Från musikalartist till medicinsk sekreterare

Johanna Karlsson Deucher tog nyligen examen från YH-utbildningen Medicinsk sekreterare. Under sina 41 år har hon hunnit utbilda sig till musikalartist, dansare, barnskötare, gruppinstruktör, badvakt, livräddare och simlärarassistent. Under de senaste åren har hon dessutom vidareutbildat sig inom statsvetenskap och visuell kommunikation. Efter mammaledigheten insåg hon att det var nu eller aldrig i valet av nytt yrkesliv. Här berättar hon om sin satsning till att bli medicinsk sekreterare.

Vad fick dig intresserad av yrket medicinsk sekreterare?

– Jag ville komma vidare i arbetslivet och det fanns inga utvecklingsmöjligheter i mitt dåvarande arbete. Som nybliven mamma kände jag att tiden började rinna iväg för att vidareutbilda mig och jag började titta på kortare utbildningar där det fanns stora möjligheter till arbete. Detta ledde mig ganska snart till Vårdyrkeshögskolan och utbildningen Medicinsk sekreterare. Jag har flera vänner som arbetar inom vården och de pratade gott om yrkesgruppen samt trodde att jobbet som medicinsk sekreterare skulle passa mig. Jag har alltid varit intresserad av människor och kommunikation, dessutom älskar jag det skrivna ordet.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

– Helt klart alla fantastiska utbildare med deras gedigna kunskap samt en stöttande organisation på skolan. Mina fina klasskamrater har också varit en viktig pusselbit eftersom vi stöttat varandra genom vått och torrt dessa två år. Jag har under utbildningens gång varit klassens representant i skolans ledningsgrupp för medicinska sekreterare. Det är också något jag uppskattat mycket och som varit utvecklande.

  • "Utbildningen är bred och ger många arbetsmöjligheter, inte bara inom vården utan också i näringslivet. Det tycker jag är viktigt att ha med sig på vägen – möjligheten till arbete även inom andra administrativa yrken."

Vad är dina framtidsplaner?

– Var ska jag börja? Jag har så många! Först vill jag naturligtvis lära mig yrket ordentligt och bli en fullfjädrad medicinsk sekreterare. Sedan vill jag gärna utvecklas vidare och ta mig an nya uppgifter. Det vore intressant att få leda ett team eller vara en del av ledningsstaben som exempelvis verksamhetsassistent. Jag antar gärna nya utmaningar.

Vad krävs för att trivas i rollen som medicinsk sekreterare?

– Som sekreterare arbetar du med datorn som huvudsakligt redskap och ett intresse för olika system är att rekommendera. Att skriva bör man också tycka om eftersom yrkets huvudsakliga uppgift är att skriva diktat. Efter vad jag har upplevt under min praktik behöver man också vara flexibel, ha lätt för att samarbeta samt förmåga att prioritera och vara noggrann i sitt arbete. Om du sedan är organiserad, älskar ordning och reda samt är framåt, ja, då passar du utmärkt som medicinsk sekreterare och kommer trivas som fisken i vattnet.

– Det finns många bra arbetsgivare i vården och alla är i stort behov av vår yrkesgrupp. Det finns stora möjligheter att hitta rätt som medicinsk sekreterare eftersom arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på vårdverksamhet. Jag trivs redan mycket bra på min nya arbetsplats där jag arbetar som medicinsk sekreterare och kvalitetsregisteransvarig.

Fler artiklar