Utbildade sig mitt i livet för att avancera i karriären

Ritta, 51 år, är en av våra tidigare studerande som valde att börja plugga hos oss på Vårdyrkeshögskolan för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Efter att hon jobbat som tolk i arabiska under flera år upplevde hon att branschen började ställa allt högre krav på utbildning. Att vara utbildad tolk blev avgörande för att få de mer avancerade uppdragen. Hon bestämde sig därför för att läsa vår tolkutbildning för att få det åtråvärda examensbeviset. Vi ringde upp Ritta för att höra hur hon upplevde studietiden och hur hennes yrkesliv ser ut idag.

Glädjen som uppstår när båda parter förstår varandra är fantastisk! Det är det som driver mig till att fortsätta utvecklas och bli en ännu bättre tolk.

35 år sedan skoltiden

– Det kändes inte helt självklart att börja studera eftersom jag lämnade skolan för 35 år sedan. Dessutom är jag inte alls en "skol-människa", men med mycket stöttning från familjen tänkte jag att jag måste prova för att se hur det går. Man får inte heller glömma att det är gratis utbildning i Sverige, vi betalar ju ingenting för att utvecklas vilket betyder mycket. Jag ansökte, gjorde urvalsproven och kom in, vilket jag är väldigt glad för. Nu har jag beviset i handen!

Utbildarna bidrog till målgången

– Det bästa med utbildningen var våra handledare och utbildare! En period var jag nära på att ge upp studierna, men det stöd och uppmuntran jag fick från utbildningsledaren var underbart. Hon mötte oss alla i klassen på rätt nivå. Hon matade oss med information, var tydlig och förklarade på olika sätt för att verkligen se till att alla förstod. Jag brukar skoja om att det inte finns ord för att beskriva henne.

Det var jättefin stämning och bra känsla i klassen, vi var som en liten familj.

Idag får Ritta många spännande tolkuppdrag inom bland annat polisen, rättsväsendet och psykiatrin – uppdrag som kräver en utbildad tolk. Till sin hjälp vid dessa uppdrag har hon med sig sina häften med termer och metoder från studietiden, som fortsatt hjälper henne i det dagliga arbetet. I vårt samtal råder det ingen tvekan om att hon verkligen brinner för yrket! Hon berättar även att allt fler efterfrågar just henne som tolk, vilket hon beskriver som otroligt smickrande och en målsättning som många har i branschen. Förhoppningen är att i nästa steg bli auktoriserad tolk via Kammarkollegiet, något som utbildningen bäddat för. Vi önskar henne stort lycka till!

Marie karriärväxlade mitt i livet
9 juni, 2020 Intervju

Marie karriärväxlade mitt i livet

Det är aldrig för sent att byta bana i karriären. Marie vågade karriärväxla mitt i livet. Nu läser hon till lärarassistent.

Dags att byta jobb? Tips för dig som vill karriärväxla
18 juli, 2019 Tips

Dags att byta jobb? Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta karriär? Eller har du gått precis ut gymnasiet och vill hamna i rätt yrkesroll från början? Läs en yrkeshögskoleutbildning på Vårdyrkeshögskolan!...

Petra avancerar inom vården till tandsköterska
25 januari, 2018 Intervju

Petra avancerar inom vården till tandsköterska

Petra valde att sadla om från undersköterska till tandsköterska. Läs om hur hon upplever YH-utbildningen.