledaren.
Frågor om behörighet och ansökan? Kontakta antagningsteamet.

Relaterade artiklar

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.